Witamy, aby się zarejstrować lub zalogować,
skorzystaj z opcji dostępnych po prawej stronie.
Obecny czas to 01:32 Wto 29 Lip 2014


Kukurydza
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 66, 67, 68 ... 97, 98, 99  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum PPR Strona Główna -> Produkcja roślinna
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Maciek



Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 1048
Skąd: Podkarpackie

PostWysłany: 15:32 Pon 12 Maj 2008    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

pewnie że bierze ,w tym roku nie było milagro już i musiałem wziąć maister ,wcześniej walnołem roundup +guardian ,trochę dużo kasy włoże w odchwaszczanie ale muszę bo głownie mam kukurydze po odłogach albo po polach co sa 2 rok po odłogu i jeszcze perz lubi wyłazić miejscami.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
bart123i



Dołączył: 27 Lis 2007
Posty: 98
Skąd: wlkp

PostWysłany: 10:43 Pon 12 Maj 2008    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Maciek a rumianki tesz bierze?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
Maciek



Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 1048
Skąd: Podkarpackie

PostWysłany: 10:23 Pon 12 Maj 2008    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ja pryskałem emblem +milagro w tamtym roku ,nie ma skutków ubocznych ,naprawde polecam pole czyste do zbioru ,chodziło mi głównie o rdesty żeby i powoje.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
matii



Dołączył: 10 Sty 2008
Posty: 357
Skąd: LCH

PostWysłany: 21:39 Nie 11 Maj 2008    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Panowie a co zamiast atrazyny? jakimi kombinacjami będziecie pryskać?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
Jerzymichalak



Dołączył: 11 Mar 2007
Posty: 49

PostWysłany: 17:15 Nie 11 Maj 2008    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Czy pryskał ktoś Emblem + Milagro ? w jakich dawkach? ma jakieś skutki uboczne?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
bart123i



Dołączył: 27 Lis 2007
Posty: 98
Skąd: wlkp

PostWysłany: 09:23 Sro 7 Maj 2008    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

fosfor siany rzutowo się nie marnuje bo niejest wypłukiwany jak potas wykorzystają go rośliny następcze w 2 lub nawet 3 roku ja wysiałem przed siewnie głowną część i w podsiewacz troche na start (koleś miał siewnik ze 500 kg wchodziło bez problemu tylko miał wąską skrzynie i trzeba dobrze celować Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
Maciek



Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 1048
Skąd: Podkarpackie

PostWysłany: 22:30 Nie 4 Maj 2008    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

mav ,jaki nawóz dawałeś do podsiewacza i jaki specyfik do mikro granulatu?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
mav



Dołączył: 19 Gru 2006
Posty: 28

PostWysłany: 19:28 Nie 4 Maj 2008    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

szopen72 napisał:

Napisz jeden konkretny powód oszczędności przy zastosowanie takiego siewu i uzasadnij to ekonomicznie Laughing



Kuku w zasadzie potrzebuje fosfor najbardziej na początku bo jest on odpowiedzialny za tworzenie systemu korzeniowego. Fosfor siany rzutowo jest marnowany, międzyrzędzia sprawia że na starcie roślina w tej samej dawce ma go mniej. Efekt mogłem zaobserwować jeszcze bardziej jak dodałem do aplikatora nawóz KPZ.
Słabszy system korzeniowy spowalnia rozwój z oczywistych przyczyn czego chyba nie muszę pisać. Ładnie to mogłem zaobserwować na dwóch polach położonych obok siebie gdzie: różnica była diametralna tak jak w fazie kilku liści, tak samo widać różnice było przy narastaniu kolby i w samym efekcie końcowym.

~1-2 t/ha więcej w moim przypadku. Nie dość że koszt zakupu podsiewacza (ba! całego siewnika) zwróciły sie w pierwszym roku to jeszcze sie na tym więcej zyskało.


Co do sprzeczności opisanej przez damian9871 to:

To sie mylisz. Bo korzyść nie wynika z tego że będziesz dawał mniej nawozu, tylko że zbierzesz większy plon. Stąd nie napisałem że dawka ma być mniejsza...
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
damian9871
Moderator


Dołączył: 12 Cze 2006
Posty: 2717
Skąd: wlkp

PostWysłany: 18:05 Nie 4 Maj 2008    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Stosowanie podsiewacza nie jest równoznaczne z obniżaniem dawek w głównym nawożeniu.
>Nie trzeba badan żeby przekonać sie że podsiewacz ma sens.
np.to w końcu uważasz że warto czy nie?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
szopen72



Dołączył: 02 Sty 2008
Posty: 1615
Skąd: Mińsk Mazowiecki

PostWysłany: 13:48 Nie 4 Maj 2008    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Mav dużo piszesz ale nie podajesz żadnych ekonomicznych powodów siewu podsiewaczem.
Co do nowej techniki to od dwóch lat stosuję prowadzenie równoległe GPS i innych nowości się nie boję i stosuję ale jak mi sie to opłaci.
Napisz jeden konkretny powód oszczędności przy zastosowanie takiego siewu i uzasadnij to ekonomicznie Laughing
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
mav



Dołączył: 19 Gru 2006
Posty: 28

PostWysłany: 13:39 Nie 4 Maj 2008    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

damian9871 napisał:
sam sobie przeczysz po cześci



napisz gdzie i uzasadnij..
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
damian9871
Moderator


Dołączył: 12 Cze 2006
Posty: 2717
Skąd: wlkp

PostWysłany: 13:23 Nie 4 Maj 2008    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

sam sobie przeczysz po cześci
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
mav



Dołączył: 19 Gru 2006
Posty: 28

PostWysłany: 12:02 Nie 4 Maj 2008    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Kasztelan napisał:
Dla mnie dodatkowym kosztem (choć nieuniknionym) jest rozsiew indywidualny
a zastosowanie wymaganej ilości nawozu w podsiewaczu jest moim zdaniem
niewykonalne chyba ,że w dalszej odległości od siewek.



A więc tak:

->Nic nie zastąpi nawożenia głównego. Żadne podsiewacze, aplikatory itd.
->Stosowanie podsiewacza nie jest równoznaczne z obniżaniem dawek w głównym nawożeniu. To samo sie tyczy aplikatora który dozuje mikrogranulat wraz z nasionami kuku. To jest tylko dawka startowa (jeśli chodzi o nawozy).
->Nawet najlepszy bajer na ulotce, pseudobadaniach do nawozów itp. nie zastąpi wymaganych kg/ha danego składnika. Tak wiec jak ktoś czyta i wierzy w łatwiejszą przyswajalność nawozów kosztem ich ilości, to dał sie zrobić w konia.
->Nie trzeba badan żeby przekonać sie że podsiewacz ma sens.
->Siew to nie zawody, jak sie nie nadąża to sie kupuje większy siewnik a nie zwiększa prędkość.
->Jak ktos kupuje siewnik z malutkimi skrzynkami to niech sie nie dziwi że dużo czasu traci na załadunek nawozów. To samo sie tyczy siewników za półdarmo, gdzie potem wysiew jest masakrycznie nie równomierny pod każdym względem.

Prędkość siewu optymalna to 6-7 km/h.

Kązdemu postęp przychodzi z czasem. Gdy większosc sie zastanawia nad podsiewaczem, część ludzi ma to juz 10 lat za sobą i zaczynają stosować juz aplikatory.
Tak wiec @szopen72 wcześniej czy później sam do tego dojdziesz. Tylko czy nie troche za późno?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
piootr



Dołączył: 04 Gru 2005
Posty: 1825
Skąd: lubelskie

PostWysłany: 07:19 Nie 4 Maj 2008    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ja mam zbiorniki na nawóż tak że 500kg wejdzie ale są 2 i z baga nie nasypie i będe musiał sypać wiaderkiem Cool

W instrukcji obsługi do monosema pisze żeby nawóz był 6-10 cm od kuku

Znam ludzi co sypią 400-500 kg wieloskładnikowego w podsiewacz a N pogłównie RSM i sa zadowoleni

Ja dałem 400 kg wieloskładnka i 300 mocznika rozsiewaczem a w podsiewacz 200kg wieloskładnika

@szopen72 dajesz tylko 250 kg mocznika czu jeszcze pogłównie


Jak szybko mogę jechać przy siewie co 16cm ilość otworów w tarczy 18 , jeździłem 7,4 km /h
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
marcin82



Dołączył: 23 Lut 2007
Posty: 1023
Skąd: warmia

PostWysłany: 06:20 Nie 4 Maj 2008    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ale możesz połączyć wysiew np fosforanu z siewem kukurydzy. ważna jest też wielkośc zbiornika na nawóz - jeżeli mieści się jeden big-bag nawozu to jest ok, gorzej jak musisz workować po 50 kg tracisz na to dużo czasu.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
szopen72



Dołączył: 02 Sty 2008
Posty: 1615
Skąd: Mińsk Mazowiecki

PostWysłany: 22:28 Sob 3 Maj 2008    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Raczej nie wysiejesz podsiewaczem 750 kg nawozu.(300 soli 250 mocznika 200 fosforanu)
Ja wysiewam tyle przed siewem a wydajność siewu to 2.5 ha/h. Przy wysiewie z podsiewaczem i podobnej prędkości siewu 8.5 km/h wydajność siewu spada do 1.5 ha/h. Daje to dziennie różnicę 10 ha i przy 50ha kukurydzy dodatkowy dzień pracy. Jeżeli w międzyczasie spadnie deszcz to mamy dodatkowy czas stracony, a kto sieje to wie jak to się odbija na wilgotności przy zbiorze. Większa wilgotność to kolejne koszty. Jeżeli jednak siew z podsiewaczem przynosi wzrost plonu i to z nadwyżką nad wzrostem kosztów to jestem za.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Kasztelan



Dołączył: 10 Sty 2008
Posty: 232

PostWysłany: 22:19 Sob 3 Maj 2008    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dla mnie dodatkowym kosztem (choć nieuniknionym) jest rozsiew indywidualny
a zastosowanie wymaganej ilości nawozu w podsiewaczu jest moim zdaniem
niewykonalne chyba ,że w dalszej odległości od siewek.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
szopen72



Dołączył: 02 Sty 2008
Posty: 1615
Skąd: Mińsk Mazowiecki

PostWysłany: 21:42 Sob 3 Maj 2008    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

To są dodatkowe koszty i spowolnienie pracy siewnika. Po prostu ważne jest dla mnie czy się to opłaci bo jeśli nie mam wzrostu plonu-dochodu to po co podnosić koszty? Badania są potrzebne żeby można było obiektywnie oceni technologię.
Nie słyszałeś o nawozach Timac? też miały być cudowne Laughing I jest jeszcze wiele takich "opinii" które trzeba zweryfikować w praktyce żeby nie stracić tylko zyskać.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Jerzymichalak



Dołączył: 11 Mar 2007
Posty: 49

PostWysłany: 21:41 Sob 3 Maj 2008    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja widziałem w ubiegłym roku dwa pola jedno siane z podsiewaczem a drugie bez i tam bez fosforu kukurydz były czerwone liście a z fosforem ładne zielone i mnie to przekonało. wystarczy 100 kg/ha fosforanu z siewnikiem a reszte przed siewem tradycyjnie.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
matii



Dołączył: 10 Sty 2008
Posty: 357
Skąd: LCH

PostWysłany: 21:40 Sob 3 Maj 2008    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Kasztelan napisał:
Co się uparłeś tak na te badania....skoro jak twierdzisz jest wokół Ciebie tyle
doświadczenia to byłbym skłonny wejść w ciemno.
Piszesz 150kg fosfranu... a co z resztą nawozów.
u mnie kolega sypie w podsiewacz 400kg polifoski na ha i wszystko jest ok ja sypię całość rozsiewaczem i tez jest ok ale jak pisze kolega szopen nawoz mozna rozsiać ze 2 tygodnie wcześniej i przy sianiu jest mniej zabawy co do siania fosforanu największe kłopoty ma z nim kuku jak jest zimno.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
Kasztelan



Dołączył: 10 Sty 2008
Posty: 232

PostWysłany: 21:35 Sob 3 Maj 2008    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Co się uparłeś tak na te badania....skoro jak twierdzisz jest wokół Ciebie tyle
doświadczenia to byłbym skłonny wejść w ciemno.
Piszesz 150kg fosfranu... a co z resztą nawozów.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
szopen72



Dołączył: 02 Sty 2008
Posty: 1615
Skąd: Mińsk Mazowiecki

PostWysłany: 21:12 Sob 3 Maj 2008    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

To nic nowego, znam parę osób które to robią od 10 lat np. 150 kg fosforanu ale nie miałem okazji porównać plonów przy takim nawożeniu. Jeżeli naprawdę daje to wzrost plonu to natychmiast zmienię siewnik ale jeżeli nie ma badań to nadal sieję zwykłym, jest szybciej i wygodniej.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Kasztelan



Dołączył: 10 Sty 2008
Posty: 232

PostWysłany: 21:06 Sob 3 Maj 2008    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Właśnie ten,,nowy sposób " nawożenia budzi u mnie wiele kontrowersji
i burzy dotychczasową wiedzę.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
szopen72



Dołączył: 02 Sty 2008
Posty: 1615
Skąd: Mińsk Mazowiecki

PostWysłany: 20:59 Sob 3 Maj 2008    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jerzymichalak napisał:
nawóz przy nasionach to powinien być fosfor , ponieważmała kukurydza ma trudności z pobraniem tego pierwiastka jak jest w małych ilościach dlatego sieje się go przy nasionach ale nie razem, prawidłowo ustawione redlice od podsiewacz nawozów to 5 cm obok i 5 cm poniżej nasion.

Wszystko prawda ale czy widział ktoś badania porównawcze siewu nawozów przy nasionach i standardowo? Takie opinię słyszę od kilku lat a nie widziałem jeszcze badań porównawczych. Shocked
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Kasztelan



Dołączył: 10 Sty 2008
Posty: 232

PostWysłany: 20:53 Sob 3 Maj 2008    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

To ile Waszym zdaniem można zastosować kompleksowego nawozu w podsiewaczu na 1/ha bez ryzyka uszkodzenia siewek .
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum PPR Strona Główna -> Produkcja roślinna Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 66, 67, 68 ... 97, 98, 99  Następny
Strona 67 z 99

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach