szopen72 0 Napisano 17 Września 2011 Przy sprzedaży świń od dwóch lat zakłady pobierają na promocję tego syfu który produkują Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ruki1976 0 Napisano 17 Września 2011 hahahahahahahahaha Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jaro8038 0 Napisano 19 Września 2011 hahahahahahahahaha Nie wiem z czego się śmiejesz, bo jeśli sprzedajesz towar do przetwórni czy gdziekolwiek indziej to też powinieneś mieć potrącenia. Sprawdź sobie dokładnie czy nie brakuje Ci na przelewach paru złotych, które potrącono Ci na fundusz promocji. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
osa21 0 Napisano 25 Września 2011 Czy jak wypisujecie "ewidencje sprzedaży nieudokumentowanej" to co miesiac drukujecie nową czy jedno pod drugim. I jak wylicze ile sprzedałem np. we wrześniu to wpisuje to do ewidencji sprzedaży pod jaką nazwą faktury i jakimi danymi kontrahenta. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Aleksander 0 Napisano 4 Listopada 2011 Do ruki 1976. z funduszem promocji jest taka zasada : przetwórca pobiera 0.1 % od dostawcy i przekazuje to do funduszu .Żeby łatwiej zrozumieć , jeżeli dostarczysz zboże do młyna to młyn pobierze od ciebie 0.1 % , ale jeżeli sprzedaż to zboże lub inne płody rolne pośrednikowi to nie będziesz miał tego potrącenia, analogicznie ze świnkami jeżeli sprzedasz do rzeźni to ci potrącą ,a jeżeli pośrednikowi to nie.I to by było na tyle... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MirkaS 0 Napisano 16 Grudnia 2011 Odnośnie funduszy promocyjnych informacji możecie szukać w tym akcie prawnym Z dniem 1 lipca 2009 r. wchodzi w życie ustawa z 22 maja 2009 r. o funduszach promocji produktów rolno – spożywczych (Dz. U. z 2009 nr 97, poz. 799), która tworzy 9 odrębnych funduszy promocji: Fundusz Promocji Mleka (który zastępuje dotychczas istniejący Fundusz Promocji Mleczarstwa) Fundusz Promocji Mięsa Wieprzowego Fundusz Promocji Mięsa Wołowego Fundusz Promocji Mięsa Końskiego Fundusz Promocji Mięsa Owczego Fundusz Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych Fundusz Promocji Owoców i Warzyw Fundusz Promocji Mięsa Drobiowego Fundusz Promocji Ryb Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MirkaS 0 Napisano 16 Grudnia 2011 Celem nowo ustanowionych funduszy jest promowanie i wspieranie wzrostu spożycia polskich produktów rolno-spożywczych, zarówno na rynkach krajowych jak i europejskich. Fundusze mają służyć poprawie jakości konsumowanych produktów, pozwolą na rozwój rynków zbytu, jak również sprzyjać będą konsolidacji branżowej. Do naliczania, pobierania i przekazywania wpłat na poszczególne fundusze obowiązane są: Ø podmioty skupujące mleko oraz Ø przedsiębiorcy prowadzący działalność gospodarczą w zakresie: · przetwórstwa na cele konsumpcyjne zbóż · uboju: świń, bydła, cieląt, koni, jagniąt, owiec, drobiu Ø Przedsiębiorcy będący płatnikami podatku od towarów i usług w rozumieniu ustawy o VAT, prowadzący działalność w zakresie: · wywozu poza terytorium RP żywych świń, bydła, cieląt, koni, jagniąt, owiec, drobiu · wytwarzania owoców i warzyw · skupu owoców i warzyw w celu ich przetworzenia · połowu ryb w wodach śródlądowych lub morskich · chowu lub hodowli ryb · skupu ryb w celu ich przetworzenia Wysokość zobowiązania wykazywać będą na deklaracjach składanych Prezesowi Agencji Rynku Rolnego za pośrednictwem Oddziałów Terenowych właściwych miejscowo dla siedziby przedsiębiorcy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MirkaS 0 Napisano 16 Grudnia 2011 Tu jest link http://wiedzaifinanse.pl/artykuly.php/83/463,rezygnacja,ze,statusu,rolnika,ryczaltowego Od 1 kwietnia 2011r. są nowe przepisy. Niestety przepisy ustawy VAT tak często są nowelizowane, że redakcje nie nadążają publikować aktualnego tekstu ustawy. Szczególnie, że praktyka wprowadzania zmian w jednej ustawie przy okazji nowelizacji całkiem innej ustawy, stała się nagminna. Sama wzięłam swoja ustawę VAT i zmian z 1 kwietnia 2011 tam nie ma. Patrzę więc na datę wydania - marzec 2011r. czyli według stanu na dzień 1 stycznia 2011r. W każdym razie nie ma teraz obowiązku prowadzenia przed rejestracją specjalnych ewidencji.Jest to zupełnie logiczne - osoby rozpoczynające działalność gospodarczą mogą się zarejestrować jako podatnicy vat przed dokonaniem pierwszej sprzedaży. Dlaczego rolnicy mieliby być traktowani inaczej? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kissmy... 0 Napisano 17 Grudnia 2011 dlatego warto zawsze korzystać ze sprawdzonego źródła:http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet?id=WDU20040540535 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MirkaS 0 Napisano 17 Grudnia 2011 dlatego warto zawsze korzystać ze sprawdzonego źródła:http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet?id=WDU20040540535 Oczywiście ale dla wprawnych w posługiwaniu się tym aktem prawnym. Wątpię, aby przeciętny rolnik posiadł taką umiejętność. Zdecydowanie polecam korzystanie z googla. Znajdzie się linki do stron, gdzie tematy nas interesujące omówione są bardziej przystępnym językiem. Dobrze też jest czytać Gazetę Prawną. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kar86ban 0 Napisano 8 Stycznia 2012 Witam, mam 3 pytanka. Jak bym przeszedł na VAT to przykładowo ze sprzedaży żywca za 100 zł netto muszę oddać 3% czyli 3 złote? Czyli generalnie jestem 10 złotych w plecy s stosunku do RR bo on 100 zł +7%Vat=107?I drugie pytanie czy będąc vatowcem mogę opuścić KRUS i podjąć pracę?No i trzecie coż sprzedaję trochę żywca bez faktur z kasą 'do ręki', czy będąc na Vacie opłacałoby się takie ryzyko?Dzięki Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MirkaS 0 Napisano 8 Stycznia 2012 Tutaj jest wątek dotyczacy tej kwestii http://www.ppr.pl/artykul-nowe-stawki-vat-w-rolnictwie-od-01-01-2011r-160194-dzial-17.php Chyba coś przeoczyłeś. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
osa21 0 Napisano 8 Stycznia 2012 Witam, mam 3 pytanka. Jak bym przeszedł na VAT to przykładowo ze sprzedaży żywca za 100 zł netto muszę oddać 3% czyli 3 złote? Czyli generalnie jestem 10 złotych w plecy s stosunku do RR bo on 100 zł +7%Vat=107?I drugie pytanie czy będąc vatowcem mogę opuścić KRUS i podjąć pracę?No i trzecie coż sprzedaję trochę żywca bez faktur z kasą 'do ręki', czy będąc na Vacie opłacałoby się takie ryzyko?Dzięki1) Nie 3 a 5%, i jesteś w "plecy" tylko 2zł, bo RR dostaje 7% a ty 5%.2) Vat i KRUS nie maja za sobą nic wsólnego i nie są ze soba w żadan sposób powiązane. 3) Jak cie złapią na przedaży bez fakrtur to dostaniesz "tylko" karę grzywny. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kar86ban 0 Napisano 8 Stycznia 2012 Witam, mam 3 pytanka. Jak bym przeszedł na VAT to przykładowo ze sprzedaży żywca za 100 zł netto muszę oddać 3% czyli 3 złote? Czyli generalnie jestem 10 złotych w plecy s stosunku do RR bo on 100 zł +7%Vat=107? 1) Nie 3 a 5%, i jesteś w "plecy" tylko 2zł, bo RR dostaje 7% a ty 5%.quote] Nie rozumiem, 5% muszę oddać czyli 5 zł ze 100, a RR dostaje + 7 zł, czyli jestem nawet 12 zł do tyłu na 100 zł netto? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
osa21 0 Napisano 8 Stycznia 2012 Moze troche źle to wyraziłem.Rolnik RR dostaje cene netto + 7%a rolnik "vatowiec" dostaje cene netto + 5%, a te 5% musisz oddać do US. Czyli jesteś tylko 7% w plecy, ale przy zakupach rolnik RR płaci cene brutto i nic nie zyskuje a ty masz zrwot tego vatu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kar86ban 0 Napisano 8 Stycznia 2012 Dobra dzięki, czyli nie jest tak żle, bo mógłbym żądać wyższej ceny netto o ~2%, bo kupujący jako vatowcowi płaciłby mi tylko +5% Vatu, a nie jak rolnikowi RR 7%. Czyli podsumowując ostatecznie byłbym w plecy w stosunku do rolnika RR 7-2=5% przy sprzedaży.Matematyka królową nauk:)PS. Ciekawe czy te dla stawki Vatowca i rolnika RR się w przyszłości nie zmienią? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
osa21 0 Napisano 8 Stycznia 2012 Stawka 7% bedzie obowiazywała jeszcze tylko w tym roku, jeżeli dobrze pamiętam to od 2013 ma być 6,5%. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
osa21 0 Napisano 8 Lutego 2012 Mam pytanie w związku z korektą faktury z cukrowni za buraki a dokładnie z numerem. Wcześniej miałem FV/5/11 a teraz wstawiam nowy numer z tego roku czy musi być nowy powiązany ze starym? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
korsarz 0 Napisano 18 Lutego 2012 Panowie mam pytanie kupiłem przedmiot na allegro i niewysłali mi od razu faktury po wielkich perypetiach wysłali mi tą fakture meilem ale tam niema odręcznego podpisu tylko napisany maszynowo czy nikt sie niedoczepi do takiej faktury, takie faktury to mógłbym sobie sam drugować w dowolnej ilości. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
osa21 0 Napisano 18 Lutego 2012 Zawsze można było sobie drukowac fakture, jakiś podpis o wnoosek o zwrot, ALE w przypadku kontroli już tak nie bedzie kolorowo. Teraz faktura nei musi być podpisana przez sprzedajacego i kupującego. Miałem taka fakture za ciagnik, wystawili mi i wysłali bez pieczątki i podpisu, w US nic sie nie przyczepili ale w banku chcieli zeby to było i musieli mi wystawić jeszcze jedna z podpisem i pieczątką. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
korsarz 0 Napisano 22 Lutego 2012 Dzięki moja księgowa terz ntwierdzi że nietrzeba podpisu, to jest faktura za drapke za pare zł ale za grubszą maszyne to tak ja pioszesz lepiej sie zabezpieczyć i mieć orginał z podpisem odręcznym. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Aleksander 0 Napisano 26 Lutego 2012 kar86ban .wat na żywiec jest dla vatowców 8% , nie 3% i nie 5% , 5 % jest na zboże.Ty jako vatowiec dostajesz od nabywcy cenę netto plus vat 8% , lub 5% ,zależy co sprzedajesz , netto jest twoje a vat oddajesz do US . tu znajdzisz stawki vat oraz klasyfikację pkwiu .. PKWiU - Dział 01 - PRODUKTY ROLNICTWA I ŁOWIECTWA ORAZ USŁUGI WSPOMAGAJĄCE . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
osa21 0 Napisano 16 Marca 2012 Powiedzcie mi jak to jest z korektą faktur, Jestem w KSC i najpierw wystawili w październiku jedna fakture, poźniej w styczniu była korekta do tej faktury z października, a teraz w marcu przysłali kolejna korektę ale do której faktury? tej z października czy tej ze stycznia? mam zrobić korekte. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Aleksander 0 Napisano 21 Marca 2012 Ja podchodzę do sprawy praktycznie. też jestem w ksc i otrzymałem trzecią wersję faktury. US chce od ciebie Vat bo trochę wzrosła cena buraków .Nadaję nowy numer fakturze , bieżący a że to jest korekta to napisali w cukrowni. Wpisuję tą fakturę do książki sprzedaży w czasie wystawienia faktury , jeden egz. odsyłam do cukrowni, i po sprawie. Czy dobrze niewiem może ktoś napisze jak to być powinno ?. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
osa21 0 Napisano 21 Marca 2012 nawet na tej fakturze z cukrowni sie wpisuje numer faktury której tyczy sie korekta, dlatego sie zastanawiam co w te miejsce wpisać czy numer początkowy czy numer korekty nr1. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach