Witamy, aby się zarejstrować lub zalogować,
skorzystaj z opcji dostępnych po prawej stronie.
Obecny czas to 16:06 Nie 21 Gru 2014


Opryskiwacze zawieszane i zaczepiane
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 13, 14, 15 ... 25, 26, 27  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum PPR Strona Główna -> Maszyny
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
koseś



Dołączył: 25 Lut 2008
Posty: 305
Skąd: nidzica

PostWysłany: 06:49 Pią 24 Paź 2008    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

witam od pięciu lat ciągam krukowiaka apollo 1500 ciągnikiem c-360 i niema z nim większego problemu a z opryskiwacz bardzo solidnie wykonany i jak narazie bezawaryjny
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
matii



Dołączył: 10 Sty 2008
Posty: 357
Skąd: LCH

PostWysłany: 20:52 Czw 23 Paź 2008    Temat postu: Re: Nowy opryskiwacz Odpowiedz z cytatem

[quote="kat_181"] Niestety nie może być większy bo C360 nie da rady i nie może być przyczepiany bo mam same kliny i górki (20ha w 10 kawałkach Wink ).
Ja czepiam do 360 opryskiwacz 1000 litrow i daje radę
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
szopen72



Dołączył: 02 Sty 2008
Posty: 1625
Skąd: Mińsk Mazowiecki

PostWysłany: 17:08 Czw 23 Paź 2008    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

A może samemu złożyć z "elementów" ja tak robiłem i w tym roku planuję to samo. Zbiornik z Jarmetu albo Agroli razem z belką 15m, pompa też może od nich, rozdzielacz z elektrozaworami trzeba kupić w zimie(są tańsze). Ja za mój 800l zapłacę 8-10 tys do tego elektrozawory 4-5 tys i jak zaszaleję to sterowanie z GPSa 10-12 tys.Razem do 25 tys. ale za gotowy z takim wyposażeniem chcą 35-40 a nawet 50 tys w zależności od firmy.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
kat_181



Dołączył: 23 Lut 2008
Posty: 7

PostWysłany: 16:52 Czw 23 Paź 2008    Temat postu: Nowy opryskiwacz Odpowiedz z cytatem

Rozglądałem się ostatnio za opryskiwaczami zawieszanymi i wydaje się że Krukowiak ma w tej chwili w kraju najlepsze sprzęty. Miałem wcześniej Skotarka do spółki 400/12. Oprócz wad w konstrukcji, jakie wcześniej opisywali koledzy, miał on jeszcze dwie: za mały zbiornik i belka. Postanowiłem zatem że nowy musi mieć 600 litrowy zbiornik i belkę 15 metrów. Niestety nie może być większy bo C360 nie da rady i nie może być przyczepiany bo mam same kliny i górki (20ha w 10 kawałkach :wink: ).

Jest jednak jedna rzecz która mnie martwi dlaczego te opryskiwacze są aż tak drogie ponad 13 000 za podstawowa wersje (a człowiek by chciał elektrozawory i hydraulikę to ponad 30 000). Nie będę przeklinał ale pytam dlaczego kawałek plastiku i kształtowników (choć lepiej niż u konkurencji poskładane i pomyślane) to takie koszty. Samochód* bym taniej kupił niż taką małą prostą maszynę.

I pytanie - czy to się opłaca?

I żal - pięć lat temu mogłem kupić wydaje się podobny model z tej samej firmy za 5000 (kupiłem Skotarka za 2000). Pewnie bym teraz nie myślał nad nowym.

Pozdrowienia dla wszystkich pozytywnie nastawionych chłopaków i dziewczyn.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Marek1969



Dołączył: 20 Kwi 2008
Posty: 109
Skąd: dolnośląskie

PostWysłany: 16:10 Czw 16 Paź 2008    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Panowie jak zabezpieczyc opryskiwacz na zimę mam pilmet 412 z pompą tłokową?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
nianio



Dołączył: 25 Sty 2006
Posty: 210
Skąd: lubelskie

PostWysłany: 09:45 Pią 19 Wrz 2008    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

mieliście rację do wymiany była membrana.
trochę dziwne objawy były jak dla mnie bo w innych opryskiwaczach to jak walnie membrana to podobno zbiornik oprysku się wylewa na ziemię, nawet sprzedawca części mi mówił, że to może być jakaś uszczelka. Laughing
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
szopen72



Dołączył: 02 Sty 2008
Posty: 1625
Skąd: Mińsk Mazowiecki

PostWysłany: 20:46 Wto 16 Wrz 2008    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Zależy jaką masz pompę, przy typowej do wymiany jets membrana ale jak masz np. tłokową to pierścienie.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Stasiek-84



Dołączył: 24 Kwi 2008
Posty: 114
Skąd: Warmia

PostWysłany: 19:27 Wto 16 Wrz 2008    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

membrana walneła musisz ja wymienic i bedzie po krzyku
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
nianio



Dołączył: 25 Sty 2006
Posty: 210
Skąd: lubelskie

PostWysłany: 19:19 Wto 16 Wrz 2008    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

potrzebuję pomocy.
Wmoim opryskiwaczu - pilmet 412 w pompie tam gdzie jest zbiornik na olej przedostaje się woda - "ciągle przybywa oleju"
Co to może być?
Jedni mówia że to jakaś uszczelka inni że membrana?
Sam nie wiem, A i jeszcze na pustym opryskiwaczu pompa głośniej chodzi?
Jeśli ktoś wie co to jest będę bardzo wdzięczny za podzielenie się wskazówkami na forum.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
darek



Dołączył: 22 Paź 2005
Posty: 139
Skąd: woj: łódzkie

PostWysłany: 10:37 Sro 25 Cze 2008    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

witam>>>>
może ktoś pracuje opryskiwaczem na komputerze agrotronik u-10 ??????

http://www.agrotronik.pl/sys_u10.php

prosiłbym o opinie i ewentualne oceny i podpowiedzi pozdrawiam:)Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora Numer GG
maskin



Dołączył: 05 Cze 2007
Posty: 1067
Skąd: Płd.-Wsch.

PostWysłany: 21:05 Czw 12 Cze 2008    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

moze ktos wie albo widzial gdzies fajny opryskiwacz, ciagany Question Question to prosze o info
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
krzych22



Dołączył: 25 Lis 2007
Posty: 162

PostWysłany: 19:30 Sob 3 Maj 2008    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam wszystkich Exclamation . Mam pytanie , czy ma ktoś z was konsole mescomp S-111 z przepływomierzem przy swoim opryskiwaczu Question . Chciałbym wiedzieć jak się to sprawuje, czy faktycznie jest to pomocne np. przy usługach, czy to tylko drogi gadżet Question
Z góry dziękuje za odpowiedzi
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
xsc924



Dołączył: 05 Lut 2006
Posty: 329
Skąd: Sląsk

PostWysłany: 10:33 Sob 3 Maj 2008    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

masz w inst. tabele!


kupiles 412lux?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Marek1969



Dołączył: 20 Kwi 2008
Posty: 109
Skąd: dolnośląskie

PostWysłany: 20:39 Czw 1 Maj 2008    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

kupiłem nowego pilmeta 400 l 12 m j akie ustawić ciśnienie pryskając 3 i jakie obroty mam c 4011
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
meknam



Dołączył: 24 Sty 2007
Posty: 243

PostWysłany: 19:32 Czw 1 Maj 2008    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja mysłlałem o pompmie Pilmetowskiej P 60.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
damian9871
Moderator


Dołączył: 12 Cze 2006
Posty: 2720
Skąd: wlkp

PostWysłany: 16:35 Czw 1 Maj 2008    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

zrób jak chcesz też mam skotarka = hujarka z pompą 100l/min i w życiu bym jej nie założył do 2000l opryskiwacza a ty chcesz 60l/min założyć. nawalczyłem trochę z opryskiwaczami i radzę tobie odżałować i kupić konkretną pompę a jak chcesz tanio to weź od hujarka 200l/min niby a są to dwie 100 skręcone razem
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
meknam



Dołączył: 24 Sty 2007
Posty: 243

PostWysłany: 13:25 Czw 1 Maj 2008    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Mam skotarka z pojemnikiem 400 litrów myśle żeby od niego wykorzystać pompe przecież będzie działać na takiej samej zasadzie tylko pojemnik będzie większy tak czy nie dobrze myśle???
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
meknam



Dołączył: 24 Sty 2007
Posty: 243

PostWysłany: 10:42 Czw 1 Maj 2008    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dlaczego tak twierdzisz według wilyczeń da niby rade????
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
damian9871
Moderator


Dołączył: 12 Cze 2006
Posty: 2720
Skąd: wlkp

PostWysłany: 09:21 Czw 1 Maj 2008    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

na tej pompie co podałeś nie ujedziesz. 100l/min to absolutne minimum
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
szopen72



Dołączył: 02 Sty 2008
Posty: 1625
Skąd: Mińsk Mazowiecki

PostWysłany: 21:19 Sro 30 Kwi 2008    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Przy belce 12 m 60 l to na granicy wydajności, przy włączonym mieszadle musisz bardzo kręcić pompę (max wydajność przy 540 obrotach wałka) Jak chcesz mieć spokój i pracować na mniejszych obrotach silnika to kup jakąś 100 i najlepiej 3 membrany albo tłoki (równa praca)
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
hans



Dołączył: 09 Paź 2005
Posty: 886
Skąd: poznan

PostWysłany: 21:13 Sro 30 Kwi 2008    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

http://www.teejet.com/media/36fa89c9-1400-4539-b189-7b4cb5bbdaf2-017_CAT50_POLISH_LR.pdf
nie wazne ze opis dotyczy twinjetow
niebieskie przy 3 atm maja wydatek 1,2 l (5km/h wypryska prawie 300l)
1,2l x 24 szt = 30 litrow

wg tego co napisał szopen to by wystarczyło...........ale zobacz co zakładaja fabrycznie - nizej 150l/m nic nie znajdziesz

http://krukowiak.otomoto.pl/index.php?sect=offer&sub=&page=3&sortby=make&order=asc
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG
meknam



Dołączył: 24 Sty 2007
Posty: 243

PostWysłany: 20:36 Sro 30 Kwi 2008    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

końcówki będe miał niebieskie, pomp ama wydajnosc 60- litrów a ja pracuje przy ciśnieniu 2 bary maxymalnie. Czy to wystarczy czy coś jeszcz napisać . no i 12 rozpiętość belki. Da rade czy nie bardzo???
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
szopen72



Dołączył: 02 Sty 2008
Posty: 1625
Skąd: Mińsk Mazowiecki

PostWysłany: 20:26 Sro 30 Kwi 2008    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Za mało danych. Musisz policzyć wydatek na minutę dla konkretnych końcówek przy zadanym ciśnieniu i dodać 30% na mieszadło. To dla nowej pompy ale po jakimś czasie będzie mniej wydajna więc musisz mieć 20% zapasu.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
meknam



Dołączył: 24 Sty 2007
Posty: 243

PostWysłany: 20:04 Sro 30 Kwi 2008    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam zakupiłem opryskiwacz Moskito ciągany 2000 litrów belke ma 18 metró ale przerobie go na 12 metrów. Opryskiwacz nie ma pompy i zastanawiam sie czy pilmetowska P-60 http://www.allegro.pl/item354605068_pompa_opryskiwacza_polowego_p_60.html

Czy uciagnie ona taki sprzęta czy bedzie chodzić. potrzbuje ciśnienia 1.8- 2 bary czy da ona rade sprostać takiemu zadańu??? i jeszcze jedno pytanie czy ta pompa będzie zasysała sama czy musi być pod zbiornikem z wodą???

Pozdrawiam i prosze o pomoc
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
szopen72



Dołączył: 02 Sty 2008
Posty: 1625
Skąd: Mińsk Mazowiecki

PostWysłany: 22:19 Pon 28 Kwi 2008    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Cały rozdzielacz-5 elektozaworów ok 3 tys zł Araga z manometrem w kabinie.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum PPR Strona Główna -> Maszyny Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 13, 14, 15 ... 25, 26, 27  Następny
Strona 14 z 27

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach