Witamy, aby się zarejstrować lub zalogować,
skorzystaj z opcji dostępnych po prawej stronie.
Obecny czas to 16:59 Sob 20 Wrz 2014


Urządzenia GPS
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum PPR Strona Główna -> Informatyka w rolnictwie
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Peron



Dołączył: 26 Cze 2006
Posty: 509

PostWysłany: 19:39 Pon 14 Kwi 2008    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Hmmm... Pomierzyłem kilka poł tym GPS TUNERem i musze powiedzieć, że zbyt dokładny, to on nie jest. Ciekawe jak Agropomiar by policzył na tych samych działkach? No ale póki co nie mozna nigdzie na necie znaleźc linków do "darmowych "wersji tego programu Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG
suchodolak



Dołączył: 08 Lip 2007
Posty: 347

PostWysłany: 19:29 Pon 14 Kwi 2008    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

a gdzie mozna kupic program do jazdy rownoleglej Question
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
Qki



Dołączył: 06 Kwi 2008
Posty: 22
Skąd: Lubelskie

PostWysłany: 16:30 Czw 10 Kwi 2008    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Zobaczcie mój post w Telefonach http://www.ppr.pl/forum/viewtopic.php?t=4799&start=0&postdays=0&postorder=desc&highlight=

Do pomiaru pól polecam telefon SPV również!! Najtańszy można znaleźć za 150-200 zł używka + odbiornik gps ~100 zł. W tej cenie mamy super telefon do użytku codziennego i nawigację do samochodu czy jakichkolwiek wycieczek.

Jeśli ktoś chce palmtopa to polecam SPV M650. Przykładowy link http://allegro.pl/item344244119_nowy_spv_m650_navi_nawigacja_gps_poznan_baranowo.html
Wcale nie taki duży palmtop - pasuje do kieszeni i mozna uzywac spokojnie jako telefon. Ale z dużym wyświetlaczem i wbudowanym odbiornikiem GPS. Wgrywasz oprogramowanie jakie trzeba (pomiar pola, nawigacja, jazda w lini równoległej) i masz wszystko!

Polecam naprawde bo sam korzystam z nawigacji w moim SPV C600.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
coyotus



Dołączył: 03 Kwi 2008
Posty: 2

PostWysłany: 08:21 Sro 9 Kwi 2008    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Peron napisał:
Witam

Od niedawna posaidam palmtopa MIO p360. Uważam go za dobry sprzęcik. Wgrałem do niego AutoMAPĘ do nawigacji samochodowej, ale pokusiłem się też o wgranie programu GPS TUNER. To bardzo przydatny program, który mozna wykorzystać m.in do pomiaru powierzchni pól. Niestety nie ma jezyka polskiego. Mierzyłem dzisiaj z ciekawości działkę. Deklarowana powierzchnia działki wynosi 2,21ha, mi wyszło na GPS 2,197ha. Nie wiem, jaka może być rozbieżność w deklarowanej powierzchni do Agencji, ale słyszałem, że 5 procent? Jeśli tak to spokojnie mieszczę się w granicy. Ja wgrałem sobie do tego programu skalibrowaną mapkę, jaką dostaje się przy wypełnianiu wniosków. Zeskanowałem ją, przetransformowałem współrzędne z układu 1992 i skalibrowałem na PC w dołączonym do GPS Tunera programie. Można też skalibrować w palmtopie. W polu jedna granica pokryła się idealnie z mapką. Co do drugiej były rozbiezności rzędu 1 do 2 metrów. Może to jakiś niewielki błąd przy kalibracji a może błąd GPS. Ogólnie fajny program i posiada jeszcze więcej funkcji, które dopiero "rozgryzam". Przy cenie Mierniczego lub AgroPomiaru siegająych ponad 400zł alternatywą jest własnie GPS Tuner.


Jest wersja GPS Tuner 5.3C najnowsza i oczywiście jest PL. Posiadam taką od wczoraj ale nie wiem jak jeszcze mierzyć nim powierzchnię Smile


PS. POPRZEDNI TEKST CYTOWANY TO POMYLKA. NIE TO WCISNALEM CO POTRZEBA SORRY
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
coyotus



Dołączył: 03 Kwi 2008
Posty: 2

PostWysłany: 08:18 Sro 9 Kwi 2008    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

wjacek napisał:
marbar napisał:
Co doradzilibyscie jesli własnie tak jak poprzednik chciałbym wykorzystywac GPS do pomiaru pół i jako nawigacja w samochodzie?


Palmtop to optymalne rozwiązanie a nie Garmin powtarzam Wam od 2 lata co niektórzy twierdzą nadal, że Garmin jest lepszy. Nie wiem w czym.


Jest wersja GPS Tuner 5.3C najnowsza i oczywiście jest PL. Posiadam taką od wczoraj ale nie wiem jak jeszcze mierzyć nim powierzchnię Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Izydor



Dołączył: 26 Mar 2006
Posty: 447
Skąd: wielkopolska, Wysoka

PostWysłany: 13:33 Pon 17 Mar 2008    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

No to dosyć długo jak na teleon. Ja kupiłem sobie N80 jej minusem jest bateria bardzo słaba jak włącze mape i łaczy sie przez bluetooth z odbiornikiem GPS to bateria siada w mgnieniu oka dlatego zaraz ładowarke trzeba podłaczyć w samochodzie to nie problem.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG WP Kontakt
jaro



Dołączył: 16 Sty 2006
Posty: 308
Skąd: podlaskie

PostWysłany: 21:15 Nie 16 Mar 2008    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Izydor napisał:
Też własnie sobie chciałem zafudowac Nokie N95 (1500-1800 zł nowa, od 1000zł używana) Kumpel siedzi w angli i mówił ze załatwia. Ale poczytałem sobie test tego tel przez jednego użytkownika w necie www.telepolis.pl Możne tam porownywac tel itp. Użytkownik piosał ze bajerów co nie miara mapa taka sobie ale zawsze cos ale jak włacza nawigacje to bez dodatkowego zasilania akku siada po parunastu minutach także kiepsko. Jeden z uzytkowników napisał "Jak cos jed do wszystkiego to jest do niczego" wiec trudny wybór.

Zdecydowanie w N95 8gb nawigacja wytrzymuje dłużej-najdłużej testowałem 4 h i coś tam jeszcze baterii zostało.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Peron



Dołączył: 26 Cze 2006
Posty: 509

PostWysłany: 16:45 Nie 16 Mar 2008    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam

Od niedawna posaidam palmtopa MIO p360. Uważam go za dobry sprzęcik. Wgrałem do niego AutoMAPĘ do nawigacji samochodowej, ale pokusiłem się też o wgranie programu GPS TUNER. To bardzo przydatny program, który mozna wykorzystać m.in do pomiaru powierzchni pól. Niestety nie ma jezyka polskiego. Mierzyłem dzisiaj z ciekawości działkę. Deklarowana powierzchnia działki wynosi 2,21ha, mi wyszło na GPS 2,197ha. Nie wiem, jaka może być rozbieżność w deklarowanej powierzchni do Agencji, ale słyszałem, że 5 procent? Jeśli tak to spokojnie mieszczę się w granicy. Ja wgrałem sobie do tego programu skalibrowaną mapkę, jaką dostaje się przy wypełnianiu wniosków. Zeskanowałem ją, przetransformowałem współrzędne z układu 1992 i skalibrowałem na PC w dołączonym do GPS Tunera programie. Można też skalibrować w palmtopie. W polu jedna granica pokryła się idealnie z mapką. Co do drugiej były rozbiezności rzędu 1 do 2 metrów. Może to jakiś niewielki błąd przy kalibracji a może błąd GPS. Ogólnie fajny program i posiada jeszcze więcej funkcji, które dopiero "rozgryzam". Przy cenie Mierniczego lub AgroPomiaru siegająych ponad 400zł alternatywą jest własnie GPS Tuner.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG
wjacek



Dołączył: 05 Paź 2005
Posty: 614
Skąd: byłe kaliskie

PostWysłany: 14:56 Pią 14 Mar 2008    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

marbar napisał:
Co doradzilibyscie jesli własnie tak jak poprzednik chciałbym wykorzystywac GPS do pomiaru pół i jako nawigacja w samochodzie?


Palmtop to optymalne rozwiązanie a nie Garmin powtarzam Wam od 2 lata co niektórzy twierdzą nadal, że Garmin jest lepszy. Nie wiem w czym.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora Numer GG Tlen
marbar



Dołączył: 27 Mar 2006
Posty: 595

PostWysłany: 14:44 Czw 13 Mar 2008    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Co doradzilibyscie jesli własnie tak jak poprzednik chciałbym wykorzystywac GPS do pomiaru pół i jako nawigacja w samochodzie?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
Mariusz.paw



Dołączył: 04 Wrz 2006
Posty: 80

PostWysłany: 09:17 Czw 13 Mar 2008    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

panowie mam pytanko ,posiadam GPS 60 GARMIN do pomiaru pol , czy moge go uzywac jako GPS samochodowy , tylko niemam w nim mapy , jest mozliwosc wgrania?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
robern



Dołączył: 31 Sie 2006
Posty: 1732
Skąd: Mazury

PostWysłany: 22:13 Pon 18 Lut 2008    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

no mam... "pull strings" - czyli metoda na zięcia Pawlaka ....
Przestawiać słupki kontrolne... Wink
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
gedii



Dołączył: 05 Sie 2006
Posty: 704
Skąd: z nienacka

PostWysłany: 11:22 Sob 16 Lut 2008    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Grzesio31 napisał:
a macie moze jakis program na palmptopa do prowadzenia rownoleglego Question Very Happy

odpuść sobie zamała dokładność
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora Numer GG
Grzesio31



Dołączył: 11 Mar 2006
Posty: 140
Skąd: lubelskie

PostWysłany: 09:09 Czw 14 Lut 2008    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

a macie moze jakis program na palmptopa do prowadzenia rownoleglego Question Very Happy
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
krzysiek22



Dołączył: 18 Gru 2007
Posty: 72

PostWysłany: 14:57 Sro 13 Lut 2008    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jak się nie myle to żeby sprawdzić wynik pomiaru to trzeba GPS podłaczać do komputera A mi jest potszebny taki program ktury sie instaluie w GPS . Wgrywa go sie na karte pamieći w magellanie meridianie.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
suchodolak



Dołączył: 08 Lip 2007
Posty: 347

PostWysłany: 21:11 Wto 12 Lut 2008    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

program do pomiaru
Ozi exploer mozna zassa go z internetu
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
marcin82



Dołączył: 23 Lut 2007
Posty: 1023
Skąd: warmia

PostWysłany: 17:15 Wto 12 Lut 2008    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

pul . . .
chyba traktor-pul Wink
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
krzysiek22



Dołączył: 18 Gru 2007
Posty: 72

PostWysłany: 14:41 Wto 12 Lut 2008    Temat postu: magellan Odpowiedz z cytatem

szukam programu do pomiaru pul ktury sie instaluie GPS i w pole .Morze ktos ma bende wdzieczny za wszelkie odpowiedzi Very Happy
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
Hunter_SR



Dołączył: 28 Gru 2007
Posty: 3
Skąd: Kwidzyn

PostWysłany: 23:48 Czw 24 Sty 2008    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Odpowiadam globusowi co sądze o palmtopach.

Przyznam się, że zawodowo zajmuję się m.in. pomiarami i używam palmtopa HP iPaq 2490 w pancernej obudowie, z odpowiednim sofem do pomiarów. Cała tajemnica tkwi w porządnym odbiorniku. W tym przypadku odbiornik jest zewnętrzny i komunikuje się z palmtopem poprzez port RS232. Warto dodac że jest to odbiornik o częstotliwości 5 Hz co wbrew pozorom i niektórym wypowiedziom ma wpływ na dokładność pomiaru, zwłaszcza przy większych prędkościach. Co do wbudowanych odbiorników w palma, nieufam ich dokładności, zwłaszcza gdy idziesz i zasłaniasz część nieba własnym ciałem. Może zdażyć się że zasłaniasz jednego z satelitów EGNOS, który jest bardzo ważny w osiąganiu odpowiednich dokładności. Z resztą pomiar nawet z 10 satelitów z połowy nieba może niebyć zaciekawy. Lepsze 4-5 dobrze rozłożone dookoła i na odpowiedniej wysokości.

Wybór czy to będzie laptop czy garmin....generalnie nadają się do pomiarów ale nikt mnienieprzekona że to będzie pomiar profesjonalny. Pamietac trzeba że może zdażyc się tak, że niedokońca będzie to pomiar dokładny, zwłaszcza gdy masz sporo niewielkich kawałków. A zasada jest taka - im większe pole tym mniejszy błąd i na odwrót.

Zaczynając pisac wogóle w tym temacie chciałem raczej zwrócić uwagę na aspekt ekonomiczny i dalej się upieram że najlepszym rozwiązaniem jest nawigacja równoległa z funkcja pomiaru, bo przyda się poza pomiarem i szybko zarabia na siebie, nawet przy 60 ha. Poza tym ma coś czego niema garmin i paltop - porządny odbiornik taktowany 5hz. Trimble ma dodatkowo ciekawą opcje - śledzi obydwa satelity EGNOS i kożysta z tego o najlepszym sygnale, jak zasłonisz jednego, automatycznie wskakuje na drugi bez przeszukiwania.

Jest wiele czynników wpływających na dokładność ale to cały wykład.
Może nowy wątek wartoby założyć.....?


Skoro polecacie jakieś strony, to ja też : www.precyzyjnerolnictwo.com

globus poczytaj sobie zakładkę "GPS" jest tam sporo informacji na temat dokładności.

pozdrowienia
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora Numer GG
suchodolak



Dołączył: 08 Lip 2007
Posty: 347

PostWysłany: 17:25 Sro 23 Sty 2008    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ten problem tyczy sie tel
A jak chcesz kupic garmina to najlepiej z programem
podaje wam przydatne adresy stron
www.agro.gps.pl
http://www.voip.gsm.pl/art_33338.html tutaj jest o tel kom
http://www.datum.pl/mierniczy.shtml
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
globus0007



Dołączył: 01 Mar 2007
Posty: 316

PostWysłany: 16:00 Sro 23 Sty 2008    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

suchodolak napisał:
najwiekszy problem to wlasnie program

To ile kosztuje dobry program na takiego Garmina?
www.garmin.home.pl/index.php?s=5&p=40
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
suchodolak



Dołączył: 08 Lip 2007
Posty: 347

PostWysłany: 09:31 Sro 23 Sty 2008    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

napisze wam swoje zdaie na ten temat tel pow 2,5tys dzwoni i ma duzo bajerow tak jak napisaliscie co jest do wszystkiego jest i do niczego ,no to ja mam dla was inna alternatywe kupic sobie laptopa napewno jest do wszystkiego wyposażyć go w antenę i masz wszystko w jednym .Hm tez swego czasu myślałem nad takim Tel ,i plan nie wypalił mam teraz laptopa mam w nim gps Internet bez przewodowy ,dzieciaki oglądają sobie na nim bajki ,bardzo przydaje się tez w szkole ,można go zabrać na wycieczkę w trasę jako Telwizor co by się dzieciakom nie nudziło podczas jazdy itd..CZy warto wybulić za Tel tyle kasy jeśli tak to proponuje zgłosić się do firm co robią programy do pomiarów pol
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
SZAKAL



Dołączył: 07 Kwi 2006
Posty: 115
Skąd: podlasie

PostWysłany: 07:57 Sro 23 Sty 2008    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Coś mi się nie chce wierzyć że przy nawigacji bateria siada po kilkunastu minutach. To po co taka powarzna firma jak nokia wogólne wprowadzała takie coś do telefonu jeżeli taka nawigacja działała by tylko kilkanaście minut.

No ale można się zaopatrzyć w ładowarkę samochodową, albo na Stronie nokii można kupić akumulator do do doładowywania baterii.

Też miałem zamiar Kupić N 95 lecz wejście na rynek N 95 8 GB wszystko mi pomiesszało. Obcne wolałbym tą drugą ponieważ ma większy dysk i wiecej pamięci operacyjnej lecz jest jeszcze ona droga. Od 2 tys. w zwyż Confused Lecz jest do niej altenatywa Nokia N82 wszystko prawie to samo tylko w innej obudowie, cena przystępniejsza około 1 500 zł Wink

Znów powturze moje pytanie czy na telefon z systemem operacyjnym symbian dało by się wgrać jakiś program do pomiaru powierzchni pól z palmnopta czy urządzenia do pomiaru Question Question Question
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Izydor



Dołączył: 26 Mar 2006
Posty: 447
Skąd: wielkopolska, Wysoka

PostWysłany: 22:20 Wto 22 Sty 2008    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Też własnie sobie chciałem zafudowac Nokie N95 (1500-1800 zł nowa, od 1000zł używana) Kumpel siedzi w angli i mówił ze załatwia. Ale poczytałem sobie test tego tel przez jednego użytkownika w necie www.telepolis.pl Możne tam porownywac tel itp. Użytkownik piosał ze bajerów co nie miara mapa taka sobie ale zawsze cos ale jak włacza nawigacje to bez dodatkowego zasilania akku siada po parunastu minutach także kiepsko. Jeden z uzytkowników napisał "Jak cos jed do wszystkiego to jest do niczego" wiec trudny wybór.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG WP Kontakt
suchodolak



Dołączył: 08 Lip 2007
Posty: 347

PostWysłany: 21:06 Wto 22 Sty 2008    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

do globus0007 na pewno jest ale sam odbiornik slono kosztoje i do tego abonamet maja taki w piorin koszt to cos ok 20 tys Crying or Very sad
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum PPR Strona Główna -> Informatyka w rolnictwie Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następny
Strona 2 z 7

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach