Witamy, aby się zarejstrować lub zalogować,
skorzystaj z opcji dostępnych po prawej stronie.
Obecny czas to 21:01 Pią 6 Mar 2015


Wszystko o Massey Ferguson
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 6, 7, 8 ... 350, 351, 352  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum PPR Strona Główna -> Maszyny
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
rycho



Dołączył: 31 Sie 2010
Posty: 15
Skąd: Chełm

PostWysłany: 19:30 Pon 23 Gru 2013    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Mam problem z włączeniem żółwia w 8120. Jeżdżę tylko na zającu, jak chcę włączyć żółwia to nie mogę przełączyć i w skrzyni słychać tylko zgrzytanie, chyba kół zębatych. Prosiłbym o podpowiedź co może być przyczyną oraz ewentualnie jak do tego się zabrać.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Gustlik



Dołączył: 29 Wrz 2009
Posty: 520
Skąd: Ustroń - też na granicy

PostWysłany: 23:58 Wto 17 Gru 2013    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

A podładować ma po to aby poruszać elektrolit. będzie widział mętne cele - aku do wywalenia. Tak samo widać bardziej "gotujące się" od reszty. Aku szkodzi:
Czas - jak stary to no cóż
Ładowanie napięciami powyżej 15-16V
Ładowanie prądami bardzo dużymi
Głębokie rozładowanie - jak zejdziemy poniżej 8V kwas staje się żrący dla płyt akumulatora, w normalnym stanie napięcie "odpycha" kwas od płyt. Kwas żrąc ołów tworzy nierozpuszczalną sól ołowiu, a ta jest właśnie mętna i nie przewodzi prądu zmniejszając pojemność i prąd rozruchowy.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Numer GG
Gustlik



Dołączył: 29 Wrz 2009
Posty: 520
Skąd: Ustroń - też na granicy

PostWysłany: 23:53 Wto 17 Gru 2013    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dobry aku przyjmuje prąd 10g ponad;) Jeżeli nie chcemy mu zaszkodzić. Mógł minąć, ale szkoda bez sprawdzenia wymieniać. Mógł tylko 1 paść, albo tak jak miałem w MF jednym - jakiś kretyn dał za cienki kabel rozruchowy. W lato było ok, kręcił. Elektryk mu 10zł weźmie albo i gratis to zrobi jak przywiezie aku;)
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Numer GG
miron



Dołączył: 18 Lis 2006
Posty: 522
Skąd: podlasie

PostWysłany: 20:46 Wto 17 Gru 2013    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

A może porostu ich czas już minął.dobry akumulator a tylko rozładowany przyjmuje prąd bardzo szybko wystarczy kilka godzin (3) a nie cała noc
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Gustlik



Dołączył: 29 Wrz 2009
Posty: 520
Skąd: Ustroń - też na granicy

PostWysłany: 19:08 Wto 17 Gru 2013    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja zawsze dobrze pisze:P A tak serio:
Pokręć z 10-15s i potem po kolei ręką sprawdzaj gdzie gorące. Jak znajdziesz to tam wyczyść. Do tego podładuj aku otwórz korki i popatrz czy jest mętne. No albo zajedź zmierzyć - mógł np tylko 1 paść.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Numer GG
Kris01



Dołączył: 29 Sty 2010
Posty: 376

PostWysłany: 17:53 Wto 17 Gru 2013    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

tak gustlik dobrze pisze,moze co zwiera
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Gustlik



Dołączył: 29 Wrz 2009
Posty: 520
Skąd: Ustroń - też na granicy

PostWysłany: 12:13 Wto 17 Gru 2013    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Tak możesz, ale 2 maja większy prąd rozruchowy, zajedź gdzieś je zmierzyć - może coś nie kontaktuje grzeje się coś?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Numer GG
miron



Dołączył: 18 Lis 2006
Posty: 522
Skąd: podlasie

PostWysłany: 11:56 Pon 16 Gru 2013    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

tak oczywiście 140 - 160 AH zbyt dużych niema co zakładać
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
john1



Dołączył: 28 Sty 2010
Posty: 153

PostWysłany: 08:10 Pon 16 Gru 2013    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

witam chciałem sie zapytac czy mozna załozyc jeden akumlator duzy zamiast dwóch i jake bo ładowałem przez cało noc rano wsadzam a on słabo kreci prawie wogle
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
miro0497



Dołączył: 15 Gru 2013
Posty: 2

PostWysłany: 19:18 Nie 15 Gru 2013    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam .Mam zamiar kupić traktor Fenda lub MF o mocy ok 120 km .
Co sądzicie o tych maszynach ? Nie wiem co wybrać MF są tańsze Very Happy
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Gustlik



Dołączył: 29 Wrz 2009
Posty: 520
Skąd: Ustroń - też na granicy

PostWysłany: 16:59 Nie 15 Gru 2013    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

kup do polskiego MF czujnik:P Maja to w sklepach za grosze;) Trochę inaczej wygląda ale podchodzi bez problemu:)
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Numer GG
Kris01



Dołączył: 29 Sty 2010
Posty: 376

PostWysłany: 11:45 Nie 15 Gru 2013    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

z wyglondu nic mi to ni przypomina ale jak pisales pod sprzeglem wnioskuje wienc ze to czujnik pod pedalem sprzegla?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
john1



Dołączył: 28 Sty 2010
Posty: 153

PostWysłany: 07:49 Nie 15 Gru 2013    Temat postu: Odpowiedz z cytatem



Uploaded with ImageShack.us
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Kris01



Dołączył: 29 Sty 2010
Posty: 376

PostWysłany: 07:27 Nie 15 Gru 2013    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

hej,john gdzie to jest ta blaszka?
dzieki
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
john1



Dołączył: 28 Sty 2010
Posty: 153

PostWysłany: 06:45 Nie 15 Gru 2013    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

witam rozebrałem ten przełacznik pod sprzegłem i faktycznie na tej plaśce po drugiej stronie niema tej miedzi i nie styka sie z to górno czescia tylko z czego dorobic to głowke a moze wie kto z czego by pasował ten przełacznik[img]

Uploaded with ImageShack.us[/img]
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Gustlik



Dołączył: 29 Wrz 2009
Posty: 520
Skąd: Ustroń - też na granicy

PostWysłany: 12:12 Sob 14 Gru 2013    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Może ci się wiesza czujnik ciśnienia. Albo przełącznik pod sprzęgłem.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Numer GG
john1



Dołączył: 28 Sty 2010
Posty: 153

PostWysłany: 15:47 Pią 13 Gru 2013    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

kostke juz zrobiłem dostałem na szrocie samochodowym tylko sie zastanawiam przeciesz powinny najpierw bezpieczniki spalic nie tak a bezpieczniki pod masko dobre sa 7,5.a mogło sie stac tak ze jak sie zgasi ciagnik to kontrolki wszystke gasno tak a tu ojciec mówił ze sie paliła kontrolka od zajaca jakby sie nie rozłaczylo nieraz tak miałem ze jak zgasiłem ciagnik to własnie sie paliła i musiałem jeszcze raz urchomic silnik i gasła
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Gustlik



Dołączył: 29 Wrz 2009
Posty: 520
Skąd: Ustroń - też na granicy

PostWysłany: 12:35 Czw 12 Gru 2013    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jak ci ktoś sprzeda to możesz i tak zrobić tylko lutowanie trochę zajmie aby to było porządnie;) Plastik jest całkiem spalony? a gdyby tak tylko piny wymienić chyba że piny całe?

Ps. nie masz za dużego bezpiecznika pod maską?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Numer GG
Gustlik



Dołączył: 29 Wrz 2009
Posty: 520
Skąd: Ustroń - też na granicy

PostWysłany: 12:33 Czw 12 Gru 2013    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

No to albo na 24V ustawiła, Albo odpalał tak traktor albo odwrotnie podłączył Razz Albo coś więcej jest narobione;)
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Numer GG
john1



Dołączył: 28 Sty 2010
Posty: 153

PostWysłany: 08:29 Czw 12 Gru 2013    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

własnie niewiem ja byłem na wyjezdzie a ojciec jezdził tylko mówił ze ładował akumlatory przy rozruszniku i mówił ze klemy były gorace a naprzykład jakbym kupił to wtyke z uzywanego ciagnika i polutował kable
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Gustlik



Dołączył: 29 Wrz 2009
Posty: 520
Skąd: Ustroń - też na granicy

PostWysłany: 08:01 Czw 12 Gru 2013    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Z góry ci powiem - nie ma:] Tylko cała wiązka instalacji;) Się naszukałem troszkęWink Jesteś pewien że mu nic nie pomogło nisz się spalił? Odwrotnie akumulator czy coś? Bo sobie upalisz następny:)
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Numer GG
john1



Dołączył: 28 Sty 2010
Posty: 153

PostWysłany: 07:22 Czw 12 Gru 2013    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

[/img]

Uploaded with ImageShack.us witam mam take pytanko spalił mi sie komputer i kupiłem drugi tylko ze wejscie z tymi kablami co wchodzi w to wtyke co na zdjeciu jest zaznaczone to tez mam ze smazone i moje pytanie gdzie mozna kupic tako wtyke bo sie pytałem w sklepach to kazdy mówił ze niema z góry dziekuje
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Gustlik



Dołączył: 29 Wrz 2009
Posty: 520
Skąd: Ustroń - też na granicy

PostWysłany: 00:39 Sro 11 Gru 2013    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Te serie się specjalnie nie różniąWink I to nie tak że zamiennik;) On jest zgodny z specyfikacją więc jest ok - sam MF nie robi olei. Jutro sprawdzę jaka jest dokładnie specyfikacja 62xx
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Numer GG
flamenko



Dołączył: 15 Mar 2011
Posty: 488

PostWysłany: 22:57 Wto 10 Gru 2013    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja mam wersje 62xx i cykam sie stosowac zamienniki.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Gustlik



Dołączył: 29 Wrz 2009
Posty: 520
Skąd: Ustroń - też na granicy

PostWysłany: 22:12 Wto 10 Gru 2013    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

3060 i inne chwilowo, lałem to też w całkiem "obce" spełnia to specyfikacje więc jest ok - proste:)



_________________________________________________________
Pozdrawiam Gustlik z Ustronia
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Numer GG
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum PPR Strona Główna -> Maszyny Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 6, 7, 8 ... 350, 351, 352  Następny
Strona 7 z 352

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach