Witamy, aby się zarejstrować lub zalogować,
skorzystaj z opcji dostępnych po prawej stronie.
Obecny czas to 04:27 Sob 25 Paź 2014


Agregaty uprawowe i podorywkowe
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 26, 27, 28 ... 52, 53, 54  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum PPR Strona Główna -> Maszyny
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Chochlik23



Dołączył: 22 Lis 2006
Posty: 1113

PostWysłany: 21:44 Pią 19 Paź 2007    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

gedii napisał:
jesli chodzi o ten jak to nazwałeś "siewnik perzu" to przez to że talerzówka tnie kożenie perzu i tak jakby je rozsadza. prosty sposób na to !!randap!! nas ciernisko i mozesz smigać talerzówką.


Gdyby to było takie proste, fakt pocięty na 10 cm perz będzie rozrastał sie duż oszybciej jak np. przeorany ale też będzie się rozrastał, wiec odwrotu od roudupa nie ma ale oprysk nie zawsze jest skuteczny i zostają jakies drobne siewki, kultywator ma tylko 5 łap i odcina od spodu korzenie do tego tylko kilka tależy i wał strunowy ugniata, myśle ze taka uprawa będzie bardziej skuteczna na perz niż nawet orka, bo ja nie pytam jaka maszyna wytępi perz, tylko jaka maszyna najskuteczniej spowolni porót perzu ( a powraca zawsze prędzej czy puźniej - wstarczy mijak po oprysku lub za wcześnie lub zbyt późno wykonana orka)
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
janusz102



Dołączył: 26 Lut 2007
Posty: 266
Skąd: łódzkie

PostWysłany: 20:48 Pią 19 Paź 2007    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ten z przednim wałem jest lepszy, lepiej rozbija bryły
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Iwan



Dołączył: 13 Wrz 2006
Posty: 47
Skąd: Małopolska

PostWysłany: 20:46 Pią 19 Paź 2007    Temat postu: wały strunowe podwójne do kultywatora 2,4m Odpowiedz z cytatem

Chciałbym zasięgnąć opinii ludzi użytkujących taki kultywator jak ten na tym zdjęciu z wałami strunowymi podwójnymi, szerokość kultywatora mierzona po ramie ~2,4m

Na tej stronie są dwa rodzaje wałów - ja wolałbym ten czerwony z racji tego że jest dzielony na trzy części, a parę pól mam trochę pofalowanych (ziemie ciężkie kl. III i coś IV). Obecnie ciągam C-360 taki kultywator jak ten na agrofoto ale zamiast wałów mam brony, ale one nie radzą sobie z rozbijaniem brył skutkiem czego muszę jeszcze później extra bronować - dlatego właśnie chciałbym założyć wały strunowe. Dodam że obecnie traktor radzi sobie dobrze w polu.

Czy ten wał na czerwonej ramie to dobry wybór? (jest cięższy niż tamte i stąd moje obawy). Ma ktoś taki zestawik, a jeśli tak to jak sobie z nim radzi poczciwa 60-siątka? Za wszelkie rady będę bardzo wdzięczny, pozdrawiam
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
gedii



Dołączył: 05 Sie 2006
Posty: 704
Skąd: z nienacka

PostWysłany: 19:09 Pią 19 Paź 2007    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

jesli chodzi o ten jak to nazwałeś "siewnik perzu" to przez to że talerzówka tnie kożenie perzu i tak jakby je rozsadza. prosty sposób na to !!randap!! nas ciernisko i mozesz smigać talerzówką.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora Numer GG
Chochlik23



Dołączył: 22 Lis 2006
Posty: 1113

PostWysłany: 12:32 Pią 19 Paź 2007    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ile w tym prawdy że talerzówka to siewnik perzu, a kultywator ścierniskowy to lekarstwo na perz? Która maszyna lepiej sprawdzi się na lekkich ziemiach 5 - 6 kl?
Agregatem ścierniskowym można robić po rozrzuconym oborniku po ściernisku nie będzie się zapychać?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
waldac



Dołączył: 23 Kwi 2006
Posty: 55

PostWysłany: 20:30 Czw 18 Paź 2007    Temat postu: agregat talerzowy Odpowiedz z cytatem

witam
interesuję mnie opinia o agregatach talerzowych, czy ktoś coś takiego użytkuję,
zamierzam coś takiego sobie sprawić
pozdrawiam
waldac
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
yenon10



Dołączył: 02 Cze 2006
Posty: 306

PostWysłany: 19:20 Nie 14 Paź 2007    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

jaki agregat siewny do zetora 8111
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
robern



Dołączył: 31 Sie 2006
Posty: 1732
Skąd: Mazury

PostWysłany: 22:30 Sob 6 Paź 2007    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Owszem w poznaniaku aparaty są nierównomiernie porozmieszczane, ale obojętnie ile jest "kuleczek" w środku to i tak przy większych prędkościach "turlają" się na środek Sad
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
kserkses



Dołączył: 11 Cze 2006
Posty: 1685

PostWysłany: 07:14 Sro 3 Paź 2007    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

W Poznaniaku to myślę że to jest skutkiem głupiego rozmieszczenia aparatów wysiewających, na środku nie ma ich w ogóle.

Przy tym poplonowym to chyba jedynym lekarstwem będzie zrobienie przegród, dopasować kawałki blachy i przynitować.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
robern



Dołączył: 31 Sie 2006
Posty: 1732
Skąd: Mazury

PostWysłany: 20:19 Wto 2 Paź 2007    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Może na wskutek drgań od podłoża nasiona się przemieszczają. U mnie w "poznaniaku" przy większych prędkościach (10-12 km/h) drobnonasienne zsuwają się na środek siewnika.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
korsarz



Dołączył: 05 Kwi 2006
Posty: 2100
Skąd: Wielkopolska sam dół

PostWysłany: 18:44 Czw 27 Wrz 2007    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

korsarz napisał:
U mnie dwa obok napędu robią sie puste
Przechylałem gruber na tą strone gdzie mi spiepsza ziarno ale to nic niepomogło Evil or Very Mad
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG
korsarz



Dołączył: 05 Kwi 2006
Posty: 2100
Skąd: Wielkopolska sam dół

PostWysłany: 18:43 Czw 27 Wrz 2007    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

U mnie dwa obok napędu robią sie puste
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG
hans



Dołączył: 09 Paź 2005
Posty: 886
Skąd: poznan

PostWysłany: 11:48 Czw 27 Wrz 2007    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

korsarz napisał:
Panowie dlaczego w siewniku zamontowanym na kosia ziarno gorczycy przesypuje mi sie na jedną strone?? Objade dwa razy do okoła pole i dwa pierwsze aparaty wysiewające niemają nasion. Czy to może być jakaś wada fabryczna czy mam źle ustawiony gruber??


haaaaa myslalem ze tylko moj tak robi Laughing Laughing Laughing
dwa skrajne aparaty naprzeciw napedu- nie wiem co jest przyczyna.......
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG
kserkses



Dołączył: 11 Cze 2006
Posty: 1685

PostWysłany: 11:47 Czw 27 Wrz 2007    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

korsarz napisał:
Panowie dlaczego w siewniku zamontowanym na kosia ziarno gorczycy przesypuje mi sie na jedną strone?? Objade dwa razy do okoła pole i dwa pierwsze aparaty wysiewające niemają nasion. Czy to może być jakaś wada fabryczna czy mam źle ustawiony gruber??
Na zdrowy rozum to siewnik musi być chyba pochyło zamocowany w stosunku do ziemi, sprubój na płaskim terenie ustawić gruber tylko nie na łapach a na wale ( może podłożyć jakieś klocki ) bo jednak gruber opiera się na wale, a nie na łapach.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
kserkses



Dołączył: 11 Cze 2006
Posty: 1685

PostWysłany: 11:47 Czw 27 Wrz 2007    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

korsarz napisał:
Panowie dlaczego w siewniku zamontowanym na kosia ziarno gorczycy przesypuje mi sie na jedną strone?? Objade dwa razy do okoła pole i dwa pierwsze aparaty wysiewające niemają nasion. Czy to może być jakaś wada fabryczna czy mam źle ustawiony gruber??
Na zdrowy rozum to siewnik musi być chyba pochyło zamocowany w stosunku do ziemi, sprubój na płaskim terenie ustawić gruber tylko nie na łapach a na wale ( może podłożyć jakieś klocki ) bo jednak gruber opiera się na wale, a nie na łapach.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Chochlik23



Dołączył: 22 Lis 2006
Posty: 1113

PostWysłany: 11:37 Czw 27 Wrz 2007    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Czy proxima 6441 ( może 7441), lub ursus 4514 da rade z uprawowosiewnym 2,5 m?> Confused
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
korsarz



Dołączył: 05 Kwi 2006
Posty: 2100
Skąd: Wielkopolska sam dół

PostWysłany: 11:23 Czw 27 Wrz 2007    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Panowie dlaczego w siewniku zamontowanym na kosia ziarno gorczycy przesypuje mi sie na jedną strone?? Objade dwa razy do okoła pole i dwa pierwsze aparaty wysiewające niemają nasion. Czy to może być jakaś wada fabryczna czy mam źle ustawiony gruber??
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG
pawelek32



Dołączył: 21 Mar 2006
Posty: 376
Skąd: podlaskie

PostWysłany: 21:43 Sro 26 Wrz 2007    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

przy siewniku wyposażonym w zgrzebło posiewne nie zostają ślady po kolach ciągnika, poza tym bronować nie trzeba.
agregatem z siewnikiem zamoków od razu nie posiejesz. niestety mamy sporo tego i kultywatorem dzień czy dwa dni wcześniej się zrobi, trochę obeschnie i posieje sie elegancko.
poza tym nawet jak i już używać agregat+ siewnik ze zgrzebłem to nawroty i tak wypadałoby później pobronować, bo przy siewie ziemia była bardziej mokra i mocno ubiło glebę.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG Tlen
Chochlik23



Dołączył: 22 Lis 2006
Posty: 1113

PostWysłany: 20:40 Sro 26 Wrz 2007    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jak się robi osobno to małe koleiny zostają za siewnikiem po ciągniku, po uprawowosiewnym pole jest jak stuł no i nie kurzy się tk przy pracy.
Mam starego poznaniaka 2,5 czy warto kupic 2,5 m uprawowow siewny? jakiej mocy i masy ciągnik do 2,5m? Nigdy nie przyglądałem się jak taki zestaw pracuje, czy za każdym nawrotem trzeba wydzwigac siewnik nad agregat?
2,4 t udzwigu podnosnik wystarczy do sprawnej pracy np w farmtracu, lub standard 3,2 t w belarusie?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
dominujacy rolnik



Dołączył: 03 Sty 2007
Posty: 348

PostWysłany: 19:39 Sro 26 Wrz 2007    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ale tym że robimy to oddzielnie to sobie koszty robimy no i pamietajmy że ugniatamy znow wiecej.
Moim zdaniem nie ma wpływu na plonowanie bo jeżeli uprawimy agregatem mokrą ziemie to i tak z tego za duzo nie bedzie a jak sie sieje w suchom to nie ma wpływu czy tak czy inaczej.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
kserkses



Dołączył: 11 Cze 2006
Posty: 1685

PostWysłany: 18:25 Sro 26 Wrz 2007    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Czy ma jakiś wpływ na plonowanie to trudno ocenić, ale z pewnością ma olbrzymi wpływ na utratę wilgoci gdy zastąpisz jednym przejazdem kilka przejazdów.
Ja na wiosnę sieję odzielnie, bo boję się by gdzieś nie ugrząść, mimo że mam gleby lekkie to zawsze znajdzie się jakiś grząski placyk, a wtedy to dodatkowe przeschnięcie gleby będzie i zaletą.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
pawelek32



Dołączył: 21 Mar 2006
Posty: 376
Skąd: podlaskie

PostWysłany: 18:25 Sro 26 Wrz 2007    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

myślę, że lepiej robić osobno te dwa zabiegi. lepiej jak po agregacie pole trochę obeschnie
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG Tlen
Chochlik23



Dołączył: 22 Lis 2006
Posty: 1113

PostWysłany: 17:09 Sro 26 Wrz 2007    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Czy praca z agregatu razem z siewnikiem ma jakiś pozytywny wpływ na plonowanie? Czy nie ma ujemnego wpływu na zachwaszczenie? Tzn jeżeli mam czas to czy nie będe mial większych plonów jeśli osobno zrobie agregatem a za kilka dni posieje (może dokładniej) samym siewnikiem?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
kserkses



Dołączył: 11 Cze 2006
Posty: 1685

PostWysłany: 18:39 Nie 23 Wrz 2007    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

paktofonikas napisał:
A zrobi 2 ha na godzine??
Za mało było o tym napisane, ale sam mam uprawowo-siewny bierny 3m do MTZ 90 kM, jeżdzę tym około 9 = 10 km/h i ma dość lekko - poszedłby i szybciej bo siewnik to żadne obciążenie do uciągu.
Jeśli tylko zasyp do siewnika będzie sprawnie rozwiązany i pole dość duże i kształtne to wydajność 2 ha/h przy szerokości 3 m nie sprawi problemu.
Agregatem przecież powinno się robić jak najpłycej.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
paktofonikas



Dołączył: 15 Kwi 2007
Posty: 439

PostWysłany: 18:10 Nie 23 Wrz 2007    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

A zrobi 2 ha na godzine??
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum PPR Strona Główna -> Maszyny Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 26, 27, 28 ... 52, 53, 54  Następny
Strona 27 z 54

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach