Witamy, aby się zarejstrować lub zalogować,
skorzystaj z opcji dostępnych po prawej stronie.
Obecny czas to 11:05 Pią 29 Sie 2014


Rzepak
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4 ... 357, 358, 359  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum PPR Strona Główna -> Produkcja roślinna
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
tomtom



Dołączył: 04 Maj 2010
Posty: 33
Skąd: POWIAT SŁUPSKI

PostWysłany: 22:30 Sob 19 Lip 2014    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Wczoraj desykacja-odmiana Californium.Zobaczymy,czy opóżnienie desykacji przełoży się na plon Question
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
INFOZA



Dołączył: 13 Lip 2013
Posty: 62
Skąd: Mazowieckie

PostWysłany: 12:40 Sob 19 Lip 2014    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

I po żniwach plon 4.2t/h odmiana Californium Very Happy wilgotność 9,3% zanieczyszczenie 3,7% cena po potrąceniach 1150zł/t Confused
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
tomass12345



Dołączył: 04 Paź 2009
Posty: 78

PostWysłany: 06:28 Pią 18 Lip 2014    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Panowie i po czarnych żniwach Wink W poniedziałek i wtorek koszenie i to w pośpiechu bo co rusz jakieś ciemne chmurki się na niebie pojawiały,ale na szczęście bez deszczu. Wczoraj natomiast załadunek na samochody i jak to się mówi po robocie.
Rzepak odmiana INSPIRATION średnia z ha 4080 kg wilgotność od 6,7 do 8,2 % (desykowany prawie 2 tygodnie temu) zanieczyszczenia od 1,2 do 3,6 % (sam się dziwię dlaczego taki rozrzut) Cena na umowę 1290 netto Crying or Very sad
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
JarekSz



Dołączył: 07 Paź 2006
Posty: 186
Skąd: G.Sląsk

PostWysłany: 05:43 Pią 18 Lip 2014    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Sprzedawałem im nie raz - wszystko ok.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
maroLEK



Dołączył: 09 Lip 2011
Posty: 68
Skąd: krasnostawski

PostWysłany: 21:46 Czw 17 Lip 2014    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dzisiaj z 1 ha 2.6 t , ale to było najsłabsze pole z rzepikiem , prawie bez nawozu, za to towar bez potrąceń, wilg 8.3% Martwi mnie tylko że nieopacznie sprzedałem jakiemuś pnm agro ul czereśniowa warszawa za 1190 netto. Niby wszystko fajnie, ale czy ktoś miał doczynienia z ta firma ?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
szymekp



Dołączył: 02 Lis 2010
Posty: 101
Skąd: Zamość

PostWysłany: 20:22 Czw 17 Lip 2014    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

dorobiłem własne zasilanie, pompa z c330, koła pasowe z vw, napęd z wałka targańca, zbiornik na olej z blachy 3mm ukryty przy hederze. Zasilanie z magistrali jest możliwe ale przeróbki wydają się zbyt kosztowne i ciężko może być podzielić ciśnienie. Problem przetestowany dla potomnych.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
ROLAS 222



Dołączył: 19 Sty 2011
Posty: 75
Skąd: CZERNIKOWO

PostWysłany: 12:49 Czw 17 Lip 2014    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

4t z1ha sprzedany dzis 1240 netto bez umowy
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
S-Piotr



Dołączył: 13 Sie 2006
Posty: 869
Skąd: miasto Legnica

PostWysłany: 07:38 Czw 17 Lip 2014    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

takie coś http://www.sklep.hydromis.eu/dzielnik-strumienia-dta-000.html
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Grześ



Dołączył: 11 Paź 2005
Posty: 4072
Skąd: Bliski zachód. PRA

PostWysłany: 20:51 Sro 16 Lip 2014    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Możesz zrobić rozdzielacz strumienia ale nie wiem czy warto.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
szymekp



Dołączył: 02 Lis 2010
Posty: 101
Skąd: Zamość

PostWysłany: 09:07 Sro 16 Lip 2014    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

faktycznie, cały przepływ idzie przez kose, sterowanie pozostałymi siłownikami nie istnieje. Po za tym mankamentem to byłoby ok. wyjścia nie ma, trzeba robić własne zasilanie.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
malkolm2



Dołączył: 05 Cze 2008
Posty: 1109
Skąd: leżajsk- biłgoraj

PostWysłany: 06:41 Sro 16 Lip 2014    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

to i tak nieźle.
ja czekam jeszcze z tydzień jak będzie dobra pogoda a na razie jest strasznie mokro i właściwie prawie co dziennie pada
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
Grześ



Dołączył: 11 Paź 2005
Posty: 4072
Skąd: Bliski zachód. PRA

PostWysłany: 21:24 Wto 15 Lip 2014    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Podejrzewam że będzie problem z rozdzieleniem strumienia. Jak będziesz chciał podnieść heder to pewnie kosa stanie albo odwrotnie zależy jak masz podłączone wejście oleju. Generalnie zawsze działa pierwsza sekcja od wejścia jak uruchomisz 2. Rób od razu na własnym zasilaniu.
I jedna nie było 4 t z ha średnia 3,850t z ha.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
szymekp



Dołączył: 02 Lis 2010
Posty: 101
Skąd: Zamość

PostWysłany: 11:37 Wto 15 Lip 2014    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

wysuw motowideł mam odłączony, dorobiłem przewody spróbuję przez rozdzielacz napędzać kosę, napływ wydaje się być wystarczający, nie sądze aby silniczek kosy wymagał aż tak wielkich przepływów rzędu 20L na min. Jeżeli nie ograniczy mi to sterowanie resztą to powinno być ok. Jak nie to stary patent pompa oleju z C330 zbiorniczek z liaza i zamknięty obieg.
Żniwa u nas pewnie za tydzień min.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Grześ



Dołączył: 11 Paź 2005
Posty: 4072
Skąd: Bliski zachód. PRA

PostWysłany: 20:57 Pon 14 Lip 2014    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja prawą kosę mam napędzaną od wałka który przechodzi pod gardzielą na końcu koło pasowe które napędza inne koło z targańcem a potem koszy przeciwbierznie. A lewą mam elektryczną i włączam jak potrzebuję.
Dziś wykosiłem 3 ha wilgotność 9,5% plon ok. 4 t jeszcze nie ważyłem.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
lanz buldog



Dołączył: 29 Kwi 2007
Posty: 346
Skąd: z buszu

PostWysłany: 16:05 Pon 14 Lip 2014    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

rechu1 napisał:
Myślę ,że 55cm długości ostrza to za mało

Te nozyce to tak dla przykladu , pierwsze lepsze.
Bez problemu można dostac o dł 80 cm , choćby od Stihla.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
farmer11



Dołączył: 04 Lip 2008
Posty: 34
Skąd: wielkopolska

PostWysłany: 09:17 Nie 13 Lip 2014    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jeśli chodzi o Bizona to stoły do rzepaku robi gośc w Brzegu . Mam taki stół kosa boczna napędzana jest od napędu motowideł wałkiem z rury przez cały cheder na prawą stronę i tam przez specyjalny targaniec napędza kosę boczną . Kolega dokupił od niego samą kosę boczną z napędem i zainstalował w swym starym stole gdzie napęd kosy miał od kosy Głównej . Jeśli chodzi o ten nowy napęd to jest bezawaryjny .
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
rechu1



Dołączył: 16 Mar 2008
Posty: 366
Skąd: Tomaszów Lubelski

PostWysłany: 07:26 Nie 13 Lip 2014    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Myślę ,że 55cm długości ostrza to za mało
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email WP Kontakt
lanz buldog



Dołączył: 29 Kwi 2007
Posty: 346
Skąd: z buszu

PostWysłany: 22:04 Sob 12 Lip 2014    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

moim zdaniem to zły pomysł. Obieg oleju wystepuje jedynie przy przesterowaniu rozdzielacza. Chcąc uzyskać stały przepływ musiał byś , pozbawić się regulacji wysuwu motowideł, które musiały by być odpięte od instalacji .
Zagadką jest też zapotrzebowanie silnika kosy na ilość oleju potrzebnego do jej poprawnego działania , a możliwościami magistrali do wysuwu motowideł .

Ja dzisiaj zakladałem do Bzona stol , gdzie napęd kosy przenoszony jest poprzez zespol drązków i stanowi karkołomną , głosną i zawodną konstrukcję.
Zastanawiam się nad montażem czegoś podobnego http://allegro.pl/nozyce-do-zywoplotu-erman-sekator-1300-w-obrotowe-i4402695155.html zasilanego z instalacji kombajnu poprzez przetwornicę napięcia.
Jesli nożyce wytrzymały by dwa sezony ( ok 10 godz roczniew moim przypadku) , czyli tyle ile gwarancja , był by to może niezły patent.
Samo mocowanie jest do przeskoczenia w prosty sposób, a przetwornica to koszt 200-300 zeta i przyda się w innych zastosowaniach.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
szymekp



Dołączył: 02 Lis 2010
Posty: 101
Skąd: Zamość

PostWysłany: 18:32 Sob 12 Lip 2014    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

koledzy nie znalazłem tematu to sie przyklejam do praktyków
mianowicie czy kosę hydrauliczna można podłączyć do rozdzielacza głównego (np pod wysuw motowideł) czy bezwzględnie robić niezależny układ hydrauliczny przy hederze?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
gregorfik



Dołączył: 07 Cze 2010
Posty: 248

PostWysłany: 22:23 Pią 11 Lip 2014    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Cena u mnie 1250 z tym, że wcześniej była 1240 Surprised więc jest szansa, że po 1000 nie będzie trzeba oddawać...
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
tomtom



Dołączył: 04 Maj 2010
Posty: 33
Skąd: POWIAT SŁUPSKI

PostWysłany: 12:48 Pią 11 Lip 2014    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

W naszym rejonie dopiero zaczynają desykacje-do czarnych żniw przynajmniej tydzień,zabaczymy jak ceny wtedy będą wyglądać Question
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
malkolm2



Dołączył: 05 Cze 2008
Posty: 1109
Skąd: leżajsk- biłgoraj

PostWysłany: 19:25 Czw 10 Lip 2014    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

skup Wierzawice 1200
Bodaczów 1250
ceny niekontraktowanego netto
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
marb80



Dołączył: 22 Gru 2009
Posty: 129
Skąd: koło/wielkopolskie

PostWysłany: 07:06 Sro 9 Lip 2014    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

1280zł netto wilgotność do 9% zanieczyszczenie do 2%
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
ROLAS 222



Dołączył: 19 Sty 2011
Posty: 75
Skąd: CZERNIKOWO

PostWysłany: 20:40 Wto 8 Lip 2014    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

1360 netto na skupie
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
sanczo110470



Dołączył: 19 Lut 2012
Posty: 43
Skąd: mazowieckie

PostWysłany: 19:23 Wto 8 Lip 2014    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

a jaka jest u was cena rzepaku ?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum PPR Strona Główna -> Produkcja roślinna Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4 ... 357, 358, 359  Następny
Strona 3 z 359

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach