Witamy, aby się zarejstrować lub zalogować,
skorzystaj z opcji dostępnych po prawej stronie.
Obecny czas to 19:58 Sob 4 Lip 2015


Agrifirm
Wszystko o Siewnikach
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 26, 27, 28 ... 34, 35, 36  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum PPR Strona Główna -> Maszyny
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
paktofonikas



Dołączył: 15 Kwi 2007
Posty: 444

PostWysłany: 20:14 Nie 15 Kwi 2007    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

co panowie sadzicie o taki zestawie: zetor 16245 i taki zestaw http://allegro.pl/item181919839_agregat_uprawowo_siewny_amazone_ad402.html
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
małorolny



Dołączył: 06 Wrz 2006
Posty: 157
Skąd: Pokarpacie

PostWysłany: 20:03 Nie 15 Kwi 2007    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

buchaj napisał:
Ja poplony sieję zwykłym poznaniakiem. Nie jest taki siew jak specjalnym do poplonów, ale nie opłaca mie się takiego kupować.



oczywiście ! Zmieniasz kólka ( rolki ) i jazda !
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
buchaj



Dołączył: 18 Lut 2007
Posty: 853
Skąd: lubelskie

PostWysłany: 19:51 Nie 15 Kwi 2007    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja poplony sieję zwykłym poznaniakiem. Nie jest taki siew jak specjalnym do poplonów, ale nie opłaca mie się takiego kupować.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG
Chochlik23



Dołączył: 22 Lis 2006
Posty: 1113

PostWysłany: 19:44 Nie 15 Kwi 2007    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Siewnik do poplonów jakiś tani co byście polecili?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
małorolny



Dołączył: 06 Wrz 2006
Posty: 157
Skąd: Pokarpacie

PostWysłany: 19:27 Nie 15 Kwi 2007    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

abuk14 napisał:
małorolny napisał:
Panowie ,

Jeżeli ktoś potrzebuje instrukcję do Poznaniaka S-043 to udostępnię Smile

Czy mógłbyś mi ją udostepnic??



moje gg 6973332

sorki prace polowe ! nie było mnie na forum
proszę o kontakt
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
abuk14



Dołączył: 12 Sie 2006
Posty: 298
Skąd: lubelskie

PostWysłany: 15:53 Pią 13 Kwi 2007    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

małorolny napisał:
Panowie ,

Jeżeli ktoś potrzebuje instrukcję do Poznaniaka S-043 to udostępnię Smile

Czy mógłbyś mi ją udostepnic??
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Gees



Dołączył: 13 Sie 2006
Posty: 197
Skąd: Zdolny Śląsk

PostWysłany: 12:51 Pią 13 Kwi 2007    Temat postu: Katalog części zamiennych Odpowiedz z cytatem

Witam, ma może któryś z Panów książkę z numerami katalogowymi części zamiennych do Poznaniaka 3,20 typ S-04313C 1995 r. prod. Agroma Kutno ?
Za udostępnienie z góry dziękuję.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
bialy2005



Dołączył: 03 Paź 2005
Posty: 1631
Skąd: lubelskie

PostWysłany: 12:38 Wto 10 Kwi 2007    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

porozsuwałem redlice na 12 cm a fabrycznie jest chba 10cm, przekreciłem koła odwrotnie i jest 3 mSmile Agregat koło 600kg, siewnik ze 350 + zboze. mam komplet obciazników czyli 210kg + 120kg. na jesieni siałem tak i było oki tylko najgorzej jak był pełny siewnik pszenicy to juz podrywało na dołkiach przód. Na wiosne załozyłem jescze dodatkowo przeciwage od tura Smile i Ju jest wiele lepiej. ładowałem pełny siewnik owasa i na agregat kładłem 6 worków zboza i dało sie jechac choc deliktanie Smile Alebez dodatkowego zboża to jest dobrze
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG
małorolny



Dołączył: 06 Wrz 2006
Posty: 157
Skąd: Pokarpacie

PostWysłany: 10:42 Wto 10 Kwi 2007    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

bogdan28 napisał:
Rozprawiamy tu o siewnikach a mój sąsiad ma siewnik uniwersalny, sieje nim nawóz, margiel no i oczywiście zboże. Jest to najzwyczajniejszy lejek nawozowy. W czasie pracy z 360 nie jest oczywiście wypoziomowany, ale sieje. Ten sąsiad (trochę jebnięty nawaisem mówiąc) obrabia tak ok 100ha, i osiąga z nich jakieś 70 ton żyta.



No cóż ! Ludzie mają rózne hobby ! Crying or Very sad
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
bogdan28



Dołączył: 04 Lut 2007
Posty: 74
Skąd: Lębork

PostWysłany: 09:24 Wto 10 Kwi 2007    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Rozprawiamy tu o siewnikach a mój sąsiad ma siewnik uniwersalny, sieje nim nawóz, margiel no i oczywiście zboże. Jest to najzwyczajniejszy lejek nawozowy. W czasie pracy z 360 nie jest oczywiście wypoziomowany, ale sieje. Ten sąsiad (trochę jebnięty nawaisem mówiąc) obrabia tak ok 100ha, i osiąga z nich jakieś 70 ton żyta.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
bogdan28



Dołączył: 04 Lut 2007
Posty: 74
Skąd: Lębork

PostWysłany: 09:19 Wto 10 Kwi 2007    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

bialy2005 napisał:
ja juz na jsieni przerobiłem poznaniaka 2,7 na 3m do agregaty i jest super. jak spojrzy sie na pole p[szenicy to wyglada jakbym suoer kazdy rzadek jak po sadzarce ale juz ładnie zakrywa, juz koledzy farmerzy szykuja sie do kupna agregatów upr-siew Smile Pozazdroscili Laughing

Dokładałeś redlice czy tylko zwiększyłeś rozstaw między nimi???
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
małorolny



Dołączył: 06 Wrz 2006
Posty: 157
Skąd: Pokarpacie

PostWysłany: 07:57 Wto 10 Kwi 2007    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Panowie ,

Jeżeli ktoś potrzebuje instrukcję do Poznaniaka S-043 to udostępnię Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
adam69b



Dołączył: 11 Mar 2007
Posty: 207
Skąd: z centrum

PostWysłany: 20:20 Pon 9 Kwi 2007    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

bialy2005 mam pytanko , ile waży taki zestaw agregat+siewnik , nie podrywa ci przodu ?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
bialy2005



Dołączył: 03 Paź 2005
Posty: 1631
Skąd: lubelskie

PostWysłany: 19:48 Pon 9 Kwi 2007    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ja juz na jsieni przerobiłem poznaniaka 2,7 na 3m do agregaty i jest super. jak spojrzy sie na pole p[szenicy to wyglada jakbym suoer kazdy rzadek jak po sadzarce ale juz ładnie zakrywa, juz koledzy farmerzy szykuja sie do kupna agregatów upr-siew Smile Pozazdroscili Laughing
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG
szczewko



Dołączył: 24 Lip 2006
Posty: 237
Skąd: pomorze srodkowe

PostWysłany: 14:27 Pon 9 Kwi 2007    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

co do rozstawu redlic to ja jestem za szerszym rozstawem.przerabiam teraz mojego Famarola 2,7m na 3m.redlice z 10,5 na 12cm i jest 3m.na jesieni siałem rzepak własnie na szerokim rozstawie redlic czyli 12,5cm(Amazone D7) 3,5kg/h kazda redlice (nie co druga) i mówie wam masakra.takiego rzepaku nie miałem jeszcze.równiutki pole idealnie pokryte.chwasty nie maja szans.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG
buchaj



Dołączył: 18 Lut 2007
Posty: 853
Skąd: lubelskie

PostWysłany: 12:46 Pon 9 Kwi 2007    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Mój wujek ma amazone i nigdy nie wspominał, ze ma zboże żadkie. Później powinno się ładnie rozkrzewić. Wink
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG
yenon10



Dołączył: 02 Cze 2006
Posty: 306

PostWysłany: 12:43 Pon 9 Kwi 2007    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

no ale potem rzadkie zboze!?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
buchaj



Dołączył: 18 Lut 2007
Posty: 853
Skąd: lubelskie

PostWysłany: 12:40 Pon 9 Kwi 2007    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Człowieku! To, że leje są tak rozstawione jest najlepszym udogodnieniem. Ja mam poznaniaka i leje są tak blisko siebie, że jak przyjdzie siać w polu po kukurydzy to krew człowieka zalewa!
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG
yenon10



Dołączył: 02 Cze 2006
Posty: 306

PostWysłany: 12:17 Pon 9 Kwi 2007    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

dlaczego siewniki z niemiec mają tak szeroko rozstawione leje!?!??!? przecierz to parodia ! 2x dalej jedna od drugiej niz w poznaniakach!!
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
bogdan28



Dołączył: 04 Lut 2007
Posty: 74
Skąd: Lębork

PostWysłany: 21:33 Pią 6 Kwi 2007    Temat postu: Re: Jak ustawić dźwidnie den ?? Odpowiedz z cytatem

wars76 napisał:
Czy ktoś sie orientuje jak ustawić dźwignię den kółeczek w siewniku Amazone D-4 - 25. Zasada jest jak w Poznaniaku. Do czego konkretnie służy ta dźwignia den, które są na dole kółeczek i z nich spada juz ziarno do lejków wypchnięte przez kółeczka ? Może ktoś się oriętuje choziaż dla Poznaniaka albo ma zdjęcie strony z instrukcji obsługi, na którek jest mowa o tym ?

U mnie w poznaniku dzwignie den np dla żyta ustawia się na ząbku 1 a np dla jęczmienia na ząbku 2. Chyba chodzi tu o grubość ziarna. Musi się ono mieścić między dnem a rolką wysiewjącą, nie może być tam ściskane, nie może też swobodnie przelatywać przez zbyt dużą szczelinę.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
bogdan28



Dołączył: 04 Lut 2007
Posty: 74
Skąd: Lębork

PostWysłany: 21:29 Pią 6 Kwi 2007    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Piotrez napisał:
kojak1965 napisał:
posiadam siewnik Amazone 3m-25 lejek. Powiedzcie które zamykać lejki żeby pasowały ścierzki do opryskiwacza- 12m. tylko proszę o konkretną odpowiedż.


pierwszy przejazd musisz zrobić na pół siewnika a póżniej na całą szerokość a w trzecim przejeżdze zamykasz lejki za kołami


Jest jeszcze inna metoda. Zamykasz tylko ścieżki na 1 ślad (2 lud 3 sztuki). Robisz to podczas drugiedo przejazdu. Trzeci przejazd wykonujesz z tak samo zamkniętymi ścieżkami. Gdy jedziesz ze znacznikiem, wszystko powinno być OK. Następnie robisz 2 przejazdy z otwartymi, 2 z zamkniętymi i tak dalej.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
gedii



Dołączył: 05 Sie 2006
Posty: 704
Skąd: z nienacka

PostWysłany: 21:34 Czw 5 Kwi 2007    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

kojak1965 napisał:
Powiedzcie dlaczego wtabeli wysiewu dla siewnika Amazone są dwie rawwartości wysiewu dla np. pszenicy to znaczy bejcowana lub niebejcowana dlaczego taka rozbierzność ,której trzymać się tabeli wysiewu[która blisza prawdzie]

ustaw na jedną i wykręc siewnik potem na drugą i bedziesz wiedział czego się trzymać. a poza tym nigdy nie ustawisz dokładnie siewnika z tabeli i zawsze powinno sięsiewnik wykrecic. POZDRO
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora Numer GG
kojak1965



Dołączył: 25 Gru 2006
Posty: 15

PostWysłany: 21:32 Czw 5 Kwi 2007    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Powiedzcie dlaczego wtabeli wysiewu dla siewnika Amazone są dwie rawwartości wysiewu dla np. pszenicy to znaczy bejcowana lub niebejcowana dlaczego taka rozbierzność ,której trzymać się tabeli wysiewu[która blisza prawdzie]
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Piotrez



Dołączył: 16 Gru 2005
Posty: 20

PostWysłany: 19:58 Czw 5 Kwi 2007    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

kojak1965 napisał:
posiadam siewnik Amazone 3m-25 lejek. Powiedzcie które zamykać lejki żeby pasowały ścierzki do opryskiwacza- 12m. tylko proszę o konkretną odpowiedż.


pierwszy przejazd musisz zrobić na pół siewnika a póżniej na całą szerokość a w trzecim przejeżdze zamykasz lejki za kołami
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
heniohenio



Dołączył: 05 Kwi 2007
Posty: 1

PostWysłany: 15:54 Czw 5 Kwi 2007    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam. Kupilem niedawno siewnik SAXONIA A200 i potrzebuję do niego instrukcji obsługi chodzi mi o tabele wysiewu do tego siewnika i jak ustawić gałki na skrzyni. Mam trzy gałki. pierwsza od 1 do 4, druga od 10 do 30 trzecia od 100 do 600. Prosze o pomoc. mój mail: michalkapys@interia.pl
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum PPR Strona Główna -> Maszyny Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 26, 27, 28 ... 34, 35, 36  Następny
Strona 27 z 36

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach