Witamy, aby się zarejstrować lub zalogować,
skorzystaj z opcji dostępnych po prawej stronie.
Obecny czas to 05:19 Czw 21 Sie 2014


Wszystko o Siewnikach
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 25, 26, 27 ... 34, 35, 36  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum PPR Strona Główna -> Maszyny
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
gedii



Dołączył: 05 Sie 2006
Posty: 704
Skąd: z nienacka

PostWysłany: 20:39 Czw 26 Kwi 2007    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

a ziemie masz takie ze potrzebujesz czynny??
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora Numer GG
paktofonikas



Dołączył: 15 Kwi 2007
Posty: 438

PostWysłany: 20:30 Czw 26 Kwi 2007    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

przymierzam sie do zakupu jakiegos agregatu i wlasnie nad czyms takim myslalem bo podobno amazone sa lepsze od polskich. szerokosc 4 m to wydaje mi sie opowiednia . 4,5 to juz chyba tropche za duzo
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
gedii



Dołączył: 05 Sie 2006
Posty: 704
Skąd: z nienacka

PostWysłany: 20:28 Czw 26 Kwi 2007    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

paktofonikas napisał:
i jak mu to idzie?

szczerze? nie widziałem tego w akcji ale zboża ma ładnie posiane.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora Numer GG
paktofonikas



Dołączył: 15 Kwi 2007
Posty: 438

PostWysłany: 20:25 Czw 26 Kwi 2007    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

i jak mu to idzie?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
gedii



Dołączył: 05 Sie 2006
Posty: 704
Skąd: z nienacka

PostWysłany: 20:21 Czw 26 Kwi 2007    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

paktofonikas napisał:


to jak panowie myslicie pociagnie zetor? da sie tym robic nie zarzynajac ciagnika?


znajomy coś takiego targa zetorem ale nie pamiętam symboli ani zetora nia amazona ale on na bank ma 4m czynny.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora Numer GG
paktofonikas



Dołączył: 15 Kwi 2007
Posty: 438

PostWysłany: 19:50 Czw 26 Kwi 2007    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

paktofonikas napisał:
co panowie sadzicie o taki zestawie: zetor 16245 i taki zestaw http://allegro.pl/item181919839_agregat_uprawowo_siewny_amazone_ad402.html


to jak panowie myslicie pociagnie zetor? da sie tym robic nie zarzynajac ciagnika?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
łomżyniak



Dołączył: 07 Kwi 2006
Posty: 109
Skąd: Podlaskie

PostWysłany: 10:14 Sob 21 Kwi 2007    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

gedii napisał:
KUHN HBR 403 D maksymalna moc ciągnika 103kW (140HP)
KUHN HR 4003 D max moc ciągnika 184kW (250HP)
UNIA GR. HERMES R 100(KM) HERMES P (130KM)
LEMKEN ZIRKON 7/400 (103kW) (140HP)
LEMKEN ZIRKON 10/400 162kW (220HP)
LEMKEN ZIRKON 10/400K 184kW (250HP)
także jak widać zależy co chcesz to są oczywiście dane katalogowe do tego trzeba jeszcze doliczyć siewniki Smile



Jeśli masz odpowiednio dobraną moc do szerokości roboczej to śmigasz 8-10 na godzinę, co daje nam 4m x średnio 9000 m = 36 000 m2 na godzinę (3,6 ha), pomniejszając to o czas potrzebny na uwrocia i załadunek siewnika materiałem siewnym (w zależności od wielkości skrzyni ładunkowej i kształtu pola możemy przyjąć 10 do 30 % czasu tracimy na to), uśredniając to na 20 % straty czasu = 3,6 ha/godz - 20 % = 2,88 ha na godzinę.
Siewnik nie zwiększa dużo zapotrzebowania na moc, ale potrzebna jest masa do jego dźwigania. Maksymalne zapotrzebowanie na moc zależy od rodzaju sporzęgła zamontowanego w maszynie. Dobiera się to do ziemi i do traktora.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
gedii



Dołączył: 05 Sie 2006
Posty: 704
Skąd: z nienacka

PostWysłany: 07:51 Pią 20 Kwi 2007    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

pawels napisał:
mam pytanie ile potrzeba mocy do agregatu aktywnego 4m na ciezkije zemi i gorkach jaka jest srednia wydajnosc takiej maszyny

KUHN HBR 403 D maksymalna moc ciągnika 103kW (140HP)
KUHN HR 4003 D max moc ciągnika 184kW (250HP)
UNIA GR. HERMES R 100(KM) HERMES P (130KM)
LEMKEN ZIRKON 7/400 (103kW) (140HP)
LEMKEN ZIRKON 10/400 162kW (220HP)
LEMKEN ZIRKON 10/400K 184kW (250HP)
także jak widać zależy co chcesz to są oczywiście dane katalogowe do tego trzeba jeszcze doliczyć siewniki Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora Numer GG
bialy2005



Dołączył: 03 Paź 2005
Posty: 1631
Skąd: lubelskie

PostWysłany: 22:03 Czw 19 Kwi 2007    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja tez tak sobie myslałem ze niae ma sensu ciagac agregatu bo mam ziemie podobne do twoich z przewaga IV klasy. alej juz po pierwszym roku ( kupiłem agregat na jesieni) Widze ze było warto. Zboża mam równiutkie, pola równe, znajomi sie tylko pytaja ile dałem za agregat i szykuja sie do kupowania. Druga sprawa to o wiele mniejsze nakłady pracy. jedziesz raz na pole i z głowy. Bez agregatu musiałes conajmniej raz bronowac i dopiero siac i czasami po siewie bronowac. Na wiosne jedynie w podmokłych miejscach( tam gdzie stala woda ) kilka dni przed siewem zruszyłem ziemie talerzówka lub agregatem zeby podeschła i pózniej normalnie siałem.

Juz nigdy nie bede siał bez agregatu !!!!

Jeszcze ciekawy jestem o ile wiekszy plon uzyskam Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG
pawels



Dołączył: 02 Kwi 2006
Posty: 13

PostWysłany: 20:12 Czw 19 Kwi 2007    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

mam pytanie ile potrzeba mocy do agregatu aktywnego 4m na ciezkije zemi i gorkach jaka jest srednia wydajnosc takiej maszyny
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
MarcinC-360



Dołączył: 28 Cze 2006
Posty: 1667
Skąd: Woj. Świętokrzyskie

PostWysłany: 15:27 Czw 19 Kwi 2007    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Silver napisał:
http://www.oratynski.pl/siewniki.php co o tym sądzicie cena niezła


Ciekawa oferta moim zdaniem.Jak bym kupował nowy siewnik to bym się nie zastanawiał a wziąłbym 3-metrowy.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Chochlik23



Dołączył: 22 Lis 2006
Posty: 1113

PostWysłany: 15:18 Czw 19 Kwi 2007    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Nie używam wałów ale odczekuje około 2 tyg, ale poplony chciał bym siać wcześniej a nie bardzo widze sens ciągać agregat po piachach
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
bogdan28



Dołączył: 04 Lut 2007
Posty: 74
Skąd: Lębork

PostWysłany: 13:06 Czw 19 Kwi 2007    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Chochlik23 napisał:
Czy są dużo wyzsze plony zbóż po takim agregacie dotychczas sieje po kultywatorze albo zaraz po przyoranym gnoju (gleby IV,V VI klasa)


Nie piszesz, czy używasz przed siewem po świeżej orce wałów ugniatających. Jeżeli nie to nie powinno się siąć po świeżej orce, trzeba odczekać ze 2 tyg. Przez ten czas gleba osiada. Jeżeli wsiejesz w nią ziarno, ono wypuści korzonki , osiadająca gleba część z nich pozrywa, co w znacznym stopniu obniży plony.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Silver



Dołączył: 14 Maj 2006
Posty: 355

PostWysłany: 10:34 Czw 19 Kwi 2007    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

http://www.oratynski.pl/siewniki.php co o tym sądzicie cena niezła
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Chochlik23



Dołączył: 22 Lis 2006
Posty: 1113

PostWysłany: 10:31 Czw 19 Kwi 2007    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Na ilu chektarach opłaca się kupić agregat uprawowo siewny bierny, mam teraz 15 ha zbóż, planuje siać z 25ha, czy takim agregatem można siać poplony prosto na ściernisko (gleby słabe)? Czy są dużo wyzsze plony zbóż po takim agregacie dotychczas sieje po kultywatorze albo zaraz po przyoranym gnoju (gleby IV,V VI klasa)
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
marcin82



Dołączył: 23 Lut 2007
Posty: 1023
Skąd: warmia

PostWysłany: 20:05 Wto 17 Kwi 2007    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

paktofonikas napisał:
co panowie sadzicie o taki zestawie: zetor 16245 i taki zestaw http://allegro.pl/item181919839_agregat_uprawowo_siewny_amazone_ad402.html

znajomy ma taki siewnik pod case mx120 i mimo tura na ciagniku nie moze ladowac zbozem do pelna bo podnosi mu przod ale tak to radzi sobie swietnie. a co do zaprawiania to ja robie to zmijka
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
mekto72



Dołączył: 16 Kwi 2007
Posty: 13

PostWysłany: 22:33 Pon 16 Kwi 2007    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jak najefektywniej zaladowac siewnik o pojemnosci skrzyni 3000l?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
buchaj



Dołączył: 18 Lut 2007
Posty: 853
Skąd: lubelskie

PostWysłany: 20:36 Nie 15 Kwi 2007    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja zaprawiam w betoniarce, bo tak mi jest wygodniej. Ostatnio znalazłem sposób, żeby zmniejszyć ilość zaprawionego zbożą, które zostaje. Najpierw zaprawiam w petoniarce, ale trochę mniej niż mi potrzeba, a później jak zabraknie na polu to zaprawiam "ręcznie" w siewniku. Ale i tak nie udaje mi się tak, żeby nie zostało ani jedno ziarno. W sumie z 15ha (tyle mam zboża w tym roku) to zostanie mi z jakieś 40-50kg.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG
małorolny



Dołączył: 06 Wrz 2006
Posty: 157
Skąd: Pokarpacie

PostWysłany: 20:29 Nie 15 Kwi 2007    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

buchaj napisał:
No i można zagospodarować ziarno, które nia nadaje się już do niczego innego Exclamation



A jaki masz wspólczynnik błędu przy zaprawianiu ?
U mnie pomyłki 0 % ale areal też mały ! bo 7 ha do obsiania !
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
buchaj



Dołączył: 18 Lut 2007
Posty: 853
Skąd: lubelskie

PostWysłany: 20:24 Nie 15 Kwi 2007    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

No i można zagospodarować ziarno, które nia nadaje się już do niczego innego Exclamation
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG
małorolny



Dołączył: 06 Wrz 2006
Posty: 157
Skąd: Pokarpacie

PostWysłany: 20:23 Nie 15 Kwi 2007    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

buchaj napisał:
małorolny napisał:
buchaj napisał:
Ja poplony sieję zwykłym poznaniakiem. Nie jest taki siew jak specjalnym do poplonów, ale nie opłaca mie się takiego kupować.



oczywiście ! Zmieniasz kólka ( rolki ) i jazda !


tak też można, ale ja robię inaczej. Sieję tak, jak zboże, a jeśli trzeba posiać jakieś drobne nasiona to mieszam z jakimś zbożem (najczęsciej zbieram to, które już się nie nadaje do siania, a jest zaprawione)



Można i tak ! Wink Dobra myśl Smile))
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
buchaj



Dołączył: 18 Lut 2007
Posty: 853
Skąd: lubelskie

PostWysłany: 20:18 Nie 15 Kwi 2007    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

małorolny napisał:
buchaj napisał:
Ja poplony sieję zwykłym poznaniakiem. Nie jest taki siew jak specjalnym do poplonów, ale nie opłaca mie się takiego kupować.



oczywiście ! Zmieniasz kólka ( rolki ) i jazda !


tak też można, ale ja robię inaczej. Sieję tak, jak zboże, a jeśli trzeba posiać jakieś drobne nasiona to mieszam z jakimś zbożem (najczęsciej zbieram to, które już się nie nadaje do siania, a jest zaprawione)
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG
paktofonikas



Dołączył: 15 Kwi 2007
Posty: 438

PostWysłany: 20:14 Nie 15 Kwi 2007    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

co panowie sadzicie o taki zestawie: zetor 16245 i taki zestaw http://allegro.pl/item181919839_agregat_uprawowo_siewny_amazone_ad402.html
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
małorolny



Dołączył: 06 Wrz 2006
Posty: 157
Skąd: Pokarpacie

PostWysłany: 20:03 Nie 15 Kwi 2007    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

buchaj napisał:
Ja poplony sieję zwykłym poznaniakiem. Nie jest taki siew jak specjalnym do poplonów, ale nie opłaca mie się takiego kupować.



oczywiście ! Zmieniasz kólka ( rolki ) i jazda !
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
buchaj



Dołączył: 18 Lut 2007
Posty: 853
Skąd: lubelskie

PostWysłany: 19:51 Nie 15 Kwi 2007    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja poplony sieję zwykłym poznaniakiem. Nie jest taki siew jak specjalnym do poplonów, ale nie opłaca mie się takiego kupować.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum PPR Strona Główna -> Maszyny Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 25, 26, 27 ... 34, 35, 36  Następny
Strona 26 z 36

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach