Witamy, aby się zarejstrować lub zalogować,
skorzystaj z opcji dostępnych po prawej stronie.
Obecny czas to 06:17 Wto 28 Kwi 2015


Agrifirm
Rzepak
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 74, 75, 76 ... 364, 365, 366  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum PPR Strona Główna -> Produkcja roślinna
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
gregorfik



Dołączył: 07 Cze 2010
Posty: 282

PostWysłany: 22:28 Sob 1 Wrz 2012    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

men2face napisał:
co ma działać w tym navigatorze przed wschodami chwastów?chlopyralid?pikloram?aminopyralid?ta rejestracja po siewie jest dziwna.


Niby aminopyralid ma działać doglebowo, choć to dość dziwne zważając że to ta sama grupa chemiczna co pozostałe dwa. Ale z tego co widzę w starszych materiałach chwalili się, że bedzie można stosować posiewnie i tak go reklamowano, ale jakby nie patrzeć w tej chwili ma tylko rejestracje w fazie 1-4liści. Wink
Ja myślę, że najrozsądniej będzie zastosować go w fazie 1-2 liści 0,2l + 1l metazachloru, bądź ewentualnie na 3-4liście samego , takie rozwiązanie powinno możliwie mało boleć i chyba być dość skuteczne
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
malkolm2



Dołączył: 05 Cze 2008
Posty: 1156
Skąd: leżajsk- biłgoraj

PostWysłany: 21:07 Sob 1 Wrz 2012    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

men2face napisał:
co ma działać w tym navigatorze przed wschodami chwastów?chlopyralid?pikloram?aminopyralid?ta rejestracja po siewie jest dziwna.

on ma chyba tylko po wschodach
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
men2face



Dołączył: 16 Maj 2008
Posty: 876

PostWysłany: 20:41 Sob 1 Wrz 2012    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

co ma działać w tym navigatorze przed wschodami chwastów?chlopyralid?pikloram?aminopyralid?ta rejestracja po siewie jest dziwna.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
luki21



Dołączył: 06 Cze 2006
Posty: 1998
Skąd: pow. złotoryjski

PostWysłany: 21:04 Pią 31 Sie 2012    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

2,8kg/ha odmiana Vision. Co polecacie w mieszaninie z Butisanem na oprysk powschodowo?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG WP Kontakt
gregorfik



Dołączył: 07 Cze 2010
Posty: 282

PostWysłany: 20:57 Pią 31 Sie 2012    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Grześ napisał:
u mnie po 5 dniach ładne wschody ale po zasiewie z 40 cm spadło na 3 razy. O dziwo chlomazon działa na jakieś jednoliścienne bo już są przebarwienia. Pojechałem pół pola samym chlomazonem a resztę dodałem 0,2l/ha navigatora. Jak narazie nie ma różnicy.

Rozumiem że jednocześnie chlomazon + navigator bezposrednio po siewie? Bo producent zaleca niby sam chlomazon + po wscodach navigator. Napisz jakie efekty i czy jest rożnica. Co do chlomazonu i jednoliściennych to nomalne, że pobieleją po nim. Nie ma sie jednak co cieszyc bo to minie Rolling Eyes Chyba że daliście 0,25l chlomazonu... u Nas w każdym razie w zeszłym roku po 0,12l na początku jęczmień zbielał, ale potem niestety ostro ruszył.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
a1980



Dołączył: 24 Paź 2007
Posty: 143
Skąd: kuj-pom

PostWysłany: 20:03 Pią 31 Sie 2012    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

luki21 napisał:
U mnie w tym roku było siane pierwszy raz. Pogoda deszczowa rzepak ładnie kiełkuje myślę że w okolicach niedzieli powinien być na wierzchu {może}!
ile na m2 i jakie odmiany
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
luki21



Dołączył: 06 Cze 2006
Posty: 1998
Skąd: pow. złotoryjski

PostWysłany: 18:59 Pią 31 Sie 2012    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

U mnie w tym roku było siane pierwszy raz. Pogoda deszczowa rzepak ładnie kiełkuje myślę że w okolicach niedzieli powinien być na wierzchu {może}!
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG WP Kontakt
szymekp



Dołączył: 02 Lis 2010
Posty: 110
Skąd: Zamość

PostWysłany: 06:29 Pią 31 Sie 2012    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

u mnie sucho, kilka razy niby coś zmoczyło ale nic to susza jak rok temu, a po commandzie faktycznie samosiewy zbóż maja przebarwienia, jakies jaja. Też mam część po navigator + command i to w mocniejszej i słobszej dawce różnicy nie widać,
sianie w ściernisko widziałem (i po zbożu i po rzepaku), rzepak nie odbiegał od tradycyjnych, wysiew był w okolicach 25-30 roślin na m2, sprzęt ciężki specjalistyczny z jednoczesnym wysiewem nawozu w ścieżki wysiewowe
ciekaw jestem tylko jak długo można stosować tak uproszczona uprawę w tym samym miejscu.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
luki21



Dołączył: 06 Cze 2006
Posty: 1998
Skąd: pow. złotoryjski

PostWysłany: 21:48 Czw 30 Sie 2012    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Czy ma ktoś doświadczenie w siewie rzepaku prosto w ściernię?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG WP Kontakt
Grześ



Dołączył: 11 Paź 2005
Posty: 4122
Skąd: Bliski zachód. PRA

PostWysłany: 20:59 Czw 30 Sie 2012    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

u mnie po 5 dniach ładne wschody ale po zasiewie z 40 cm spadło na 3 razy. O dziwo chlomazon działa na jakieś jednoliścienne bo już są przebarwienia. Pojechałem pół pola samym chlomazonem a resztę dodałem 0,2l/ha navigatora. Jak narazie nie ma różnicy.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
dawidlubelskie



Dołączył: 05 Wrz 2007
Posty: 368

PostWysłany: 20:41 Czw 30 Sie 2012    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

u mnie suuuuucho i deszczu nie widać -wschody nie oglądam żeby się nie denerwować.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
osa21



Dołączył: 22 Lut 2007
Posty: 2131
Skąd: zach-pom

PostWysłany: 22:02 Sro 29 Sie 2012    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

U mnie tak sucho to jeszcze nie było na 20cm jest pył na średniej ziemi a na ciężkiej to pług wychodził. W czasie siewu nie było widac siewnika z ciągnika a siałem na drugi dzień po oraniu
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora Numer GG Tlen
gregorfik



Dołączył: 07 Cze 2010
Posty: 282

PostWysłany: 21:17 Sro 29 Sie 2012    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

men2face napisał:
moj juz rosnie.
orało sie bez problemu

mój częściowo rośnie, reszta może jutro będzie rosła. Ale orało się masakrycznie... tak mokro w swoim krótkim życiu jeszcze nie orałem. Poślizg kół na poziomie 20-25% , nie mówie już skibach wyoranych, które będac strasznie mokre zasychały na skałe...
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
men2face



Dołączył: 16 Maj 2008
Posty: 876

PostWysłany: 20:44 Sro 29 Sie 2012    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

moj juz rosnie.
orało sie bez problemu
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
kissmy...



Dołączył: 01 Sty 2007
Posty: 1748
Skąd: kuj-pom

PostWysłany: 20:04 Sro 29 Sie 2012    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

oraliście pod rzepak? u mnie gleba miała straszną strukturę, na III klasie pług wychodził na wierzch, na słabszych było już lepiej, do tego wyciągały się spore bryły, nie pamiętam, aby taki warunki panowały kiedykolwiek wcześniej, na wierzchu (do 10cm) jest wilgotna gleba, poniżej już skała,

nasiona rzepaku zachowują siłę kiełkowania ok. 10 lat w warunkach polowych, więc teoretycznie właściwie przechowywane powinny kiełkować jeszcze później, pytanie brzmi jaki wpływ wywiera zaprawa
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
JarekSz



Dołączył: 07 Paź 2006
Posty: 186
Skąd: G.Sląsk

PostWysłany: 16:22 Sro 29 Sie 2012    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Moje doświadczenie pokazuje, że zasadniczo po kilku latach jednak się dzieje - miałem worek odmiany, której nie wysiewałem przez 4lata - siła kiełkowania spadła gdzieś do połowy.
Co do sposobu wykorzystania - ja to co mi zostaje mieszam z nowymi (nawiasem mówiąc to jestem przekonany, że nowe i tak są rok stare) i wysiewam w pierwszej kolejności.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
szymekp



Dołączył: 02 Lis 2010
Posty: 110
Skąd: Zamość

PostWysłany: 10:48 Sro 29 Sie 2012    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

zasadniczo nic sie im nie dzieje o ile przechowujesz w suchym miejscu, po za tym zawsze mozesz sprawdzić siłę kiełkowania w doniczce, możliwe że z wiekiem spada, osobiście nigdy nie miałem staszych niż 2 lata.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
korsarz



Dołączył: 05 Kwi 2006
Posty: 2101
Skąd: Wielkopolska sam dół

PostWysłany: 09:12 Sro 29 Sie 2012    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Panowie co robicie z nasionami które zostały rozumiem że można je zostawić na przyszły rok (ja tak robie) ale wysiewacie je w pierwszej kolejności czy zostawiacie na wypadek gdy braknie kupionych i wtedy je wysiewacie(ja tak robie) ale zastanawiam sie ile lat tak można bo u mnie już są kilkuletnie nasiona.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG
dawidlubelskie



Dołączył: 05 Wrz 2007
Posty: 368

PostWysłany: 20:58 Wto 28 Sie 2012    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

umnie susza deszcze po różnych regionach kraju chodzą a ziemia chełmska robi się problem!!!
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
melanogaster



Dołączył: 27 Sie 2012
Posty: 1
Skąd: lubuskie

PostWysłany: 12:56 Wto 28 Sie 2012    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

metazachlor może szkodzić rzepakowi, w którym go zastosowano, jeżeli pogoda jest wyjątkowo niesprzyjająca (vide: jesień 2010, kiedy to rzepak miał zahamowany wzrost nie przez chlomazon, ale właśnie przez metazachlor) i świadomość tego należy mieć
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Ekspert BASF
Moderator


Dołączył: 31 Lip 2012
Posty: 89

PostWysłany: 10:19 Wto 28 Sie 2012    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dla rzepaku nie powinien szkodzic. Chodzi o uprawy nastepne i ekologie.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
gregorfik



Dołączył: 07 Cze 2010
Posty: 282

PostWysłany: 22:43 Pon 27 Sie 2012    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

[quote="Ekspert BASF"]
gregorfik napisał:
henio2 napisał:
No rady ekspertów traktuję z przymrużeniem oka oni są nastawieni na reklamę swoich produktów Wink a czy dla rolnika coś zostanie to nikogo nie obchodzi Rolling Eyes


Co to ma do rzeczy? NIech się wypowie skąd te ograniczenie. Metazachlor BASF ma w butisanie więc nie mam nie mam nic przeciwko żeby zareklamował, ale i przy tym wyjaśnił dlaczego nie można stosować powyżej 1kg/ha. Poza tym wydaje mi się, że Butisanu akurat nikomu nie trzeba reklamować Wink . Ciekawe czy doczekamy się odpowiedzi??? A może "eksperci" pracują tylko od pon-pt Cool .



Rzeczywiście tak się składa, że ekspert pracuje od pon-pt, a teraz był na urlopie.
Jeśli chodzi o ograniczenia dotyczące stosowania metazachloru co 3 lata to są one związane z zaleganiem tej substancji w glebie, to obostrzenie jest nałożone przez UE.


No dobra, że zalega to jasna sprawa jest tylko czy to zaleganie będzie, bądź czy może być fitotoksyczne dla roślin rzepaku? Są może jakieś dowody na fitotoksyczność?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Ekspert BASF
Moderator


Dołączył: 31 Lip 2012
Posty: 89

PostWysłany: 11:32 Pon 27 Sie 2012    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

[quote="gregorfik"]
henio2 napisał:
No rady ekspertów traktuję z przymrużeniem oka oni są nastawieni na reklamę swoich produktów Wink a czy dla rolnika coś zostanie to nikogo nie obchodzi Rolling Eyes


Co to ma do rzeczy? NIech się wypowie skąd te ograniczenie. Metazachlor BASF ma w butisanie więc nie mam nie mam nic przeciwko żeby zareklamował, ale i przy tym wyjaśnił dlaczego nie można stosować powyżej 1kg/ha. Poza tym wydaje mi się, że Butisanu akurat nikomu nie trzeba reklamować Wink . Ciekawe czy doczekamy się odpowiedzi??? A może "eksperci" pracują tylko od pon-pt Cool .



Rzeczywiście tak się składa, że ekspert pracuje od pon-pt, a teraz był na urlopie.
Jeśli chodzi o ograniczenia dotyczące stosowania metazachloru co 3 lata to są one związane z zaleganiem tej substancji w glebie, to obostrzenie jest nałożone przez UE.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
rooolnik



Dołączył: 25 Lip 2008
Posty: 628

PostWysłany: 21:57 Nie 26 Sie 2012    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Rzepak jest bardzo wymagający w uprawie mało tego potrzeba trochę szczęścia sami widzicie głupia ulewa może pogorszyć wschody do tego małe wymarzniecie przez zimę i rzepak do kasacji
i ja zmniejszam będzie skromne 20 ha
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
zikson



Dołączył: 26 Sie 2012
Posty: 2
Skąd: Sandomierz

PostWysłany: 21:53 Nie 26 Sie 2012    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

znajomy mi powiedział że dobrze jest polecieć przed zimowaniem borem z jakimś aktywatorem, to ponoć lepiej rzepak lepiej przezimuje, prawda to?

U mnie w okolicy, to raczej nie ma rzepaku, dopiero gdzieś w okolicach Opatowa, 30km od Sandomierza tam mają tego więcej...
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum PPR Strona Główna -> Produkcja roślinna Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 74, 75, 76 ... 364, 365, 366  Następny
Strona 75 z 366

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach