Witamy, aby się zarejstrować lub zalogować,
skorzystaj z opcji dostępnych po prawej stronie.
Obecny czas to 22:07 Sob 22 Lis 2014


Ciągniki MTZ Oraz Pronar i Belarus
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 151, 152, 153 ... 167, 168, 169  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum PPR Strona Główna -> Maszyny
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
korsarz



Dołączył: 05 Kwi 2006
Posty: 2100
Skąd: Wielkopolska sam dół

PostWysłany: 19:38 Czw 15 Cze 2006    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Łysy napisał:
Słyszałem, że są oferowane nowe MTZ 82 z Białorusi importowane przez Litwę Shocked Nowy sprzęt nie różniący się specjalnie od Pronara 82 S kosztuje z vatem jakieś 62 tys. zł Cena jak najbardziej zachęcająca ale co z resztą. Może ktoś orientuje się czy to nie jakiś zabawkowy ciapek Question

Daj sobie spokój z MTZ-em
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG
damian9871
Moderator


Dołączył: 12 Cze 2006
Posty: 2720
Skąd: wlkp

PostWysłany: 18:05 Czw 15 Cze 2006    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

do tomek: jakbyś zdjał pokrywę z serwa to możesz jeszcze zlikwidować luz na przekładni są tam 2 podkładki jedna gruba i druga cienka.wyjmij którąś ja wyjąłem tą grubszą i było ok

/edit1- Czw Cze 15 19:06:31
zresztą ades to napisał

/edit2 - Czw Cze 15 19:10:29
zwróć uwagę na sworzeń w przedniej osi może za duże luzy już są
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
tomek 22



Dołączył: 28 Maj 2006
Posty: 51
Skąd: kłodawa

PostWysłany: 21:46 Pon 5 Cze 2006    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

do ades dzieki za informacie zrobie poprawki udzielam sie tez radami jak jakies problemy
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
Łysy



Dołączył: 05 Kwi 2006
Posty: 165
Skąd: Gmina Ostróda

PostWysłany: 21:38 Pon 5 Cze 2006    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Słyszałem, że są oferowane nowe MTZ 82 z Białorusi importowane przez Litwę Shocked Nowy sprzęt nie różniący się specjalnie od Pronara 82 S kosztuje z vatem jakieś 62 tys. zł Cena jak najbardziej zachęcająca ale co z resztą. Może ktoś orientuje się czy to nie jakiś zabawkowy ciapek Question
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
Ades



Dołączył: 10 Maj 2005
Posty: 45
Skąd: Sępólno Krajeńskie

PostWysłany: 17:40 Nie 4 Cze 2006    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

do tomek22 należy zlikwidować luzy i odpowiednio ustawić zawór sterujący oraz ślimak w układzie kieroniczym, luzy mogą być w następujących miejscach:
- przguby kulowe na drążkach
- zamocowanie ramienia kierowniczego do kolumny (z dołu nakrętką 46 proponuje przewiercić wałek i dokręcić na maxa kluczem o długości 1 m dorobioną koronkową nakrętką i wsadzić zawleczke)
- na wałku pomiędzy kierownicą a układem kier na połączeniach frezowych złączki przechodzącej przez chłodnice [lub nad w starszej wersj] to trzeba wymienić bo tulejka ferowa musi się swobodnie przesuwać na wałku wychodzącym z kolumny!!! i należy to połączenie smarować

na pokrywie kolumny jest śruba do regulacji pionowej wałka pionowego w kolumnie którą należy dokręcić z wyczuciem, aby nie było za ciasno ale zeby wałek ten nie mógł sie przesować góra - dół

poza tym należy ustawić mimośrodowo zamocowany ślimak aby wyeliminować nadmierne luzy na przekładni ślimakowej, przekręcając tulejkę w której znajduje sie ślimak a robi sie to odkręcając śrube zabezpieczjąca obok wejścia wałka od kierownicy następnie wkładając łyżke w wycięcie i odpowiednio obracają

poza tym wymieniamy wszystkie uszczelki w zaworze sterującym i ciśnieniowym oraz w cylindrze hydraulicznym i eliminujemu luz pomiędzy trzpieniem siłownika a zębatką [tzw listwą zębatą] dając odpowiednie podkładki

powinno być ok a koła na sporych nierównościach i tak będą się same lekko skręcać i to nie jest żadna wada tylko jest to zupełnie normalne przy tego typu serwo układach kierowniczych co jest raczej zaletą gdyż umożliwia kontrole nad kołami gdyż czujemy co sie dzieje z nimi na kierownicy
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
piootr



Dołączył: 04 Gru 2005
Posty: 1825
Skąd: lubelskie

PostWysłany: 19:46 Czw 1 Cze 2006    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Nie ma 120 tylko 82 a górek u mnie niema i źle na pisałem chodziło mi o 4x35 a bo 5x30 Embarassed nie 5x35
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
1 aga1



Dołączył: 23 Mar 2006
Posty: 100

PostWysłany: 14:30 Czw 1 Cze 2006    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

piootr napisał:
No dobrze kumasz ten pług to złom trza było unie kupić u mnie to mtz 82 ciągają 4x35 albo 5x35

To ten twoj mtz musi miec ze 120 koni albo pole proste jak na stole
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
tomek 22



Dołączył: 28 Maj 2006
Posty: 51
Skąd: kłodawa

PostWysłany: 20:36 Sro 31 Maj 2006    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

podajcie m jakies fajne strony z filmami video
mam pytanie do użytkowników mtz82 czy u was na starej budowie ukladu kierowniczego czyli tej wielkiej kolumny z przodu lataja wam koła jak sie jedzie po asfalcie albo jak troche jest cieżaru na tyle co mam zrobic zeby to nie latało a i czy mozna ten układ wymienić na orbitrol i jak to zrobic prosze o podpowiedzi dzieki ja też podziele sie uwagami z wami bo mam 2 mtz z którymi mam problemy ale za to silniki są nie do zdarcia
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
piootr



Dołączył: 04 Gru 2005
Posty: 1825
Skąd: lubelskie

PostWysłany: 19:59 Sro 31 Maj 2006    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

No dobrze kumasz ten pług to złom trza było unie kupić u mnie to mtz 82 ciągają 4x35 albo 5x35
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
1 aga1



Dołączył: 23 Mar 2006
Posty: 100

PostWysłany: 17:28 Sro 31 Maj 2006    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

mam mtz 82 niedawno kupilem do niego plog bomet 4*30
wiosna zaoralem nim jakies 3 ha oralem na glebokosc 25 cm a moj rusek niemogl tego ploga uciagnac na 3 kiedys mialem grudziadzki plog 3*35 i ciaglem go 6 na reduktorze teraz niewiem co sie dzieje czy ten plog tak cierzko idzie czy morze ciagnik jest juz slaby
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
der-brol



Dołączył: 31 Maj 2006
Posty: 12
Skąd: Lubuskie

PostWysłany: 09:42 Sro 31 Maj 2006    Temat postu: Posiadam 1221a jest toporny ale za tą cene to ok. Odpowiedz z cytatem

Jeśli nie potrzebujesz power shifta lub rewers shifta czy czegoś takiego to polecam pronary, ale te z hydrauliką na zewnątsz nie z plecakiem

/edit Post zedytowany, wyłączony poraz 4-ty CAPS LOCk, proszę w tym miejscu szanownego użytkownika o zasprzestanie pisania postów z włączonych CAPS LOCK'iem, ponieważ oznacza to po prostu krzyk, a nie normalną wypowiedź. MOD
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Sylwek



Dołączył: 17 Maj 2006
Posty: 2
Skąd: Dolnośląskie

PostWysłany: 18:02 Nie 28 Maj 2006    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

mam pytanie czy ktoś ma ciagnik mtz 1221 o mocy 135 km jezeli ktoś taki się znajdzie mam prośbę aby podzielił się swoimi uwagami na temat tego ciągnika bo chciałbym cos kupic iniewiem co Rolling Eyes
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Czesio



Dołączył: 24 Kwi 2006
Posty: 8
Skąd: Podlaskie

PostWysłany: 14:25 Nie 28 Maj 2006    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

korsarz napisał:
Czesio napisał:
Ja mam Belarusa 952 na przodzie typu belkowego. Kupiłem go nowego tej zimy i niedawno skończyłem docieranie. Narazie nieżałuje bez problemu ciąga agregat Bometu 4,2 m. szer. i radzi sobie z pługami 4 skibowymi Uni Tur 120 B 35 a jak orałem na lżejszej ziemi to piątą skibę przykręcałem.


jaki masz ten agregat składany czy sztywny?? Ja mam mtz82 i kupiłem do niego 3,6m bomet składany hydraulicznie iniemogłem go podnieść. Potem kupiłem 1634 ale óważam że ten agregat idzie tak ciężko że szok,


składany hydraulicznie 4,2 m produkcji bometu, 4 rzędy zębów i 2 wałki z tyłu. narazie podnoszę i składam go bez problemów, nawet w czasie transportu niepodrywa mi przodu.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
SZAKAL



Dołączył: 07 Kwi 2006
Posty: 115
Skąd: podlasie

PostWysłany: 10:02 Sob 27 Maj 2006    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Krzys napisał:
Chcialbym sie dowiedziec o koszt takiej przyjemnosci i gdzie mozna kupic czesci do tej przerobki (mtz 80) i czy pompe (orbitrol) montowales pod kierownica czy na przodzie ciagnika


Orbitrol kosztuje około 700zł teraz nie wiem bo przerabiałem mój ciągnik jakies 3 lata temu. Zamontowałem go na przodzie ciągnika. No i oczywiście musisz mieć wstawiony siłownik to około 500zł.

To zależy gdzie mieszkasz. Ja jestem z podlasia więc części do MTZta moge kupic w dwóch miejscach w Czarnej białostockiej i Narwi
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
korsarz



Dołączył: 05 Kwi 2006
Posty: 2100
Skąd: Wielkopolska sam dół

PostWysłany: 05:35 Sob 27 Maj 2006    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

zimowe orki wiosną jade 2 żółwiem a orki na kturych sieje oziminy jade 1 żół. Tena agregat ma wał z przodu jak chciałem go podeprzeć na tyw wale to wszystko sie zapych jak diabli, mam wrażenie że ta moja 1634 ledwo przy nim zipie. Znajomy kupił sobie MF 130km i dali mu do niego 5.20 uni grudziądz, jedzie z nim aż gwirzdze.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG
Marcin.



Dołączył: 24 Mar 2006
Posty: 14

PostWysłany: 03:06 Sob 27 Maj 2006    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Tym 1634 jeździsz w agragacie na zającu czy zólwiu?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
korsarz



Dołączył: 05 Kwi 2006
Posty: 2100
Skąd: Wielkopolska sam dół

PostWysłany: 20:34 Pią 26 Maj 2006    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Czesio napisał:
Ja mam Belarusa 952 na przodzie typu belkowego. Kupiłem go nowego tej zimy i niedawno skończyłem docieranie. Narazie nieżałuje bez problemu ciąga agregat Bometu 4,2 m. szer. i radzi sobie z pługami 4 skibowymi Uni Tur 120 B 35 a jak orałem na lżejszej ziemi to piątą skibę przykręcałem.


jaki masz ten agregat składany czy sztywny?? Ja mam mtz82 i kupiłem do niego 3,6m bomet składany hydraulicznie iniemogłem go podnieść. Potem kupiłem 1634 ale óważam że ten agregat idzie tak ciężko że szok,
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG
Krzys



Dołączył: 19 Maj 2006
Posty: 3

PostWysłany: 16:39 Pią 26 Maj 2006    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Chcialbym sie dowiedziec o koszt takiej przyjemnosci i gdzie mozna kupic czesci do tej przerobki (mtz 80) i czy pompe (orbitrol) montowales pod kierownica czy na przodzie ciagnika
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
SZAKAL



Dołączył: 07 Kwi 2006
Posty: 115
Skąd: podlasie

PostWysłany: 15:50 Pią 26 Maj 2006    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja swojego diabła mam przerobionego na orbitrol Laughing
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Krzys



Dołączył: 19 Maj 2006
Posty: 3

PostWysłany: 12:48 Pią 26 Maj 2006    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam
szukam czlowieka ktory przerabial wspomaganie w mtz na orbitrol (chcialbym przerobic u siebie)
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
SZAKAL



Dołączył: 07 Kwi 2006
Posty: 115
Skąd: podlasie

PostWysłany: 12:40 Wto 9 Maj 2006    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

A to sorry nie wiedziałem.
Mój błąd Very Happy
Przepraszam że wprowadziłęm w błąd ale widziałem takie tylko z litwy Wink
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
luk



Dołączył: 19 Cze 2005
Posty: 678
Skąd: dolnyslask

PostWysłany: 22:39 Pon 8 Maj 2006    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Kolego szakalu i na Białorusi wstawiają taką hydraulike
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
SZAKAL



Dołączył: 07 Kwi 2006
Posty: 115
Skąd: podlasie

PostWysłany: 20:30 Nie 7 Maj 2006    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

MTZty produkuja na Litwie Białorusi i Ukrainie. Litwa ma większy postęp technologiczny tam już nawet robią MTZty z hydraulika boscha.

Z tyłem wcale nie ściemiam. Szczera prawda. Tył się nie podniósł ale rozdzielacz hydrauliki troche pociekł Laughing
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
luk



Dołączył: 19 Cze 2005
Posty: 678
Skąd: dolnyslask

PostWysłany: 19:08 Nie 7 Maj 2006    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

z ta litwa to prawda tez cos takiego słyszałem
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
DOMINATOR



Dołączył: 06 Kwi 2005
Posty: 632
Skąd: Dolny Śląsk

PostWysłany: 17:03 Nie 7 Maj 2006    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

A czemu z Litwy jak je produkują na Białorusi. Very Happy

Z tym tyłem u ruska to ściemniasz troszkę kolego.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum PPR Strona Główna -> Maszyny Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 151, 152, 153 ... 167, 168, 169  Następny
Strona 152 z 169

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach