Witamy, aby się zarejstrować lub zalogować,
skorzystaj z opcji dostępnych po prawej stronie.
Obecny czas to 10:41 Wto 4 Sie 2015


Agrifirm
Kukurydza
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 66, 67, 68 ... 101, 102, 103  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum PPR Strona Główna -> Produkcja roślinna
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
marcin82



Dołączył: 23 Lut 2007
Posty: 1023
Skąd: warmia

PostWysłany: 11:18 Sob 9 Sie 2008    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

No właśnie ta pryzma była w biogazowni Wink
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
rybka2485



Dołączył: 24 Wrz 2007
Posty: 196
Skąd: spod LBNu

PostWysłany: 18:05 Czw 7 Sie 2008    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

nemrod napisał:
marcin82 napisał:
Nie jest tak źle, widziałem pryzmę z ok 400 ha, nie jest taka wielka Wink dużo zależy jak ci się ta kukurydza uda. Jak bys był gdzieś z Warmi to moge ci siać Wink

i jak duża była? Very Happy

będę pamiętał jak bedzie jakiś plan związany z warmią.
Narazie to raczej okolice Siedlec i Lublina/Zamościa.

Chyba że gdzieś koło Ciebie jest dużo świń i krów (na rusztach). Very Happy
Wtedy trochę to zmienia postać rzeczy.

Pzdr

Nemrod


co do wysokosi pryzmy: 20x10m i 2m wysokosci w silosie... ja jestem spod lublina to daj znac na pw to pogadamy:) pzdr
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
nemrod



Dołączył: 16 Lip 2008
Posty: 9
Skąd: wziąć kasę :)

PostWysłany: 09:12 Czw 7 Sie 2008    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Casper napisał:
Pojęcia nie mam jak wysoka i duża to może być pryzma... ja kiszę z 2 ha Laughing
Faktycznie wiele zależy od plonu w danym roku, ubiegły był rekordowy, szacuję że u siebie w tym roku zbiorę co najmniej 1/4 mniej masy jak w zeszłym.
Czyżbyś zamierzał otworzyć produkcję biogazu?

no co Ty... Razz Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
Casper



Dołączył: 02 Paź 2007
Posty: 341

PostWysłany: 22:39 Sro 6 Sie 2008    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Pojęcia nie mam jak wysoka i duża to może być pryzma... ja kiszę z 2 ha Laughing
Faktycznie wiele zależy od plonu w danym roku, ubiegły był rekordowy, szacuję że u siebie w tym roku zbiorę co najmniej 1/4 mniej masy jak w zeszłym.
Czyżbyś zamierzał otworzyć produkcję biogazu?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
nemrod



Dołączył: 16 Lip 2008
Posty: 9
Skąd: wziąć kasę :)

PostWysłany: 11:53 Sro 6 Sie 2008    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

marcin82 napisał:
Nie jest tak źle, widziałem pryzmę z ok 400 ha, nie jest taka wielka Wink dużo zależy jak ci się ta kukurydza uda. Jak bys był gdzieś z Warmi to moge ci siać Wink

i jak duża była? Very Happy

będę pamiętał jak bedzie jakiś plan związany z warmią.
Narazie to raczej okolice Siedlec i Lublina/Zamościa.

Chyba że gdzieś koło Ciebie jest dużo świń i krów (na rusztach). Very Happy
Wtedy trochę to zmienia postać rzeczy.

Pzdr

Nemrod
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
marcin82



Dołączył: 23 Lut 2007
Posty: 1023
Skąd: warmia

PostWysłany: 21:46 Wto 5 Sie 2008    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Nie jest tak źle, widziałem pryzmę z ok 400 ha, nie jest taka wielka Wink dużo zależy jak ci się ta kukurydza uda. Jak bys był gdzieś z Warmi to moge ci siać Wink
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
nemrod



Dołączył: 16 Lip 2008
Posty: 9
Skąd: wziąć kasę :)

PostWysłany: 21:01 Wto 5 Sie 2008    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dzięki za odpowiedź.

Casper napisał:
Kiszonka z 300 ha? Shocked
To chyba niemożliwe... pryzma zajmie chyba z hektar Laughing

Razz jak hektar to biedy nie będzie, ale jak wysokie ta pryzma może być?

rybka2485 napisał:
...ja mam 6ha i zakiszam w silosie o wymiarach: 20x10m... przykrywam podwojna folia i na to klade opony albo worki z piaskiem...

Jak wysoką miałeś pryzmę?
powiezchnia raczej pokrywa się z tym co napisał Casper.


Koseś napisał:
pan się zastanawia czy tyle zasiać czy już ma tyle zasiane???bo ile trzeba mieć bydła? żeby to zkarmić!

Jeszcze nie mam zasianego, narazie jestem na etapie opracowania.
Kiszonka jest do celów "przemysłowych" Very Happy Razz potem dopiero bęę szukał kogos kto by to chciał co roku siać i zbierać.
Rocznie potrzeba około 30 000 ton kiszonki.


A czy ktoś powie po ile może być kiszonka w tym roku?
...ewentualnie po ile była w zeszłym?

Pzdr

Nemrod
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
nemrod



Dołączył: 16 Lip 2008
Posty: 9
Skąd: wziąć kasę :)

PostWysłany: 21:01 Wto 5 Sie 2008    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Casper napisał:
Kiszonka z 300 ha? Shocked
To chyba niemożliwe... pryzma zajmie chyba z hektar Laughing

Razz jak hektar to biedy nie będzie, ale jak wysokie ta pryzma może być?

rybka2485 napisał:
...ja mam 6ha i zakiszam w silosie o wymiarach: 20x10m... przykrywam podwojna folia i na to klade opony albo worki z piaskiem...

Jak wysoką miałeś pryzmę?
powiezchnia raczej pokrywa się z tym co napisał Casper.


Koseś napisał:
pan się zastanawia czy tyle zasiać czy już ma tyle zasiane???bo ile trzeba mieć bydła? żeby to zkarmić!

Jeszcze nie mam zasianego, narazie jestem na etapie opracowania.
Kiszonka jest do celów "przemysłowych" Very Happy Razz potem dopiero bęę szukał kogos kto by to chciał co roku siać i zbierać.
Rocznie potrzeba około 30 000 ton kiszonki.


A czy ktoś powie po ile może być kiszonka w tym roku?
...ewentualnie po ile była w zeszłym?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
Casper



Dołączył: 02 Paź 2007
Posty: 341

PostWysłany: 20:33 Pon 4 Sie 2008    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Kiszonka z 300 ha? Shocked
To chyba niemożliwe... pryzma zajmie chyba z hektar Laughing

Co do cen, sam jestem ciekaw ile w tym roku zaśpiewają, skoro kombajn zdrożał u mnie o 1/3-cią. U mnie brali ostatnio chyba 770zł/godz - claas jaguar + 2 odwozy 10 tonowe i deptacz.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
solek01



Dołączył: 30 Lis 2006
Posty: 212

PostWysłany: 19:56 Pon 4 Sie 2008    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

rybka2485 napisał:
nemrod napisał:
Witam Wszystkich!
Jestem trochę zielony temacie iuprawy kukurydzy więc proszę o wyrozumiałość.

Ile czasu potrzeba aby skosić, zwieść i zakisić kukurydze z pow. 300ha?
Ile na to potrzeba miejsca?
W czym to zakisić? W ziemi i przykryć folia? Zakisić ją w "rękawie"?

Pzdr

Nemrod


jeszcze do koszenia: ja pottingerem kosze dziennie 1-1,5ha gdzie sasiad wozi caly czas przyczepy i wywraca a wujek ujezddza kopiec za kazdym razem... jezeli chodzi o samobiezne sieczkarnie (np zaklady ktorzy zajmuja sie uslugami rolniczymi) potrafia w ciagu dnia wykosic 15-20ha (gdzie pracuje jedna sieczkarnia +3traktory z przyczepami 12t + jeden duzy kolos do ujezdzania) <<tak u znajomego kosili w ubieglym roku przez 2 dni zrobili 38ha a koszt takiego standardu wynosil 1200zl/ha.... (Gravit Lublin) ale zapisy zaczynaja sie od maja do konca lipca ale jezeli masz taki duzy areal to napewno beda woleli ciebie niz kilka malych polek.... w tamtym roku mieli 3sieczkarnie i 12traktorow z przyczepami do dyspozycji wiec w tydzien by ci wykosili:) >>



widze ze w Polsce ceny lepsze jak w Irlandii bo tu za taka usluge na trawie nie wiem jak na kukurydzy, ale sie dopytam, zycza sobie ok 100 euro za akr czyli za czterdziesci pare arow czyli na ha ok 220-250 euro po3,2 max 750zl a pracownik tu dostanie ok 10 euro/h a w polsce co najwyzej 10 zl
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
koseś



Dołączył: 25 Lut 2008
Posty: 307
Skąd: nidzica

PostWysłany: 18:52 Pon 4 Sie 2008    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

nemrod napisał:
Witam Wszystkich!
Jestem trochę zielony temacie iuprawy kukurydzy więc proszę o wyrozumiałość.

Ile czasu potrzeba aby skosić, zwieść i zakisić kukurydze z pow. 300ha?
Ile na to potrzeba miejsca?
W czym to zakisić? W ziemi i przykryć folia? Zakisić ją w "rękawie"?

Pzdr

Nemrod
pan się zastanawia czy tyle zasiać czy już ma tyle zasiane???bo ile trzeba mieć bydła? żeby to zkarmić!
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
rybka2485



Dołączył: 24 Wrz 2007
Posty: 196
Skąd: spod LBNu

PostWysłany: 17:06 Pon 4 Sie 2008    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

nemrod napisał:
Witam Wszystkich!
Jestem trochę zielony temacie iuprawy kukurydzy więc proszę o wyrozumiałość.

Ile czasu potrzeba aby skosić, zwieść i zakisić kukurydze z pow. 300ha?
Ile na to potrzeba miejsca?
W czym to zakisić? W ziemi i przykryć folia? Zakisić ją w "rękawie"?

Pzdr

Nemrod


jeszcze do koszenia: ja pottingerem kosze dziennie 1-1,5ha gdzie sasiad wozi caly czas przyczepy i wywraca a wujek ujezddza kopiec za kazdym razem... jezeli chodzi o samobiezne sieczkarnie (np zaklady ktorzy zajmuja sie uslugami rolniczymi) potrafia w ciagu dnia wykosic 15-20ha (gdzie pracuje jedna sieczkarnia +3traktory z przyczepami 12t + jeden duzy kolos do ujezdzania) <<tak u znajomego kosili w ubieglym roku przez 2 dni zrobili 38ha a koszt takiego standardu wynosil 1200zl/ha.... (Gravit Lublin) ale zapisy zaczynaja sie od maja do konca lipca ale jezeli masz taki duzy areal to napewno beda woleli ciebie niz kilka malych polek.... w tamtym roku mieli 3sieczkarnie i 12traktorow z przyczepami do dyspozycji wiec w tydzien by ci wykosili:) >>
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
rybka2485



Dołączył: 24 Wrz 2007
Posty: 196
Skąd: spod LBNu

PostWysłany: 16:58 Pon 4 Sie 2008    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

nemrod napisał:
Witam Wszystkich!
Jestem trochę zielony temacie iuprawy kukurydzy więc proszę o wyrozumiałość.

Ile czasu potrzeba aby skosić, zwieść i zakisić kukurydze z pow. 300ha?
Ile na to potrzeba miejsca?
W czym to zakisić? W ziemi i przykryć folia? Zakisić ją w "rękawie"?

Pzdr

Nemrod


z 300ha?? to czlowieku musisz miec ogromna gospodarke:) ja mam 6ha i zakiszam w silosie o wymiarach: 20x10m... przykrywam podwojna folia i na to klade opony albo worki z piaskiem...
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
nemrod



Dołączył: 16 Lip 2008
Posty: 9
Skąd: wziąć kasę :)

PostWysłany: 14:20 Pon 4 Sie 2008    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam Wszystkich!
Jestem trochę zielony temacie iuprawy kukurydzy więc proszę o wyrozumiałość.

Ile czasu potrzeba aby skosić, zwieść i zakisić kukurydze z pow. 300ha?
Ile na to potrzeba miejsca?
W czym to zakisić? W ziemi i przykryć folia? Zakisić ją w "rękawie"?

Pzdr

Nemrod
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
luk



Dołączył: 19 Cze 2005
Posty: 678
Skąd: dolnyslask

PostWysłany: 20:06 Wto 15 Lip 2008    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

2 lata temu kukurydza przy ok 25-27% przeleżała tydzień czasu w magazynie ok 100 ton, (ale pachniało winkiem Laughing ) ładowaliśmy ja ładowarka wyglądało to jak ładowanie kwadratowych bali i została sprzedana, bez jakich kol wiek problemów ( to skarajnosc, ale widać można)

Co do kukurydzy przeznaczona na kiszonkę wszystko zależy od odmiany nowe odmiany maja z/k wiec to nie problem, choć mam taka odmianę na kiszonkę GRACJA juz ma z 3 metry FAO chyba 300 nadaje sie na ziarno, ale sa problemy wysoko kolba ok 180 no i zielona do pierwszych mrozów
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
koseś



Dołączył: 25 Lut 2008
Posty: 307
Skąd: nidzica

PostWysłany: 19:18 Wto 15 Lip 2008    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

panowie poszukuje przystawki do kukurydzy do Rekorda i niewiem z jakim docinaczem kupić ,z bijakowym czy nożami podobnymi do kosiarki ? każda opinia mile widziana
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
szopen72



Dołączył: 02 Sty 2008
Posty: 1626
Skąd: Mińsk Mazowiecki

PostWysłany: 10:00 Sro 9 Lip 2008    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Zgadzam się, przy wilgotności pow. 30% po dobie się potrafi zagrzać nawet jak na dworze jest kilka stopni.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Maciek



Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 1046
Skąd: Podkarpackie

PostWysłany: 08:43 Sro 9 Lip 2008    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

można pod warunkiem że ma wigotność poniżej 25% i jest chłodna .
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
tomekvts



Dołączył: 03 Kwi 2007
Posty: 24
Skąd: Sokołów Podl.

PostWysłany: 08:14 Sro 9 Lip 2008    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

A czy wilgotną kukurydzę można przez kilka dni przetrzymać w stodole na klepisku czy sie popsuje ?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
KamilZ



Dołączył: 07 Lis 2006
Posty: 138
Skąd: Podlasie

PostWysłany: 11:06 Wto 8 Lip 2008    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

>szopen< a ty moze uprawiasz kukurydze na ziarno?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG
szopen72



Dołączył: 02 Sty 2008
Posty: 1626
Skąd: Mińsk Mazowiecki

PostWysłany: 10:06 Wto 8 Lip 2008    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Mokrą możesz sprzedać ale jak będzie miała powyżej 35% to już problem.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
KamilZ



Dołączył: 07 Lis 2006
Posty: 138
Skąd: Podlasie

PostWysłany: 19:22 Pon 7 Lip 2008    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Czy ktos z was uprawia kukurydze na ziarno??? chailbym sie zapytac jak to jest z ta uprawa , czy to musi byc specjalna odmiana kukurydzy na ziarno??? bo ja zasialem w tym roku normalna jak zawasze byle bybyla na kuszonke a w tym roku produkcje zmieniam i mi nie bedzie potrzebana na kiszonke. I teraz sie zastanawiam , musle czy by jej sie nie dalo sprzedac na ziarno mokra??? za info dziex
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG
Mirosław



Dołączył: 20 Mar 2006
Posty: 95
Skąd: Poznańskie(byłe)

PostWysłany: 09:55 Wto 24 Cze 2008    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

szopen72 napisał:
Przy drutowcach cała roślina usycha podobnie przy łokasiu garbatku a coś innego? przy ploniarce może powyginać całą roślinę ale jeśli rozgałęzienia są od korzenia to stawiam na odmianę. Niektóre mają taką tendencje przy dobrych warunkach do wzrostu ale to raczej wada niż zaleta.


Mam dwie odmiany:DKC2971 i LG 22.44.Są zasiane na dwóch polach , z których jedno było mocno lane gnojowicą.Muszę sprawdzić czy jest jakaś różnica między polami i odmianami.Szkodniki raczej to nie są , bo kukurydza wygląda na zdrową.Dam znać po wizycie na polu.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
damian9871
Moderator


Dołączył: 12 Cze 2006
Posty: 2754
Skąd: wlkp

PostWysłany: 13:11 Sob 21 Cze 2008    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

to odcierpi tak gdzie całe spalone
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
ralf



Dołączył: 31 Lip 2005
Posty: 312

PostWysłany: 12:21 Sob 21 Cze 2008    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

bedzie rosła
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum PPR Strona Główna -> Produkcja roślinna Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 66, 67, 68 ... 101, 102, 103  Następny
Strona 67 z 103

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach