Witamy, aby się zarejstrować lub zalogować,
skorzystaj z opcji dostępnych po prawej stronie.
Obecny czas to Sro Wrz 8 0:45 GMT 2010

Kukurydza
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 49, 50, 51, 52, 53  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum PPR Strona Główna -> Produkcja roślinna
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Miki z Rawicza

PostWysłany: Pią Lis 3 18:24 GMT 2006    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

jest opłacalne uprawa kukurydzy na ziarno
ja zajmuje sie uprawą warzyw i mleczarstwem chciał bym sprubować zasiac kukurydze na ziarno ale nie mam gdzie wszedzie albo jakies warzywa albo buraki albo kukurydza na kiszonke
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
luk

PostWysłany: Pią Lis 3 18:18 GMT 2006    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

No to dziś kukurydza skończona średnia wydajność to 7,4 t/ha
Wilgotność średnia 22% przy cenie 489zł
Nie jest tak źle
Co do mojego wcześniejszego postu kukurydza 41% po 380 porostu zrobiłem zamieszanie na wadze i dziewczynie sie pomyliło i na magazynówce napisała 380 no i tyle dostałem (to był najdroszszy flirt tej pani w życiu Cool )
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
benek-38

PostWysłany: Pią Lis 3 13:29 GMT 2006    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

robern napisał:
Gnojowica (kał + mocz) nie ma efektów ubocznych takich jak w przypadku gnojówki (mocz i odcieki z płyty). Ma dość zrównoważony bilans składników pokarmowych i konsystencję sprzyjającą pobieraniu z niej składników przez rośliny.
Natomiast przesadzona dawka gnojówki która ma w zasadzie tylko azot i potas, szczególnie w czasie suchej pogody spowoduje takie same uszkodzenia jak mocznik na mokre rośliny Sad

ja kiedyś polałam poplon gorczyce fakt że było gorąco ale całkowicie ją spaliło
a jest to gnojowica świńska dla pewności podaje pod kultywator
Wink
Powrót do góry
robern

PostWysłany: Pią Lis 3 11:14 GMT 2006    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Gnojowica (kał + mocz) nie ma efektów ubocznych takich jak w przypadku gnojówki (mocz i odcieki z płyty). Ma dość zrównoważony bilans składników pokarmowych i konsystencję sprzyjającą pobieraniu z niej składników przez rośliny.
Natomiast przesadzona dawka gnojówki która ma w zasadzie tylko azot i potas, szczególnie w czasie suchej pogody spowoduje takie same uszkodzenia jak mocznik na mokre rośliny Sad
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
benek-38

PostWysłany: Czw Lis 2 19:56 GMT 2006    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

robern napisał:
Gnojowicę stosuje się wiosną - część można dać pod uprawy glebowe - natomiast większość tak jak napisałem już po siewie kukurydzy.
W zależności od warunków pogodowych - jesli jest mokro i można liczyć na szybkie wschody kukurydzy można dać bezpośrednio po siewie - natomiast jeśli jest dość sucho - lepiej jest dać w fazie 5-7 liści, ponieważ kożuch z gnojowicy może powodować dodatkową nierównomierność wschodów. Wtedy przed zastosowaniem gnojowicy można dać jeszcze herbicydy na wykiełkowane chwasty. [/url]

jak kukurydzą juz powschodzi i dam gnojowicę to jej nie pali?????
Powrót do góry
nianio

PostWysłany: Czw Lis 2 13:51 GMT 2006    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ej no!!! przestańcie pisać o wszystkim w tym temacie. może załóżmy oddzielny temat PIOSALLA. jak mod to zobaczy to zablokuje nam temat kukurydza w środku żniw Laughing no dobra pochwalę się u nas mokra 400zł za tonę przy 30% Shocked no i dobrze Twisted Evil niech placzą i płacą!!!! piosall tak jak ci mówiłem siej tylko kukurydzę a co będzie za rok z ceną to będziemy się martwić za rok!! chociaz nie sądzę żeby było tragicznie bo u nas trąbią o stonce korzeniowej i raczej będą pilnować plodozmianu.
Powrót do góry
pryma

PostWysłany: Czw Lis 2 11:47 GMT 2006    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

pisales ze masz jakies 30 ha laki, jak masz to niedaleko domu, i jak by to bylo w jednym kawalku albo w paru wiekszych, to bym Ci radzil to ogrodzic i sprobowac tam wypasac bydlo miesne, przy tym jest malo roboty, a jak dobierzesz odpowiednia rase to praktycznie robota spada do zera, czyli zakup i ogrodzenie lak, no i pilnowanie zeby nikt Ci ich nie ukradl:/ bo niektore bydlo moze stac na dworze nawet do -35% w sniegu (np. angusy ktore sa malo znane i przez to jeszcze w miare tanie w Polsce), a z reszta pola to juz tutaj inni Ci doradzaja Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG
robern

PostWysłany: Czw Lis 2 8:39 GMT 2006    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Gnojowicę stosuje się wiosną - część można dać pod uprawy glebowe - natomiast większość tak jak napisałem już po siewie kukurydzy.
W zależności od warunków pogodowych - jesli jest mokro i można liczyć na szybkie wschody kukurydzy można dać bezpośrednio po siewie - natomiast jeśli jest dość sucho - lepiej jest dać w fazie 5-7 liści, ponieważ kożuch z gnojowicy może powodować dodatkową nierównomierność wschodów. Wtedy przed zastosowaniem gnojowicy można dać jeszcze herbicydy na wykiełkowane chwasty. [/url]
Powrót do góry
Piosall

PostWysłany: Czw Lis 2 8:32 GMT 2006    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

-=Kserkses=-
Oki będę szukał zbytu na mokre ziarno a ze trzeba suszyć do 14 % to wiem szukam tez kto masz silosy do suszenia ale dziękuje za wskazówki
Czy znasz „Dziki” bo mnie obraża
Powrót do góry
kserkses

PostWysłany: Czw Lis 2 7:49 GMT 2006    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Zanim zaczniesz bawić się z kukurydzą to musisz mieć pewność zbytu mokrej ( bo to nie jest zwykłe zboże że zbierzesz suche - choć też nie zawsze i gdzieś wrzucisz ) albo możliwość wysuszenia i potem sprzedać bądź przechować.
Powrót do góry
Piosall

PostWysłany: Sro Lis 1 20:54 GMT 2006    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Tak mam garaż na 2 traktory i przyczepę, stodole na siano i maszyny. Dom tez jest, w którym babka mieszka, ale rodzice ja zabiorą do siebie.
Powrót do góry
kserkses

PostWysłany: Sro Lis 1 20:47 GMT 2006    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Nie załamuj się, tylko rozważ różne za i przeciw Rolling Eyes Masz jakieś budynki do tej ziemi Question
Powrót do góry
Piosall

PostWysłany: Sro Lis 1 19:52 GMT 2006    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

To teraz zaczynam myśleć o ostatecznym rozwiązaniu zalesieniu tego pola Crying or Very sad Crying or Very sad Crying or Very sad
Powrót do góry
kserkses

PostWysłany: Sro Lis 1 19:45 GMT 2006    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Po pierwsze zrób analizę gleby, jak przez ileś lat był odłóg to i na mikroelementy, bo może się okazać że nie tylko kukurydza, ale i żyto nie urośnie.Ceny licz interwencyjne, ja bym nie liczył na ekstra plony, w tym roku to pewnie rzadko komu na słabszych glebach ( a takie masz jak piszesz ) kukurydza pokryje koszty mimo że cena nie jest zła Exclamation Najważniejsze pilnuj kasy, bo w rolnictwie nie możesz być pewien że coś zarobisz - to w końcu fabryka pod chmurką Rolling Eyes
Powrót do góry
Piosall

PostWysłany: Sro Lis 1 19:10 GMT 2006    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

czars napisał:
A ja zaproponowałbym na wiosnę talerzówkę(usługa) i dopłate (podstawową) do ugoru. A póżniej rzepak ozimy. Przez te pół roku kolega Piosall miałby czas zeby lepiej poznać rolnictwo i swoje gospodarstwo(analizy glebowe, melioracje). Wybrać kierunek produkcji i płodozmian. Na spokojnie zainwestować w park maszynowy( z wspólfinansowaniem z PROW) pod kątem wybranej produkcji.

Walną mi się cytat
Powrót do góry
Piosall

PostWysłany: Sro Lis 1 19:09 GMT 2006    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

wjacek napisał:
Luk zgadzam się z tobą ale na tak dużej powierzchni trzeba pomyśleć gdzie to żyto sprzedać lub zmagazynować.
Dobrze by było na początek część gospodarstwa wydzierżawić (jeśli są chętni) i spróbować na mniejszej powierzchni bo można utopić sporo kasy a zysk żaden.
Ja bym był ostrożny bo rolnictwo to nie jest zbyt dochodowa dziedzina (niestety).

-=Czars=-
Twoje rozwiązanie też mi się podoba bo mam zejście na rzepak
Powrót do góry
Piosall

PostWysłany: Sro Lis 1 19:05 GMT 2006    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

luk napisał:
Ja w pierwszym roku proponuje posiać zyto systemem bezorkowym (poszukaj w okolicy firmy usługowej) a kukurydze posiej na następny rok
Po pierwsze na zycie tyle nie popłyniesz i zyto jest mało wymagającą rośliną i nakłady sa niskie a koszt usługi siewu to jakieś 170-200zł
Co do kukurydzy no każdy wie ze nakłady sa druzo większe
Nasiona (dobre nasiona proponuje eurostar) ok 400 zł
Oprysk 200 zł
Nawozy 600-800 zł
Usługi ok 400-500zł

-=LUK=-
o życie nic nie czytałem nie wiem jakie można uzyskać plony z tego co piszesz o usługach ok (Sam myślałem aby w pierwszym roku wynająć firmę usługową),koszty firmy, nasiona, NPK, to daje jakiś 2100zł/ha jaki jest próg tolerancji ile trzeba zebrać z pola aby nie tyle wyjść na swoje ale zarobić jestem w stanie uzyskać nadwyżkę około 1400 zł/ha czy nie przesadziłem
PS
Sorki ze pisze o życie na temacie kukurydzy
Powrót do góry
Piosall

PostWysłany: Sro Lis 1 18:37 GMT 2006    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Panowie jesteście debeściaki Laughing Very Happy
Powrót do góry
luk

PostWysłany: Sro Lis 1 18:32 GMT 2006    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

no narzepaku to mozna popłynac i na rzepaku trzeba sie znac a koszty takie same jak kukurydza i ryzyko wieksze nawet z ubezpieczeniem
a co do zyta sa domy składow gdzie to mozna przechowac
Powrót do góry
wjacek

PostWysłany: Sro Lis 1 18:25 GMT 2006    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Czars - i to jest chyba najlepsze rozwiązanie na początek.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora Numer GG Tlen
czars

PostWysłany: Sro Lis 1 18:18 GMT 2006    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

A ja zaproponowałbym na wiosnę talerzówkę(usługa) i dopłate (podstawową) do ugoru. A póżniej rzepak ozimy. Przez te pół roku kolega Piosall miałby czas zeby lepiej poznać rolnictwo i swoje gospodarstwo(analizy glebowe, melioracje). Wybrać kierunek produkcji i płodozmian. Na spokojnie zainwestować w park maszynowy( z wspólfinansowaniem z PROW) pod kątem wybranej produkcji.
Powrót do góry
wjacek

PostWysłany: Sro Lis 1 18:03 GMT 2006    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Luk zgadzam się z tobą ale na tak dużej powierzchni trzeba pomyśleć gdzie to żyto sprzedać lub zmagazynować.
Dobrze by było na początek część gospodarstwa wydzierżawić (jeśli są chętni) i spróbować na mniejszej powierzchni bo można utopić sporo kasy a zysk żaden.
Ja bym był ostrożny bo rolnictwo to nie jest zbyt dochodowa dziedzina (niestety).
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora Numer GG Tlen
luk

PostWysłany: Sro Lis 1 17:48 GMT 2006    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja w pierwszym roku proponuje posiać zyto systemem bezorkowym (poszukaj w okolicy firmy usługowej) a kukurydze posiej na następny rok
Po pierwsze na zycie tyle nie popłyniesz i zyto jest mało wymagającą rośliną i nakłady sa niskie a koszt usługi siewu to jakieś 170-200zł
Co do kukurydzy no każdy wie ze nakłady sa druzo większe
Nasiona (dobre nasiona proponuje eurostar) ok 400 zł
Oprysk 200 zł
Nawozy 600-800 zł
Usługi ok 400-500zł
I siew kukurydzy metoda uproszczona bez orki zbierasz zyto talezowka lub agregat podorywkowy,poplon,na wiosne albo siew w mulcz lub talerzówka i siew
Powrót do góry
Piosall

PostWysłany: Sro Lis 1 13:38 GMT 2006    Temat postu: kukurydza Odpowiedz z cytatem

-Wjacek dwa tygodnie temu nie wiedziałem prawie nic o roli ani o tym jak się ją uprawia (nie wiem, czemu ale mnie to tak wciągnęło ze wolny czas poświęcam na gromadzenie wiedzy, ale to tylko teoria) jestem mieszczuchem i do tego informatykiem, ale NET to potężne źródło wiedzy i tacy ludzie jak Wy są niezastąpieni( mój szacuneczek), teraz już wiem, że chce się zająć rolą bez względu na problemy z tym idące może już za dużo czasu spędziłem w biurze przed kompem, co do ilości do powierzchni ziemi to 94 ha w tym jakiś 30ha to łąki a „park maszyn” raczej Nic się nie przyda, bo dziadek już od 3 lat nic nie robił a mój ojciec i wujek nie byli zainteresowani i może ja przez to też. Co do kasy to źle nie zarabiam wiec może nie będzie z tym problemu,(mam teraz jakieś 300tys) bo ojciec powiedział ze mi pomoże jak będzie widział, że daje rade i chce tym się zająć (może jakiś sentyment do dzieciństwa?) Zapisałem się nawet na egzamin eksternistyczny w zawodzie wykwalifikowany rolnik czy
Powrót do góry
wjacek

PostWysłany: Sro Lis 1 9:36 GMT 2006    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Piosal -
głowa dogóry coś poradzimy.
1. Czy masz jakieś pojęcie o uprawie roli?
2. Ile hektarów to jest.
3. Jak z parkiem maszynowym (co posiadasz).
4. Czy wogóle masz ochotę za to się brać.
5. Ile gotówki możesz w to zainwestować na początek.
Jak zrozumiałem ta ziemia nie była ostatnio obrabiana czy tak? (leżała odłogiem).
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum PPR Strona Główna -> Produkcja roślinna Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 49, 50, 51, 52, 53  Następny
Strona 50 z 53

Skocz do: