Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 

Po Jajkach sie dziś drapałeś ? Zrób sobie masaż paralizatorem

Potem Bańki postaw po 2

 

Tato w Alpy sie wybier ale nie głody zjedz coś w Sowa i przyjaciele

 

jak wrócisz napisz jak było

ps

nikogo nie zabij w drodze

O ja pyerdolę ale masz cyrk pod strzechą

Nie ośmieszaj się jeszcze bardziej pajacu... bo to przestaje być zabawne

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

@Tomass12345

przyjacielu juz wróciłeś ?

jak było ?

mierzyłeś temperaturę ?

badałeś sie czy nie masz cukrzycy ?

Co Twój ostami post ma wspólnego z pszenica ?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

nie boicie się antybiotyków w kurzaku?

 

odnośnie do pszenicy to na Węgrzech bardzo popularne są hybrydy, które potrafią wygenerować na średnich gruntach plon rzędu 10t/ha, gdzie populacyjne plonują średnio 5-6t/ha, a u nas nadwyżka plonu pozwala co najwyżej na pokrycie wyższego kosztu nasion, macie jakieś doświadczenie z hybrydami?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
@Tomass12345

przyjacielu juz wróciłeś ?

jak było ?

mierzyłeś temperaturę ?

badałeś sie czy nie masz cukrzycy ?

Co Twój ostami post ma wspólnego z pszenica ?

A co Twoje posty mają wspólnego z jakimkolwiek tematem... gimbusie.

Nie dosyć że sr/asz w każdym wartościowym temacie jak niezdrowa (słowo zostało usunięte) to jeszcze (słowo zostało usunięte) głupoty które normalnemu człowiekowi nawet z bardzo wybujałą fantazją by do głowy nie przyszły. Ale widać trisomia21 to w Twoim otoczeniu norma..... i to się udziela.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

roolnik nie cenisz forumowiczów

 

ja zauważyłem ze ostanie wpisy jednego z forumowiczów to czysta postać 12-zgłoskowiec jambiczny, z akcentem głównym po 6. sylabie poprzedzającej średniówkę. Jego strukturalną zasadą metryczną jest zgodność akcentu ze znaczeniem. Forma ta nadaje się do wyrażania uczuć i narracyjnych opisów, czynów heroicznych

 

a gramatyk niebo w ustach

języki klasyczne miód w ustach

 

bardzo ładnie panowie super paczkę tworzymy

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
nie boicie się antybiotyków w kurzaku?

 

odnośnie do pszenicy to na Węgrzech bardzo popularne są hybrydy, które potrafią wygenerować na średnich gruntach plon rzędu 10t/ha, gdzie populacyjne plonują średnio 5-6t/ha, a u nas nadwyżka plonu pozwala co najwyżej na pokrycie wyższego kosztu nasion, macie jakieś doświadczenie z hybrydami?

 

kolega z forum drobiarzy twierdzi ze lekarza pytać o antybiotyki

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
roolnik nie cenisz forumowiczów

 

ja zauważyłem ze ostanie wpisy jednego z forumowiczów to czysta postać 12-zgłoskowiec jambiczny, z akcentem głównym po 6. sylabie poprzedzającej średniówkę. Jego strukturalną zasadą metryczną jest zgodność akcentu ze znaczeniem. Forma ta nadaje się do wyrażania uczuć i narracyjnych opisów, czynów heroicznych

 

a gramatyk niebo w ustach

języki klasyczne miód w ustach

 

bardzo ładnie panowie super paczkę tworzymy

DEBILU bez szkoły skończ pieprzyć i weź swoją codzienną dawkę Trilafonu na poprawę nastroju.

Po ..uj wklejasz jakies posty z "interia leksykonu" (ALEKSANDRYN)? Co to ma wspólnego z tematem o pszenicy?

Lepiej idź i pobaw się hemoroidem swojego taty.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

przyjacielu nie pisz o swoich dolegliwościach, o dzieciństwie i o swoich ulubionych filmach i albumach muzycznych Debil – album niemieckiego zespołu punkrockowego Die Ärzte

 

Wszyscy bardzo czekamy na Twój wpis o plonach pszenicy możesz napisać ile z 5 ha zbierasz

 

ps Juz wróciłeś ciągnikiem z ALP ?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ciekawy wątek z nawożeniem kurzakiem.

Czy mógłbym prosić o rozwinięcie szczegółowe tematu stosowania pomiotu kurzego w uprawie pszenicy?

 

Stosowałem wiele lat temu czysty pomiot w uprawie buraka pastewnego. Rozsypywany pogłównie w fazie 4 liści. Porosły takie wielkie , że w wiadrze mieścił się tylko jeden.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ciekawe własnie o tych antybiotykach ...

nawóz naturalny powinien być wymieszany z gleba -Straty NP powoduje zostawanie go pogłównie

 

to bardzo dobry nawóz ale każdy producent ptaków inaczej hoduje swoje ptaki wiec

1 rzecz to zbadaj skład chemiczny -różnice nawet do 10 krotne

najlepszy ma bardzo dużo składników

 

Ale ja sie nie znam kolega Tomas12345 niech dopisze cos o tym gnoju

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Ciekawe własnie o tych antybiotykach ...

nawóz naturalny powinien być wymieszany z gleba -Straty NP powoduje zostawanie go pogłównie

 

to bardzo dobry nawóz ale każdy producent ptaków inaczej hoduje swoje ptaki wiec

1 rzecz to zbadaj skład chemiczny -różnice nawet do 10 krotne

najlepszy ma bardzo dużo składników

 

Ale ja sie nie znam kolega Tomas12345 niech dopisze cos o tym gnoju

szu... nie będę Ci robił wykładów od jakich czynników zależy skład chemiczny goowna kurzego bo i tak połowy z tego cobym Tobie tępy kabanie nie napisał to i tak nie przyswoisz do tego pustego jak bęben Beatlesów sagana. Zresztą z toku prowadzenia rozmowy z Tobą to dochodzę do wniosku że rozmowa o kurzych goownach jest szczytem Twoich możliwości intelektualnych w przeciwieństwie do mnie i nie bawi mnie konwersacja z kimś kto mentalnie żyje jak za króla Ćwieczka oraz ma IQ na poziomie dżdżownicy przepołowionej szpadlem.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

ale ja nie jestem ciekawy od jakich czynników zależy skład chemiczny nawozu naturalnego....Ciekawi mnie co tam robią antybiotyki i jaki maja wpływ na rośliny glebę

 

I jeszcze wszyscy forumowicze czekają na Twój wpis o plonach pszenicy oz jakie Ty osiągasz

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

antybiotyki mają duży wpływ na wszystkie szczepy bakterii w glebie, przedostają się również na rośliny uprawne i mamy eko żywność (chociaż znam również gospodarstwa ekologiczne, które stosują konwencjonalnego kurzaka - samo zdrowie), znam skrajny przypadek (bydlęcy), gdzie mleko po aplikacji antybiotyku poszło w kanał i na polu nawet poplon perzowy nie chciał rosnąć

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

kogo jak kogo ale Ciebie o burzenie spokoju na forum bym nie posądzał

 

 

Nie wiedziałem o takich przypadkach popatrzę poszukam pomyśle

co prawda dowiedziałem sie dziś ze sa mądrzejsi oniz ja ale to ja od

samego poczęstunku pisze ze mi słoma tylko z butu wyłazi

 

 

uwaga nie zła widocznie ze ja sie z tak ostrym drobiarzem nie zadawałem

 

co jest ekologiczne a co zdrowe to chyba sa 2 mylne pojęcia ale to jeszcze inny temat

 

a moze znasz substancje z antybiotyków co tak działają ze nic nie chce rosnąc

 

?

Ja tam nie wiem nigdy z drobiarzami nie rozmawiałem na co im chorują ptaki oni zwykle mówią o upadkach jak maja do 5% to jest super

dla mnie zawsze sie liczoło ze to miałem w miarę tanio i bardzo dużo miał N i P

duzo ponad srednia ale on dobrze karmił ptaki

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

No dobra.... to teraz czekam na wykład jaki udział % mają w 1 tonie kurzego goowna te antybiotyki, o których tu tak "barwnie" piszecie (szczególnie szu).

Oświećcie mnie jeszcze ile procent (tak + ,- ) przedostaje się z antybiotyku podanego kurze do w/w 1 tony go... wiedząc że każdy żywy organizm posiada wątrobę i to tam kumulują się w znacznym % wszystkie szkodliwe substancje(nie twierdzę że wszystko bo część faktycznie jest wydalona) w tym antybiotyki (99% drobiarzy to przyzna że wątróbka to syf )

Przyjmując że na 1ha dajemy dawkę 30 ton obornika kurzego a pomiotu około 12 ton a warstwa orna 1 ha waży tak +,- 3,5- 4,5 tyś ton ( w przybliżeniu) to jaki procent tego ewentualnego antybiotyku stanowić będzie strukturę tej warstwy ornej.... ile to będzie miejsc po przecinku 10-20-30 ?

Dla mnie o wiele gorszym problemem nie byłoby kurze goowno tylko osady ściekowe z oczyszczalni które to "aplikują" w ilościach po 300 i więcej ton na ha.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeszcze gorszy jest gluten który wiąże tłuszcz z wodą, emulguje i stabilizuje oraz jest doskonałym nośnikiem dla aromatów i przypraw.

Te właściwości powodują, że gluten można spotkać nie tylko w produktach mącznych, ale również:

– w wędlinach, mielonym mięsie, paczkowanym mięsie oraz innych przetworach mięsnych,

– w przetworach rybnych,

– w produktach mlecznych takich jak: jogurty, sery oraz śmietana (gdzie wcale nie powinien występować)

– w słodyczach takich jak: czekolady, cukierki, lizaki,

– w lodach,

– w sosach, ketchupach oraz majonezach,

– w przyprawach,

– w koncentratach spożywczych,

– w napojach (tanie gatunki kawy rozpuszczalnej zawierają kawę zbożową),

– w suszonych owocach (jako środek zapobiegający sklejaniu się owoców).

 

Gluten szkodzi nie tylko osobom z celiakią i alergią. Szereg osób spożywając żywność z glutenem zgłasza niepokojące symptomy, a nie ma charakterystycznych dla celiakii przeciwciał we krwi (tTG i EmA). Natomiast aż 50% z nich ma pozytywny wynik przeciwciał AGA (przeciwciała antygliadynowe, tak zwane „starego typu” w przeciwieństwie do deamidowanej gliadyny DGP, potocznie nazywanej „nową gliadyną”). Zwykle podczas biopsji u osób tych nie obserwujemy zmian patologicznych w śluzówce jelita, a ilość limfocytów pozostaje w normie lub nieznacznie poza nią wykracza (Marsh 0 lub I). Osoby te także nie mają alergii na pszenicę, ich całkowity poziom IgE pozostaje w normie.

Schorzenie dotyczy głównie osób dorosłych i charakteryzuje się wystąpieniem jednego lub najczęściej wielu objawów, wśród których najczęstsze to :

 

ból brzucha – w 68% przypadków

wysypka, egzema – 40%

bóle głowy – 35%

uczucie ciągłego zmęczenia – 35%

splątanie – 34%

biegunka – 33%

wzdęcia – 25%

zaparcia – 20%

anemia- 20%

drętwienie i bolesność kończyn – 20%

osłabienie/omdlenia – 20%

pieczenie w przełyku – 15%

nudności i wymioty – 15%

uczucie przelewania w jelitach – 10%

zapalenie języka – 10%

Powszechnie wiadomo, że gluten przyspieszające starzenie i tycie. Oparta w dużej mierze na zbożu dieta zachodnia - chleb, płatki, ciasta, makarony - sprawia, że miliony ludzi choruje.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

w nawozach naturalnych również znajduje się sporo metali ciężkich, w antybiotykach problemem nie jest ich ilość (nikt nie zje kilograma antybiotyku w bochenku chleba), ale uodpornienie bakterii na ich działanie, pomijam już tutaj wpływ na środowisko, idzie bardziej o bezpośrednie zagrożenie już nie dla naszego pokolenia lecz kolejnych, temat owszem wydaje się bez mała filozoficzny, zagrożenie jednak moim zdaniem istnieje

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

 

argumenty nie do przebicia

 

W Wrocławiu maja rury do wodociągów ołowiane Niemcy takie zostawili

Patrzcie ile lat i dobrze służą nie zarastają szczelne i jakie wytrzymałe

 

 

W Polsce chcieli by dopalacze podlegały prawu farmaceutycznemu

ale nikt sie nie zastanowił ze to nie leczy ludzi!!!

ale by bylo ciekawiej nie daleko mnie gość 31 lat umarł miał w kieszeni opakowanie po dopalaczach -podobno blisko jajek .Ale potem sie okazało ze

on nie używał dopalaczy

 

Ja jem pieczywo ryżowe nie wiem czy ma gluten

 

 

Ale to co nie oczyszczać wody wogóle ?

co prawda w moje gminie nie ma kanalizacji po wioskach ale to bogata gmina wiec kary bedzie płacić

 

To jaki nawóz stosować ?

 

A te metale ciężkie ja np podawałem jak fajnie działa Zn to tez jest metal ciężki myślicie ze to biała śmierć ?

 

co innego mi sie przypomniało kiedyś profesory radziły bo doświadczenie zrobili

 

wycieli cyliner ziemi 30cm i np 30 średnicy taki cylinder 2 szt jeden podlewali gnojowica drugi siarczanem amonu

nie podawali dawek ile tego dawali zle obserwowali co wyleci z tej ziemi

z gnojowicy czyta woda podobno

z roztworu siarczanu amonu wszystkie wapno wypłukali

To miał być korony dowód na zabójcze działanie destrukcyjne siarczanu amonu

 

Ja sie zastanawiałem po co oni w ogóle takie doświadczenie robili i dlaczego nie zrobili powtórzeń dla cylindrów 60 cm i 90cm i co wtedy wypływa

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

za chwilę nic nie weźmiemy do ust;]

 

ołowiane rury? w Poznaniu kilka kamienic miało ołowiane instalacje, ale dosyć szybko udało się je wytropić,

 

oczywiście metale ciężkie w przyzwoitych ilościach nie stanowią większego zagrożenia (o ile ktoś nie zajada się zwierzęcymi wnętrznościami), natomiast antybiotyki już w minimalnych ilościach bardzo szkodzą,

 

uczulenia to bardzo szerokie zagadnienie, sam jestem uczulony na kurz zbożowy (jest dla mnie dosyć wstrząsowy), chociaż pozostałe pyły i dymy również dają mi się we znaki, jak doskonale widać nieuczciwość producentów żywności (jak znam życie przetwórcy obciążą szkodliwym wpływem zdrowej żywności - rolników), tymczasem taki właśnie gluten rozpiernicza kosmki jelitowe i chory na wcale nie musi odczuwać żadnych objawów, szczególnie jeśli się tego nie spodziewa po jogurcie, mleku czy maśle, już wielokrotnie twierdziłem, że rolnik to najpodlejszy zawód, ale nie przypuszczałem, iż nieświadomie trujemy (zabijamy) ludzi, przypuszczałem że jedynym nietaktem jest nasze zadowolenie ze wzrostu cen żywności, wynikającego ze spadku jej podaży

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Rury z ołowiu

 

Przez wiele wieków rury wodociągowe były wytwarzane z ołowiu, dzięki jego łatwej obróbce i trwałości. Była to przyczyna problemów zdrowotnych ze względu na niewiedzę o szkodliwości ołowiu na organizm człowieka, który powoduje m.in. poronienia i wysoką śmiertelność noworodków. Ołowiane wodociągi są do dziś często spotykane. Ich oddziaływanie jest jednak relatywnie nieduże ze względu na zarastanie rur kamieniem i zaprzestanie wydzielania się ołowiu do wody, chociaż nadal są szkodliwe. Pozostałością tego są w niektórych językach nazwy 'fachowca zajmującego się wykonywaniem, naprawą, konserwacją instalacji wodno-kanalizacyjnej', utworzone od łacińskiej nazwy 'ołowiu' - ang. plumber (z franc. plombiere) 'hydraulik'.

 

tam podobno główne magistrale takie maja

 

Ale kazeina nie jest lepsza - należałoby poszerzyć tematykę występowania grzybów, bakterii, pasożytów i innych toksyn niszczących organizm ludzki o obecność w nim jeszcze dwóch najeźdźców, powoli, cicho, podstępnie, ale bardzo skutecznie każdego dnia, całymi latami podkopujących nasze zdrowie i dobrostan. Są togluten i gliadyna z produktów pszennych (gluten obecnie stosowany jest jako konserwant prawie we wszystkich artykułach spożywczych), oraz kazeina z produktów mlecznych.

Dawno temu młynarze piekli chleb z tzw. śruty, czyli ziarna z błonnikiem i kiełkami, obecnie mamy bez liku białych, sypkich mąk. Przemysł, szybkie technologie, oszczędność, pośpiech pozbawiły ziarna ich odżywczych, cech, dodały drożdże i bakterie, spulchniacze, konserwanty, a w końcu o kilka razy więcej glutenu, żeby białością , konsystencją waty i zapachem nęcić pierwszych porannych spacerowiczów udających się po ciepłe jeszcze bułeczki i biały chlebek. W taki oto sposób miliony osób codziennie na pierwsze śniadanie zjadają gluten ze skrobią i substancjami chemicznymi, na których pędzono owo ziarno. Najczęściej gości jeszcze na takim pieczywie zimny biały lub żółty ser, albo zjadamy płatki z mlekiem lub zimnym jogurtem, dodając nadmiaru kazeiny (podobno używa się jej do wyrobu kleju stolarskiego). A po latach taką lepką i gęstą mazią mamy oblepione jelita, a w konsekwencji upośledzone zarówno wchłanianie życiodajnych składników, jak i wydalanie toksyn, śluzówka jelit jest podniszczona, a delikatne kosmki jelitowe prawie sparaliżowane. Następnie stwierdza się celiakię, czyli nietolerancję glutenu i szereg chorób o podłożu autoimmunologicznym. Kazeina bardzo skutecznie osadza się w naczyniach krwionośnych powodując ich zwiotczenie i degenerację, glutenzresztą podobnie.

W medycynie energetycznej obieg płuc związany jest z jelitem grubym i żyłami, a obieg serca – z jelitem cienkim, tętnicami oraz aortami, odpowiadają im również odpowiednie fragmenty mózgu. Trudno nie zauważyć zatem, że jakie nasze jelita, takie będą nasze arterie

 

 

Ludzie muszą coś jeść nie koniecznie Polska żywność ale mimo ze nasz fach jest nie doceniany -pośmiewiskiem najczęściej sa rolnicy -często na swoja prośbę ja proponuje nie wchodzić dalej w temat szkodliwości żywności bo to nie nasze zadanie pzdr

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

A rury z pcv są lepsze? Takie samo jak nie lepsze gówno.

Gluten? Masz niestety rację. Ja tylko chleb razowy jadam a był moment że nie jadłem mąki pod żadną postacią. Do tego odłożyłem cukry i w 3 miechy straciłem 10kg za 89 na 79 kg. Jak zacząłem podjadać chleb i pofolgowałem z cukrem zaraz połowę z tego odzyskałem.

Pszenica? No niestety tak ją zmontowali że niczym nie przypomina tej nawet z przed 100 lat.

Ale cóż skoro tak świat oszalał i jest zapotrzebowanie na taki towar to dlaczego im go nie dostarczać. Zawsze jest wybór.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

na ołowiu przejechali się rzymianie, potem żeglarze (uszczelniający sobie ołowiem puszki) i jeszcze gdzieś to dziadostwo jest wykorzystane? podobno od ołowiu wzrasta poziom agresji,

 

jeśli uda nam się wytropić wszystkie zagrożenia na talerzu to będziemy w stanie wyprodukować więcej żywności, nie pojmuję tylko o co idzie z kazeiną? brak błonnika w pożywieniu powoduje problemy z jej transportowaniem przez układ pokarmowy? jak zatem jeść? prosto z kłosa, zanim zeżre go krowa?

 

jakie macie ceny na pszenicę? ja miałem ostatnią ofertę na 780zł/t netto za 12,5% na gospodarstwie, zanim Rosja upubliczniła w zeszłym tygodniu swe plany

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
na ołowiu przejechali się rzymianie, potem żeglarze (uszczelniający sobie ołowiem puszki) i jeszcze gdzieś to dziadostwo jest wykorzystane? podobno od ołowiu wzrasta poziom agresji,

 

jeśli uda nam się wytropić wszystkie zagrożenia na talerzu to będziemy w stanie wyprodukować więcej żywności, nie pojmuję tylko o co idzie z kazeiną? brak błonnika w pożywieniu powoduje problemy z jej transportowaniem przez układ pokarmowy? jak zatem jeść? prosto z kłosa, zanim zeżre go krowa?

 

jakie macie ceny na pszenicę? ja miałem ostatnią ofertę na 780zł/t netto za 12,5% na gospodarstwie, zanim Rosja upubliczniła w zeszłym tygodniu swe plany

kissmy... zdradź jeśli możesz kto tyle płacił "cefetra, buszel czy cargill" albo jeszcze ktoś inny? Coś musi się dziać na rynku, bo od piątku to miałem dwa telefony z PZZ Kraków a wczoraj z firmy z którą handluję już ładnych parę lat, tylko że u nich cena za pszeniczkę klasy E oscylowała w granicach 690-710 zł netto.

PS: A tak abstra(słowo zostało usunięte)ąc od tematu pszenicy to sprawdźcie lepiej dlaczego FLUORYZUJE się wodę i w jakim celu (jak już dojdziecie do kontroli umysłu to dalej nie musicie już czytać )

http://www.vismaya-maitreya.pl/teorie_spiskowe_fluor_-_cichy_zabojca_z_kranu.html

PS2: aby ukrócić niepotrzebne pyskówki ze strony szu... to dla Twojej informacji, mam własne ujęcie wody

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

na Polakach nawet flor przestał działać, zasadniczo każdy współczesny kosmetyk zawiera jakąś szkodliwą substancję w swoim składzie, także już pomału możemy podsumowywać dyskusję i nie jeść, nie pić oraz się nie myć, a co z oddychaniem?

 

780zł/t płacili wszyscy pośrednicy (Agroloki, Ulenberg, Jabłowo, Chemirol itd) za małe ilości (pojedyncze samochody)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×
×
  • Dodaj nową pozycję...