Witamy, aby się zarejstrować lub zalogować,
skorzystaj z opcji dostępnych po prawej stronie.
Obecny czas to 20:05 Pią 27 Mar 2015


Agrifirm
Wszystko o Massey Ferguson
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 274, 275, 276 ... 350, 351, 352  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum PPR Strona Główna -> Maszyny
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
pawel1991



Dołączył: 06 Kwi 2007
Posty: 171

PostWysłany: 08:16 Pon 17 Gru 2007    Temat postu: problem MF 3070 Odpowiedz z cytatem

witam, kupiłem dziś ciągnik MF 3070 i nie chce mi chodzić zając, ciągnik jest z 1993 roku, skrzynia bez grup biegów A i B. Objawy są takie że ciężko jest włączyć na zająca, trzeba poszarpać trochę wajchą, a jak się już włączy to jak wbiję jakiś bieg i ujadę kawałek i się zatrzymam przez naciśnięcie sprzęgła to z powrotem przerzuca mi sam na żółwia. Acha, u wajchy z biegami jest jakiś przełącznik, który można przełączać w górę i dół, nie wiem do czego on jest. Pomóżcie mi, co mam z tym zrobić? Proszę o pomoc
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
ferguson



Dołączył: 02 Lis 2007
Posty: 22

PostWysłany: 00:06 Pon 17 Gru 2007    Temat postu: Re: Dlaczego kotrolka od cisnienia oleju nie gasnie Odpowiedz z cytatem

miron napisał:
tuti2112 napisał:
dziękuje za odpowiedz co do podnośnika ale dalej nie wiem co ze wspomaganiem, amianowicie dlaczego nie działa oraz laczego kotrolka od cisnienia oleju nie gasnie ( 3 w kolejności). Czy może to być spowodowane tyjm ze filtr jesyt zabrudzony albo czujnik cisnienia oleju jest zapsuty? dzięki
podnośnik sprawdz ręcznie wciskając zawór jak dział oki to dopiero szukaj przyczyny w EHR. a co do wspomagania moze orbitrol albo pompa daje słabe cisnienie musisz dojść sam ale skoro świeci się kontrolka od ciśnienia to słabe ciśnienie , może być też uszkodzony czujnik. filtr ma własną kontrolke od zapchania więc raczej nie

miron kaz mu jechac w pole niech zajebie hydraulike bedziesz mial radoche ze facet sie wykosztuje ha ha .
pozdrawiam
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
ferguson



Dołączył: 02 Lis 2007
Posty: 22

PostWysłany: 00:04 Pon 17 Gru 2007    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

[quote="miron"]
mikruss napisał:
A bo nie doczytalem.
Jezeli cala hydraulika Ci siada (jest jeden obie, jedna pompa), w zasadzie nie doczytalem jakiego masz MFa?
Jezeli z serii 3xxx to jedziesz do serwisu ciezarowek i kupujesz zamiennik filtra hydrauliki od Daf XF (moze najtanszy-ok 80 zl, czerwony , chyba Boldmann ale nie jestem pewinen).witam MF serja 30xx są w zasadzie dwie pompy tylko zespolone i wyglonda to jak jedna i dwa obiegi wysokiego ciśnienia i niskiego, co do filtra chydrauliki moim skromnym zdaniem filtr od Dafa niejest filtrem chydraulikii a że pasuje to inna sprawa tego bym niepolecał . a tak wyglonda pompa
jest na sprzedaż zaintreresowanych zapraszam

sluchajcie nie kupujcie pomp z grene to wydatek b dobry cenowo ale na pompie nie ma napisow producenta biora to z bepco 8 na 10 konczy sie po 3 miesiacach wydatek kompletnie becelowy chinszczyzna jest tania i taka jest tez jakosc uszkodzona pompa pieprzy hydraulike i sie robia problemy na gruba kase jak chcecie zaoszczedzic kupujcie pompe nie w serwisie mf ale u producenta jest kilku w zaleznosci od modelu ciagnika kasa mniejsza i pewnosc dzialania lecz zawsze bezwzglednie musicei wymienic olej i filtr do filtr wlozcie magnes a jak jest tam opilek metalu lub kilka nawet drobniutenkich to bezwzglednie musicie znalezc to co generuje opilki bo inaczzej usuwacie skutek co wam pompe zbombal i se pare tych pomp pozakladacie
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
ferguson



Dołączył: 02 Lis 2007
Posty: 22

PostWysłany: 23:41 Nie 16 Gru 2007    Temat postu: cisnienie w skrzyni Odpowiedz z cytatem

dj napisał:
Serwis od Korbanków też wykręca gniazda diagnostyczne i wkręca w to miejsce przewód z dorobionym gwintem. Co ciekawe u mnie na niskim ciśnienu jest prawie 20 atmosfer - widać francuzy w skrzyni już grzebali.
kompletne bzdury
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
ferguson



Dołączył: 02 Lis 2007
Posty: 22

PostWysłany: 23:31 Nie 16 Gru 2007    Temat postu: filtry Odpowiedz z cytatem

mikruss napisał:
Wg katalogu (oryginalnego nr z MF) zamiennik do filtru hydrauliki do MF pasuje wlasnie ten od DAF'a.
Przeciez ciężarówka też ma hydraulikę i jest to zaminnik wg nr katalogowych. W mojej okolicy z tego co sie orientowalem bo bardzo dużo ludzi smiga na tych filtrach ito nie od miesiaca czy cos, ale juz ktorys rok i nic sie nie dzieje wiec cos w tym musi być.

oczywiscie ze pasuje tylko ze jest to filtr oleju silnikowego ktory ma bypassa a wiec zawor ktory sie otwiera jak jast filtr zapchany kazdy kto zaklada taki filtr nie zobaczy zapalonej kontrolki zapchanego filtr juz nigdy po filtrzer jest pompa 2000-3500zl potem orbitrol 2000-5000 a potem zawory do 30000 ale filtr bdaf jest ok bo jest tanszy to znaczy lepszy
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
ferguson



Dołączył: 02 Lis 2007
Posty: 22

PostWysłany: 23:26 Nie 16 Gru 2007    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

dj napisał:
Do adi48
Może być sprzęgło zapowietrzone. Jest tez tak, że po zapaleniu musi troszkę pochodzić żeby naładować akumulator hydrauliczny, jak chcesz od razu jechać to albo wcalie nie ruszy albo szarpnie( szczególnie jak zimny). przynajmniej u mnie tak jest.
Co do hydrauliki, z tyłu na rozdzielaczach są pokrętła, którymi ustawia się pzepływ czy ma być jedno czy dwustronny.

Zacząłem tema t o skrzyniach HD to i skończę. Otóż sprawdziłem w katalogch i w serii 61xx jest skrzynia heavy duty ( ja sprawdzałem konkretnie swój model czyli 6180). Budowa jest taka sama, rysunki są identyczne a jednak numery części inne czyli jednak materiałem się to różni. Jak ktoś ma katalogi to se moze sprawdzić.Jak jest w innych seriach nie patrzyłem bo już mi się nie chciało tego wertować.
Czyli jednak nie miałem "zwidów" i wzmocnione skrzynie istnieją.


Dalej.
Wygląda na to, że wogóle mam wzmocniony układ jezdny bo nawet przedni most jest niestandardowy - producent DANA. Kłopot polega na tym, że jak coś siądzie to nie ma go rozrysowanego w katalogu, tylko wzmianka,że takie coś jest w opcji dostępne. Przedni tuż ma udźwigu 3500 kg a standard 2200. Fabrycznie traktor ma półramę u mnie rama biegnie przez całą długość i znalazłem taką w katalogu ale w serii 81xx. Wniosek z tego taki,że trafił mi się jakiś nietypowy wynalazek.
sluchajcie experta ma nietypowy most dana? 90 % rolnictwa ma most dana najtansze gowno ale on ma nie typowy zaczal temat hd skrzyn oczywiscie kazdy rolnich chetnie zaplaci za 120KM traktor 220tys (ostatnia cena sprzedazy tego ciagnika bo chce se kupic hd skrzynie gdzie w tym czasie za te cene dostalby 2 szt same lamborghini dutza landini czy innezlomy np NH czy case oczywiscie potem by mu sie znudzil bo jak inaczej no i trafil by do polski?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
ferguson



Dołączył: 02 Lis 2007
Posty: 22

PostWysłany: 23:15 Nie 16 Gru 2007    Temat postu: Re: problem MF 3070 Odpowiedz z cytatem

miron napisał:
pawel1991 napisał:
witam, kupiłem dziś ciągnik MF 3070 i nie chce mi chodzić zając, ciągnik jest z 1993 roku, skrzynia bez grup biegów A i B. Objawy są takie że ciężko jest włączyć na zająca, trzeba poszarpać trochę wajchą, a jak się już włączy to jak wbiję jakiś bieg i ujadę kawałek i się zatrzymam przez naciśnięcie sprzęgła to z powrotem przerzuca mi sam na żółwia. Acha, u wajchy z biegami jest jakiś przełącznik, który można przełączać w górę i dół, nie wiem do czego on jest. Pomóżcie mi, co mam z tym zrobić?
ten przełończnik to tak zwany przyśpieszacz lug półbiegi jak kto nazywa po przełończeniu ciągnik powinien ci przyśpieszać lub zwalniać wtym deklu od biegów jeest czujnik kyóry odpowiada za żówia i zająca może on cos szwankuje

słuchajcie takich debilizmow a daleko zajedziecie gosc chce was wladowac na mine
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
erdem



Dołączył: 03 Sie 2006
Posty: 882
Skąd: pow.Lubelski

PostWysłany: 21:49 Nie 16 Gru 2007    Temat postu: Re: problem MF 3070 Odpowiedz z cytatem

pawel1991 napisał:
gdzie dokładniej ten czujnik jest? jak go sprawdzić i ewentualnie naprawić? a te półbiegi to się przełącza ze sprzęgłem czy bez? no bo z boku na tej całej desce po prawej stronie jest też guzik od półbiegów, a ten u wajchy właśnie nie wiem od czego jest. Proszę o pomoc

Sprawdź elektrozawór czy sie nakrętka nie poluzowała a najlepiej to wykręć go zupełnie i sprawdź czy działa ,tylko nie pamietam który to jest dokładnie ale napewno któryś z dołu.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
miron



Dołączył: 18 Lis 2006
Posty: 523
Skąd: podlasie

PostWysłany: 20:18 Nie 16 Gru 2007    Temat postu: Re: problem MF 3070 Odpowiedz z cytatem

pawel1991 napisał:
gdzie dokładniej ten czujnik jest? jak go sprawdzić i ewentualnie naprawić? a te półbiegi to się przełącza ze sprzęgłem czy bez? no bo z boku na tej całej desce po prawej stronie jest też guzik od półbiegów, a ten u wajchy właśnie nie wiem od czego jest. Proszę o pomoc
najlepiej żebyś żucił jakoś fotke bo tak to ciężko jest cos powiedzieć
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
pawel1991



Dołączył: 06 Kwi 2007
Posty: 171

PostWysłany: 19:58 Nie 16 Gru 2007    Temat postu: problem MF 3070 Odpowiedz z cytatem

gdzie dokładniej ten czujnik jest? jak go sprawdzić i ewentualnie naprawić? a te półbiegi to się przełącza ze sprzęgłem czy bez? no bo z boku na tej całej desce po prawej stronie jest też guzik od półbiegów, a ten u wajchy właśnie nie wiem od czego jest. Proszę o pomoc
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
miron



Dołączył: 18 Lis 2006
Posty: 523
Skąd: podlasie

PostWysłany: 19:30 Nie 16 Gru 2007    Temat postu: Re: problem MF 3070 Odpowiedz z cytatem

pawel1991 napisał:
witam, kupiłem dziś ciągnik MF 3070 i nie chce mi chodzić zając, ciągnik jest z 1993 roku, skrzynia bez grup biegów A i B. Objawy są takie że ciężko jest włączyć na zająca, trzeba poszarpać trochę wajchą, a jak się już włączy to jak wbiję jakiś bieg i ujadę kawałek i się zatrzymam przez naciśnięcie sprzęgła to z powrotem przerzuca mi sam na żółwia. Acha, u wajchy z biegami jest jakiś przełącznik, który można przełączać w górę i dół, nie wiem do czego on jest. Pomóżcie mi, co mam z tym zrobić?
ten przełończnik to tak zwany przyśpieszacz lug półbiegi jak kto nazywa po przełończeniu ciągnik powinien ci przyśpieszać lub zwalniać wtym deklu od biegów jeest czujnik kyóry odpowiada za żówia i zająca może on cos szwankuje
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
pawel1991



Dołączył: 06 Kwi 2007
Posty: 171

PostWysłany: 18:24 Nie 16 Gru 2007    Temat postu: problem MF 3070 Odpowiedz z cytatem

witam, kupiłem dziś ciągnik MF 3070 i nie chce mi chodzić zając, ciągnik jest z 1993 roku, skrzynia bez grup biegów A i B. Objawy są takie że ciężko jest włączyć na zająca, trzeba poszarpać trochę wajchą, a jak się już włączy to jak wbiję jakiś bieg i ujadę kawałek i się zatrzymam przez naciśnięcie sprzęgła to z powrotem przerzuca mi sam na żółwia. Acha, u wajchy z biegami jest jakiś przełącznik, który można przełączać w górę i dół, nie wiem do czego on jest. Pomóżcie mi, co mam z tym zrobić?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
rafik256



Dołączył: 15 Lut 2007
Posty: 180

PostWysłany: 17:42 Nie 16 Gru 2007    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

alien171 napisał:
A powiedz mi jeszcze gdzie tej Kostki szukać tam pod kabina po prawej stronie


tak autotronic jest pod kabiną z prawej strony pod kabiną wystarczy odkręcic tą blache jest przykręcona 3 srubami na 10.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
alien171



Dołączył: 16 Gru 2007
Posty: 6
Skąd: Czestochowa

PostWysłany: 17:29 Nie 16 Gru 2007    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

A powiedz mi jeszcze gdzie tej Kostki szukać tam pod kabina po prawej stronie
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
rafik256



Dołączył: 15 Lut 2007
Posty: 180

PostWysłany: 16:18 Nie 16 Gru 2007    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

alien171 napisał:
bezpieczniki sprawdzałem czujniki tez czy coś sie nie wypięło a gydy odpalę to wogole kontrolki od biegów sie nie świecą i od napędu tez a jak nacisnę sprzęgło to od napędu się kontrolka załącza i od smarowania przekładni chyba taka czerwona z trybem i z kropelka oleju


Jeżeli po wciśnięciu sprżęgła zapalaą sie te dwie kontrolki pala przez ok 10 sekund to być może przetarł lub odłączył przewód od autotronik przekazujący impulsację do resetowania panelu. Jest to pomrańczowy kabel o ile dobrze pamiętam w pozycji A4 tzn kostka wysunięta najbardziej w stronę przodu ciągnika jezeli znajdziesz ta kostkę to tam jest tylko jeden pomarańczowy przewód. Sprawdz dobrze jego podłączenie, spotkałem się juz dwa razy z takimi odbawami i winny był ten przewód. Jeżeli chodzi o katalog i instrukcję napraw to posiedam cos takiego mam to na 4 płytach i jak mi podasz swój adres to mogę ci to wysłać i uprzedzając twoje pytanie powiem że za darmo Wink
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
alien171



Dołączył: 16 Gru 2007
Posty: 6
Skąd: Czestochowa

PostWysłany: 14:36 Nie 16 Gru 2007    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

oki dziekij Pozdrawiam
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
dj



Dołączył: 21 Maj 2007
Posty: 22

PostWysłany: 14:28 Nie 16 Gru 2007    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Przejrzyj forum bez przerwy się ludzie ogłaszają.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
alien171



Dołączył: 16 Gru 2007
Posty: 6
Skąd: Czestochowa

PostWysłany: 14:14 Nie 16 Gru 2007    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Mam jeszcze jedno pytanko nie wiecie moze skad zdobyc jakis katalog do
MF 3070 Very Happy
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
alien171



Dołączył: 16 Gru 2007
Posty: 6
Skąd: Czestochowa

PostWysłany: 13:53 Nie 16 Gru 2007    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

bezpieczniki sprawdzałem czujniki tez czy coś sie nie wypięło a gydy odpalę to wogole kontrolki od biegów sie nie świecą i od napędu tez a jak nacisnę sprzęgło to od napędu się kontrolka załącza i od smarowania przekładni chyba taka czerwona z trybem i z kropelka oleju
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
dj



Dołączył: 21 Maj 2007
Posty: 22

PostWysłany: 13:48 Nie 16 Gru 2007    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Do adi48
Może być sprzęgło zapowietrzone. Jest tez tak, że po zapaleniu musi troszkę pochodzić żeby naładować akumulator hydrauliczny, jak chcesz od razu jechać to albo wcalie nie ruszy albo szarpnie( szczególnie jak zimny). przynajmniej u mnie tak jest.
Co do hydrauliki, z tyłu na rozdzielaczach są pokrętła, którymi ustawia się pzepływ czy ma być jedno czy dwustronny.

Zacząłem tema t o skrzyniach HD to i skończę. Otóż sprawdziłem w katalogch i w serii 61xx jest skrzynia heavy duty ( ja sprawdzałem konkretnie swój model czyli 6180). Budowa jest taka sama, rysunki są identyczne a jednak numery części inne czyli jednak materiałem się to różni. Jak ktoś ma katalogi to se moze sprawdzić.Jak jest w innych seriach nie patrzyłem bo już mi się nie chciało tego wertować.
Czyli jednak nie miałem "zwidów" i wzmocnione skrzynie istnieją.

Dalej.
Wygląda na to, że wogóle mam wzmocniony układ jezdny bo nawet przedni most jest niestandardowy - producent DANA. Kłopot polega na tym, że jak coś siądzie to nie ma go rozrysowanego w katalogu, tylko wzmianka,że takie coś jest w opcji dostępne. Przedni tuż ma udźwigu 3500 kg a standard 2200. Fabrycznie traktor ma półramę u mnie rama biegnie przez całą długość i znalazłem taką w katalogu ale w serii 81xx. Wniosek z tego taki,że trafił mi się jakiś nietypowy wynalazek.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
erdem



Dołączył: 03 Sie 2006
Posty: 882
Skąd: pow.Lubelski

PostWysłany: 13:20 Nie 16 Gru 2007    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

alien171 napisał:
witam ma ciągnik MF 3070 i przestały mi działać szybkie biegi i nie wlacza sie przedni napęd może wiecie co może być ??????? Proszę pomóżcie

Sprawdziłeś bezpieczniki? Podaj wiecej szczegulów.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
alien171



Dołączył: 16 Gru 2007
Posty: 6
Skąd: Czestochowa

PostWysłany: 12:46 Nie 16 Gru 2007    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

witam ma ciągnik MF 3070 i przestały mi działać szybkie biegi i nie wlacza sie przedni napęd może wiecie co może być ??????? Proszę pomóżcie
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
mikruss



Dołączył: 29 Mar 2007
Posty: 129
Skąd: Ostrów Wlkp.

PostWysłany: 18:54 Sob 15 Gru 2007    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Wg katalogu (oryginalnego nr z MF) zamiennik do filtru hydrauliki do MF pasuje wlasnie ten od DAF'a.
Przeciez ciężarówka też ma hydraulikę i jest to zaminnik wg nr katalogowych. W mojej okolicy z tego co sie orientowalem bo bardzo dużo ludzi smiga na tych filtrach ito nie od miesiaca czy cos, ale juz ktorys rok i nic sie nie dzieje wiec cos w tym musi być.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
adi48



Dołączył: 02 Wrz 2006
Posty: 14
Skąd: wroclaw

PostWysłany: 18:34 Sob 15 Gru 2007    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

witam mam pytanie czy ktos sie orjetuje bo mam w 6180 taki przypadek ze przy puszczaniu sprzegla jest takie szarpniecie nie zawsze ale czasami to jest fest co moze byc tego przyczyna? i jeszcze taki maly szkopul bo mam dwa wyjscia hydrauliki na tyl i w jednym jets tak ze daje cisnienie tylko w jedna strone ?probowalem podciagnac ta linke ale to nic nie dalo;/ co tomoze byc? za wszelkie rady wielkie dzieki
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
miron



Dołączył: 18 Lis 2006
Posty: 523
Skąd: podlasie

PostWysłany: 09:09 Sob 15 Gru 2007    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

[quote="mikruss"]A bo nie doczytalem.
Jezeli cala hydraulika Ci siada (jest jeden obie, jedna pompa), w zasadzie nie doczytalem jakiego masz MFa?
Jezeli z serii 3xxx to jedziesz do serwisu ciezarowek i kupujesz zamiennik filtra hydrauliki od Daf XF (moze najtanszy-ok 80 zl, czerwony , chyba Boldmann ale nie jestem pewinen).witam MF serja 30xx są w zasadzie dwie pompy tylko zespolone i wyglonda to jak jedna i dwa obiegi wysokiego ciśnienia i niskiego, co do filtra chydrauliki moim skromnym zdaniem filtr od Dafa niejest filtrem chydraulikii a że pasuje to inna sprawa tego bym niepolecał . a tak wyglonda pompa
jest na sprzedaż zaintreresowanych zapraszam
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum PPR Strona Główna -> Maszyny Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 274, 275, 276 ... 350, 351, 352  Następny
Strona 275 z 352

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach