Azoty_Kedzierzyn_4_04_16

100% ekologiczne 

25 października 2002

Nowe zasady sprzedawania i znakowania żywności ekologicznej obowiązują w Stanach Zjednoczonych. 

Z rygorystycznych przepisów niezadowoleni są europejscy producenci, którzy twierdzą, że zamkną im one dostęp na amerykański rynek. Organiczne produkty klasyfikowane są na cztery grupy. Metkę "100% ekologiczne" będą mogły posiadać jedynie te towary, które zostały wyprodukowane wyłącznie metodami naturalnymi, przy użyciu ekologicznych pasz. W takiej produkcji niedopuszczalne jest korzystanie ze środków ochrony roślin, bądź antybiotyków w przypadku hodowli zwierząt. Amerykańska sekretarz do spraw rolnictwa Ann Veneman przyznaje, że nowe przepisy są bardzo restrykcyjne, ale jej zdaniem niezbędne, by na rynku nie pojawiały się produkty, które tylko z nazwą przypominają ekologiczne, a przemysł organiczny za oceanem rozwija się bardzo prężnie. Wartość sprzedaży ekologicznej żywności sięga tam rocznie 8 mld dolarów.

Z nowych ustaleń Amerykanów niezadowoleni są duńscy producenci mleka, którzy do tej pory przodowali w eksporcie organicznych produktów. Prawo mówi o całkowitym zakazie używania antybiotyków w hodowli zwierząt, w tym krów mlecznych. Tymczasem w Danii dozwolone jest stosowanie niewielkich ilości tych farmaceutyków w ekologicznych produkcjach. Zdaniem duńskich mleczarzy takie przepisy dobrze wyglądają na papierze, a w rzeczywistości, gdy zwierzęta chorują czasem jedynym wyjściem jest podanie antybiotyków.


POWIĄZANE

Dnia 16 listopada minister rolnictwa Słowacji na spotkaniu Rady ds. Rolnictwa oś...

Ponad 11 mln ha, czyli 6,2 proc. całej użytkowanej w UE ziemi rolnej, jest upraw...

Jako organizacja zrzeszająca osoby i firmy tworzące certyfikowaną ekologiczną ży...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum
Jestesmy w spolecznosciach:

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Zgłoś uwagę