Azoty_Kedzierzyn_4_04_16

Podlaskie przysmaki

19 czerwca 2002

Tradycja kulinarna to nasze prawdziwe dziedzictwo kulturowe – taka idea przyświecała III nieformalnym mistrzostwom świata w pieczeniu babki i kiszki ziemniaczanej. Zawody odbywały się w Supraślu koło Białegostoku, a ich celem było zaprezentowanie potraw regionalnej kuchni podlaskiej. Oprócz kiszki i babki ziemniaczanej, podawanych na kilkanaście sposobów, można było spróbować też innych przysmaków północno-wschodniej Polski: chleba prosto z pieca, sękacza, palcówki, smalcu i kiszonych ogórków.

Kultywowanie tradycji kulinarnej, nadanie jej rangi sztuki oryginalnej, niepowtarzalnej, pozwoli na dowartościowanie lokalnej społeczności. Ma być przeciwwagą dla amerykanizacji naszej kultury, inwazji fast-foodów i hamburgerów – głosi zapis w regulaminie zawodów. 

Jury, na czele z Robertem Makłowiczem znanym z telewizyjnych programów kulinarnych, oceniało smak potraw znanych na Podlasiu od dziesięcioleci. Zwykle ziemniaczane specjały faszerowane są mięsem lub skwarkami, dlatego też najbardziej oryginalną babką okazała się "wegetariańska" z dodatkiem grzybów.  Za najsmaczniejszą i najlepiej podaną uznano babkę ziemniaczaną Władysława Leszczyńskiego z Supraśla. W kategorii kiszki ziemniaczanej zwyciężył Piotr Krakowski z Puńska.

Uczestnicy konkursu twierdzą, że przepis na podlaskie przysmaki jest prosty – wystarczy mieć dobre ziemniaki i... serce.

MC

POWIĄZANE

W I kwartale liczba udzielonych noclegów w gospodarstwach agroturystycznych była...

Hotele w rodzimych kurortach pękają już w szwach, a wraz z nimi lokale gastronom...

Od początku czerwca tego roku w Polsce utonęło już ponad 100 osób. Niestety zdro...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum
Jestesmy w spolecznosciach:

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Zgłoś uwagę