| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
luki21

|
Wysłany: Sob Lut 6 14:41 GMT 2010 Temat postu: |
|
|
Ja nic nie widzę na tych zdjęciach. Czym ty je robisz? Komórka?
Miras odpuść sobie wymianę sekcji na własną rękę bo i tak pompę trzeba oddać do regeneracji. Ona pracuje tak zegar taktowany 0 1, którego takt wystawia wałek ten właśnie zanurzony w oleju. Jak wyciągniesz sekcję to wszystko się poprzestawia. I nie będzie podawać paliwa w odpowiednim cyklu do położenia cylindrów. Przerabiałem już to. Skończyło się na tym że i tak dałem do zakładu. I jeszcze wyłapałem zjebkę od kolesia że się zabieram za to czego nie trzeba. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
piotrek1990
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
piotrek1990
|
Wysłany: Sob Lut 6 10:39 GMT 2010 Temat postu: |
|
|
Bolec ten od blokady lekko chodzi i dalej nie dziala i zaraz bede sciągał pokrywe skrzyni i tam zobacze co jest zrobione . Tylko nie magę dalej wyciągnąć tego wałka od hamulców  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
koko
|
Wysłany: Sob Lut 6 9:24 GMT 2010 Temat postu: |
|
|
| piotrek1990 napisał: | | trilowiec napisał: | | właśnie nie wiem ktoś kiedyś coś tu pisał żę na superolu mu silnik źle chodził, tak się pytam bo już kupiłem 10 l |
Do skrzyni jednym z tańszych bedzie hipol bo to jest olej przekladniowy
A do silnika to bym nie polecal sam superolu Bo jak napisal Miras na innym nie bedzie się tak grzał lepsza praca będzie i lepszy rozruch w zimie .
Sam teraz mam jeszcze superol ale mam juz kupiony turdus ale wymienie go dopiero na wiosnę. Moj sąsiad mam turdus i jest duza roznica niz na superolu . No ale ja o silniku pisałem a Ty pytałes sie o skrzynię więc nie wiem jak będzie sie zachowywał superol w skrzyni . |
SUPEROL do skrzyni??????????????? OD KIEDY????TO OLEJ SILNIKOWY!!!!!DO SKRZYNI HIPOL 15 LUB 15F a do silnika czy to lotos czy milwus czy też superol(a to jeden i ten sam........)byle 15W/40 z grup oleju CC lub CD....a |
|
| Powrót do góry |
|
 |
piotrek1990
|
Wysłany: Sob Lut 6 8:31 GMT 2010 Temat postu: |
|
|
| trilowiec napisał: | | właśnie nie wiem ktoś kiedyś coś tu pisał żę na superolu mu silnik źle chodził, tak się pytam bo już kupiłem 10 l |
Do skrzyni jednym z tańszych bedzie hipol bo to jest olej przekladniowy
A do silnika to bym nie polecal sam superolu Bo jak napisal Miras na innym nie bedzie się tak grzał lepsza praca będzie i lepszy rozruch w zimie .
Sam teraz mam jeszcze superol ale mam juz kupiony turdus ale wymienie go dopiero na wiosnę. Moj sąsiad mam turdus i jest duza roznica niz na superolu . No ale ja o silniku pisałem a Ty pytałes sie o skrzynię więc nie wiem jak będzie sie zachowywał superol w skrzyni . |
|
| Powrót do góry |
|
 |
miras

Dołączył: 22 Paź 2006 Posty: 632 Skąd: Dolnyśląsk pow. Wrocławski i Środa Ślaska
|
Wysłany: Pią Lut 5 23:03 GMT 2010 Temat postu: |
|
|
| Trilowiec albo spytaj sie w lepszym sklepie motoryzacyjnym lub w zaopatrzeniu warsztatow o zmywacz (otłuszczacz) on wyczysci wtedy dno skrzyni |
|
| Powrót do góry |
|
 |
miras

Dołączył: 22 Paź 2006 Posty: 632 Skąd: Dolnyśląsk pow. Wrocławski i Środa Ślaska
|
Wysłany: Pią Lut 5 23:00 GMT 2010 Temat postu: |
|
|
| Piotrek http://img41.imageshack.us/img41/1331/blokadap.jpg ta blokada Ci chodzi ze wyciaga ten bolec i chodzi on do góry i na dół ? nie wiem czemu chcesz sciagac dekiel kiedy chyba ta blokada tu u góry nie chodzi. Bo u mnie zardzewiała i nie chodziła i rozebranie i wyczyszczenie pomogło. Ja musiałem i tak pozniej sciagac dekiel bo mi wałek posredni pekł w skrzyni wiec odkrecenie mechanizmu blokady tez trzeba było zrobic ale sprawdz czy na deklu działa Ci ta blokada. Odkrecenie wałka od hamulców i sciagniecie u mnie złe nie było jak odkrecenie dekla a dokładnie 5 srub z tyłu[/img] |
|
| Powrót do góry |
|
 |
miras

|
Wysłany: Pią Lut 5 22:48 GMT 2010 Temat postu: |
|
|
| Mi na superolu gorzej chodził duza poprawa była na lotosie mineralnym a teraz smigam na orlenie mineralnym i jestem zadowolony. Silnik sie nie grzeje juz tak jak na superolu lepsza elastyka silnika i reakcjia na pedał gazu. A co do skrzyni to nie polecał bym lania ropy bo wszystko z dna co jest w skrzyni poleci na łozyska. Polecał bym lepiej zeby nie odkrecac dekla to zalac rozpuszczalnika i po dniu lub dwoch spuscic i zalac oleju i tyle. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
koko
|
Wysłany: Pią Lut 5 22:21 GMT 2010 Temat postu: |
|
|
| zwolnica i hydraulika to całkiem inna bajka...skrzynia to 10 l.oleju najlepiej Hipol,jak i inne przekładnie.zwolnica 2x1,5 l. a do hydrauliki 7,5 l. hydraulicznego.A ropa zostanie w skrzyni. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
trilowiec

|
Wysłany: Pią Lut 5 21:26 GMT 2010 Temat postu: |
|
|
| A jak naleje ropy do skrzyni czy mi poleci też do zwolnic i siłownika czy tylko zostanie w skrzyni? |
|
| Powrót do góry |
|
 |
koko
|
Wysłany: Pią Lut 5 21:18 GMT 2010 Temat postu: |
|
|
| do tego typu silnika niema lepszego oleju,część ciepła też odprowadza olej a superol to robi dobrze.Przecież jak raz w roku się wymieni olej to się nie zbankrutuje,napewno nie lać syntetyków.... |
|
| Powrót do góry |
|
 |
trilowiec

|
Wysłany: Pią Lut 5 21:09 GMT 2010 Temat postu: |
|
|
| właśnie nie wiem ktoś kiedyś coś tu pisał żę na superolu mu silnik źle chodził, tak się pytam bo już kupiłem 10 l |
|
| Powrót do góry |
|
 |
koko
|
Wysłany: Pią Lut 5 21:07 GMT 2010 Temat postu: |
|
|
| a dlaczego superol jest zły???? |
|
| Powrót do góry |
|
 |
trilowiec

|
Wysłany: Pią Lut 5 20:51 GMT 2010 Temat postu: |
|
|
| Chciałbym zaczerpnąć waszej opinii. Chcem wymienić olej w skrzyni przekładniowej, lecz jak odkręciłem korek spustowy to nic z niej nie leciało, zamieszałem śrubokrętem to zaczoł kit wylatywać i zamarznięta woda. Mam taki patent żeby nalać tam ropy przejechać z kilometr i wylac to i wtedy nalać oleju. Jak myślicie czy to dobry pomysł?> A i jeszcze jeden wątek ktoś już kiedyś na forum poruszał taki temat że superol nie zabardzo jest dobry dla władka do smarowania silnika dlaczego?> |
|
| Powrót do góry |
|
 |
piotrek1990
|
Wysłany: Pią Lut 5 20:03 GMT 2010 Temat postu: |
|
|
A jak zdejme pokrywe to tam sie nic nie rozleci ? I na co mam zwrócić uwage jak rozbiore w związku z tą blokadą  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
koko
|
Wysłany: Pią Lut 5 20:03 GMT 2010 Temat postu: |
|
|
| a jak masz to szczelne i beż wycieków to bym tego nie ruszał??? |
|
| Powrót do góry |
|
 |
koko
|
Wysłany: Pią Lut 5 19:58 GMT 2010 Temat postu: |
|
|
| to zrób tak jak to opisał mój poprzednik,ale pamiętaj w obudowie hamulca są takie kołki ok 2,5 mm patrz dokładnie wyjmiesz go kleszczami. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
piotrek1990
|
Wysłany: Pią Lut 5 19:52 GMT 2010 Temat postu: |
|
|
| koko napisał: | ale poco chcesz wyciągać wałek od hamulców???spróbuj teraz rozruszać blokade???podlej ją naftą lub jakimś lepszym penetratorem???
a jak już chcesz to wyciągnąć to rozdekluj hamulec 4śruby klucz 12 i tam w środku wykręć kołek też klucz 12 i na dzwigni tak samo,w obudowie są jeszcze kołki dokładnie oglądaj. |
Wałek chcę wyciągnąc bo chcę zdjąć pokrywe skrzyni .
A Dzwignia tak w miarę lekko chodzi i chce zobaczć co jest w środku zrobione / |
|
| Powrót do góry |
|
 |
koko
|
Wysłany: Pią Lut 5 19:45 GMT 2010 Temat postu: |
|
|
ale poco chcesz wyciągać wałek od hamulców???spróbuj teraz rozruszać blokade???podlej ją naftą lub jakimś lepszym penetratorem???
a jak już chcesz to wyciągnąć to rozdekluj hamulec 4śruby klucz 12 i tam w środku wykręć kołek też klucz 12 i na dzwigni tak samo,w obudowie są jeszcze kołki dokładnie oglądaj. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
grzegorz200
|
Wysłany: Pią Lut 5 19:38 GMT 2010 Temat postu: sruba |
|
|
| dodam,że pedały hamulcowe też są zabezbieczone śrubkami..takimi samymi jak te po bokach.. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
grzegorz200
|
Wysłany: Pią Lut 5 19:37 GMT 2010 Temat postu: śruba |
|
|
tą "śrubę " zostaw w spokoju:)....dzwigienkę od blokady odkręć od pokrywy skrzyni i wtedy ją wysuniesz bez problemu...natomiast z wałkiem od hamulców tp trochę gorsza sprawa...jak odkręcisz pokrywki(te, które przykrywają regulację hamulców) to zobaczysz,że ten wałek jest zablokowany śrubkami.po ich wykręceniu wałek będzie mógł swobodnie się obracać( jeśli nie jest przyrdzewiały...a przewaznie jest:)...).ja wyjmuję ten wałek w ten sposób, że luzuję podstawy regulacji hamulców..następnie wykręcam w/w wałwk trochę w jedną stronę...aż wyjdzie z prawej strony...następnie wyjmuję pedały...i następnie cofam, aż wyjdzie z lewej obudowy....postaraj się najpierw bardzo dokładnie oczyści ć wałek...to ułatwi sprawę....mój kolega natomiast wyjmuje wałek na przestrzał...na lewą stronę..ale to wymaga zdjęcia koła...powodzenia... ....po jakiś 5 zdjęciach tego wałka da się tą robotę polubić.... |
|
| Powrót do góry |
|
 |
piotrek1990
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
piotrek1990
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
miras

|
Wysłany: Pią Lut 5 15:55 GMT 2010 Temat postu: |
|
|
| Zadnych przewodow ani wierzyczki, gume wyciagasz i podłoge z dwoch czesci rozbierasz i jeszcze trzecia czesc ta co jest pionowa od podłogi do siedzenia |
|
| Powrót do góry |
|
 |
piotrek1990
|
Wysłany: Pią Lut 5 14:42 GMT 2010 Temat postu: |
|
|
| miras napisał: | | Ta sciagnij podłoge Piotrek i zobacz czy układ dzwigienki jest cały i to trzeba dobrze wczysci dzwigienke bo ona lekko ma chodzic. krecenie srubki u góry nic nie daje |
to zeby sciagnąć podłoge to musze odkręcać przewody I jak odkrece wierzyczke i póżniej pokrywe to musze tez odkręcić tą dzwigienke
I czy przy ściaganiu pokrywy nic mi nie powypada a nie sie nie poprzestawia
Prosze o szyba odpowiedz jutro zabieram sie do roboty  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|