Witamy, aby się zarejstrować lub zalogować,
skorzystaj z opcji dostępnych po prawej stronie.
Obecny czas to 00:13 Sob 31 Sty 2015


Wszystko o Massey Ferguson
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 339, 340, 341 ... 349, 350, 351  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum PPR Strona Główna -> Maszyny
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
czars



Dołączył: 15 Mar 2006
Posty: 178
Skąd: Warmia

PostWysłany: 18:13 Nie 2 Kwi 2006    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

RADZIO napisał:
mam skrzynię Dynashift

Wiesz jak ją użytkować, żeby służyła jak najdłużej? Tz. jak "bawić się przełącznikiem ABCD?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
RADZIO



Dołączył: 01 Kwi 2006
Posty: 59
Skąd: śląsk

PostWysłany: 17:59 Nie 2 Kwi 2006    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

mam skrzynię Dynashift
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
czars



Dołączył: 15 Mar 2006
Posty: 178
Skąd: Warmia

PostWysłany: 17:34 Nie 2 Kwi 2006    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Masz skrzynię dynashift czy speedshift???
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
RADZIO



Dołączył: 01 Kwi 2006
Posty: 59
Skąd: śląsk

PostWysłany: 16:37 Nie 2 Kwi 2006    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja o swoim nie mogę dużo powiedziec bo kupiłem go w styczniu tego roku
silnik chodzi fajnie narazie wymieniłem mu ogumienie turbine olej w silniku i filltry teraz musze ze szkrzynia zrobic. po pracach w polu dopiero bede mogł cos o nim powiedziec
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
czars



Dołączył: 15 Mar 2006
Posty: 178
Skąd: Warmia

PostWysłany: 13:18 Nie 2 Kwi 2006    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

RADZIO napisał:
a jak Ci sie sprawuje twój MF?

Trudno o jednoznaczna ocenę. Ogólnie to jestem zadowolony, bo naprawdę traktor potrafi zrobić kawał dobrej roboty- sam z ręsztą pewnie przekonałeś się o tym. Za stosunkowo niską cenę zakupu (50tys.) masz: mocny ciagnik, w miarę komfortowy, ergonomiczne rozwiązania (rewers, EHR), dobrą amortyzację i trakcję i najważniejsze "lubi barszcz". Po drugiej stronie medalu jest amortyzacja tego sprzętu. Czasem bardzo kosztowna. Od zakupu włożyłem w niego 30tys.(teraz skrzynia , wcześniej sprzęgło, pompy) i to właśnie bardzo "boli". Jednak nie wyobrażam sobie prac polowych bez niego. A jak Twoj sprzęt się sprawuje???
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
RADZIO



Dołączył: 01 Kwi 2006
Posty: 59
Skąd: śląsk

PostWysłany: 12:03 Nie 2 Kwi 2006    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

a jak Ci sie sprawuje twój MF?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
czars



Dołączył: 15 Mar 2006
Posty: 178
Skąd: Warmia

PostWysłany: 11:48 Nie 2 Kwi 2006    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

RADZIO napisał:
No tam troche trudny jest dostęp pod kabiną Aty jaki masz ciągnik CZARS

MF 3690 1993 z przednim tuz-em 10.600 mth

/edit
Między grabinką a lewym tylnim kołem jest mały prześwit pomiędzy zbiornikiem paliwa a kabiną. Tam można wsadzić rękę i lekko wyciągnąć go znad skrzyni i sprzawdzić. Zazwyczaj w tym miejscu nagrzewa się od skrzyni pęka i poci.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
RADZIO



Dołączył: 01 Kwi 2006
Posty: 59
Skąd: śląsk

PostWysłany: 11:28 Nie 2 Kwi 2006    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

No tam troche trudny jest dostęp pod kabiną Aty jaki masz ciągnik CZARS
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
czars



Dołączył: 15 Mar 2006
Posty: 178
Skąd: Warmia

PostWysłany: 11:19 Nie 2 Kwi 2006    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

RADZIO napisał:
U mnie podnosnik działa tylko że troche wolno podnosi chyba ,ale to wina oleju i filtrów raczej u korbanka mowili mi ze usterka szybkich biegów to moze byc wina synchronizatora. Sam juz nie wiem pasuje wyjezdzac w pole a ciągnik nie w pełni sprawny.Mam jeszcze problemy z tą skrzynia jest zarzygana olejem.

Jak masz zarzyganą skorupę od góry (pod kabiną) to sprawdzi przewód olejowy chłodnicy wychodzący z lewej pompy( ten długi 4m). Lubi popękać i się pocić.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
RADZIO



Dołączył: 01 Kwi 2006
Posty: 59
Skąd: śląsk

PostWysłany: 11:16 Nie 2 Kwi 2006    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Filtry i olej juz kupiłem żadne kontrolki sie nie swiecą podczas pracy
teraz musze ta skrzynie pouszczelniac
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
czars



Dołączył: 15 Mar 2006
Posty: 178
Skąd: Warmia

PostWysłany: 11:13 Nie 2 Kwi 2006    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

godles5 napisał:
Może trzeba wymienić filtr oleju.W tych z większą mocą są potrzebne dwa.Płaciłem za jeden 280zł.A kontrolka świeci się?


Prawdopodobnie masz przepalony czujnik zapchania filtra olejowego.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
godles5



Dołączył: 31 Mar 2006
Posty: 35
Skąd: Podlasie

PostWysłany: 11:08 Nie 2 Kwi 2006    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Może trzeba wymienić filtr oleju.W tych z większą mocą są potrzebne dwa.Płaciłem za jeden 280zł.A kontrolka świeci się?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG
RADZIO



Dołączył: 01 Kwi 2006
Posty: 59
Skąd: śląsk

PostWysłany: 11:03 Nie 2 Kwi 2006    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

U mnie podnosnik działa tylko że troche wolno podnosi chyba ,ale to wina oleju i filtrów raczej u korbanka mowili mi ze usterka szybkich biegów to moze byc wina synchronizatora. Sam juz nie wiem pasuje wyjezdzac w pole a ciągnik nie w pełni sprawny.Mam jeszcze problemy z tą skrzynia jest zarzygana olejem.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
czars



Dołączył: 15 Mar 2006
Posty: 178
Skąd: Warmia

PostWysłany: 10:58 Nie 2 Kwi 2006    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

RADZIO napisał:
Tak pytam o tą przekładnie.Podnosnik działa poprawnie .

Sprawdź elekrozawór na okrągłym deklu skrzyni z prawej strony.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
godles5



Dołączył: 31 Mar 2006
Posty: 35
Skąd: Podlasie

PostWysłany: 10:29 Nie 2 Kwi 2006    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

U kuzyna przepalił się bezpiecznik przy akumulatorze (nie przy kierownicy-wcześniej był upalony kabelek i po podłączeniu walnął bezpiecznik).Mechanik u niego podejrzewał ,że się dzieje coś z komputerem(jest pod kabiną z prawej strony)ale po przełożeniu do drugiego mf-a okazało się ,że wszystko gra.Podobno łatwo go wymontować i sprawdzić.Ja stawiałbym na to, ale nie jestem mechanikiem.Powodzenia

/edit
Ale oczywiście nie działał wtedy również podnośnik itd.(po przepaleniu kabla)
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG
RADZIO



Dołączył: 01 Kwi 2006
Posty: 59
Skąd: śląsk

PostWysłany: 10:13 Nie 2 Kwi 2006    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Tak pytam o tą przekładnie.Podnosnik działa poprawnie .
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
czars



Dołączył: 15 Mar 2006
Posty: 178
Skąd: Warmia

PostWysłany: 08:47 Nie 2 Kwi 2006    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

RADZIO napisał:
Ja mam MF 3690 z 1994 roku i mam problem tego rodzaju iż nie mam szybkich biegów mam tylko wolne.może ktos mi powiedziec co to za usterka i jak jš usunšc

Pytasz o przekładnie żółw-zając ???
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
czars



Dołączył: 15 Mar 2006
Posty: 178
Skąd: Warmia

PostWysłany: 08:45 Nie 2 Kwi 2006    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Walczę z MF piąty sezon, mam nadzieje ze już mnie nie zaskoczy. Moje gg 8916988. Pozdrawiam
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
godles5



Dołączył: 31 Mar 2006
Posty: 35
Skąd: Podlasie

PostWysłany: 08:44 Nie 2 Kwi 2006    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witaj.Mój kuzyn miał taki sam problem,ale małe pytanie czy obok wymienionych braków są inne ,np.podnośnik działa?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG
RADZIO



Dołączył: 01 Kwi 2006
Posty: 59
Skąd: śląsk

PostWysłany: 08:41 Nie 2 Kwi 2006    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja mam MF 3690 z 1994 roku i mam problem tego rodzaju iż nie mam szybkich biegów mam tylko wolne.może ktos mi powiedziec co to za usterka i jak ją usunąc
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
godles5



Dołączył: 31 Mar 2006
Posty: 35
Skąd: Podlasie

PostWysłany: 08:36 Nie 2 Kwi 2006    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Czars.Teraz mnie zawstydziłeś Embarassed .Mam skrzynię ,, speedshift tz. skoczek"Faktem jest ,że z instrukcji wiele nie dowiesz się ,ale zawsze to coś.Pozdrawiam Cię również i może jakieś namiary na Ciebie zawsze lepiej pogadać z praktykiem ,jak z teoretykiem
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG
czars



Dołączył: 15 Mar 2006
Posty: 178
Skąd: Warmia

PostWysłany: 08:22 Nie 2 Kwi 2006    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Godles5. Datatronik to komp pokładowy w prawym słupku. Modele 36xx posiadają skrzynię dynashift ABCD lub speedshift tz. skoczek. Też posiadam instrukcję obsługi i katalog części ale wszystkiego z nich się nie dowiesz. Pozdrawiam
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
godles5



Dołączył: 31 Mar 2006
Posty: 35
Skąd: Podlasie

PostWysłany: 08:12 Nie 2 Kwi 2006    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

czars napisał:
Mój 3690 z 1993 przez pierwsze dwa sezony też ganiał a potem coś się "zacięło". Mam nadzieję ze ciebie to nie spotka. Godles5 masz skrzynię dynashift? Masz instrukcję obsługi? Po czterech sezonach znam już kilka myków na ten sprzęt. Może wymiana info???

Czemu nie???
Aż tak drogo było jak przestał ganiać?Udało mi się zdobyć instrukcję do serii
36..i kosztowała w miarę znośnie 150,ale katalog części to już koszmarnie drogi aż wstyd tyle dać .No ale go mam.Jak będziesz czegoś potrzebował daj znać może coś poradzimy.Skrzynię mam datatronic -wolałem zwykłą od tej z bajerami.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG
czars



Dołączył: 15 Mar 2006
Posty: 178
Skąd: Warmia

PostWysłany: 22:58 Sob 1 Kwi 2006    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Tomasz S skąd masz pewność że to synchronizator???
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
czars



Dołączył: 15 Mar 2006
Posty: 178
Skąd: Warmia

PostWysłany: 22:55 Sob 1 Kwi 2006    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

godles5 napisał:
Od roku ganiam na mf 3655 i ... ganiam.Ma kopa ,świetnie się nim pracuje i przez ten rok był bezawaryjny.Jest z roku 1992 pracuje na 35 ha ,przyczym mam na nim tura i w sezonie nosi ok.700 bel sianokiszonki (podczas owijania i załadunku)+koszenie kukurydzy dwurzędową sieczkarnią 15 ha.Kosztował mnie 44000.

Mój 3690 z 1993 przez pierwsze dwa sezony też ganiał a potem coś się "zacięło". Mam nadzieję ze ciebie to nie spotka. Godles5 masz skrzynię dynashift? Masz instrukcję obsługi? Po czterech sezonach znam już kilka myków na ten sprzęt. Może wymiana info???
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum PPR Strona Główna -> Maszyny Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 339, 340, 341 ... 349, 350, 351  Następny
Strona 340 z 351

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach