Witamy, aby się zarejstrować lub zalogować,
skorzystaj z opcji dostępnych po prawej stronie.
Obecny czas to 03:21 Czw 2 Paź 2014


Rzepak
Idź do strony 1, 2, 3 ... 357, 358, 359  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum PPR Strona Główna -> Produkcja roślinna
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
kissmy...



Dołączył: 01 Sty 2007
Posty: 1656
Skąd: kuj-pom

PostWysłany: 13:06 Sro 1 Paź 2014    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ja stosuję boran sodu (solubor) w bardzo złożonych mieszankach nawozów dolistnych, nie wiedziałem, że jest to suplement diety http://www.longevitas.pl/index.php?id=91 (chyba zacznę to przepakowywać w żelatynowe kapsułki;)

na każde moje pytanie dotyczące pH cieczy roboczej i pszyswajalności poszczególnych mikroelementów i ŚOR 'eksperci" adoba i intermagu twierdzili, iż nie ma to znaczenie, jak śmiem przypuszczać dostateczna wiedza rolników w tym zakresie i dostęp do homogenicznej wody miałyby kolosalny wpływ na ich sprzedaż, pH można łatwo wyregulować, podobnie jest z napięciem powierzchniowym, wielkoobszarowe gospodarstwa opierają ciecz roboczą do każdego zabiegu na odpowiednim roztworze siarczanu magnezu i mocznika, ale w małych gospodarstwach brakuje warsztatu i wiedzy, aby osiągnąć lepszą efektywność stosowanej "chemii"
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
szu



Dołączył: 11 Sty 2012
Posty: 148

PostWysłany: 18:10 Wto 30 Wrz 2014    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

a Ci co z wszystkim mieszają to jaki bor podają w formie stałej czy płynny

Ja znałem ze amerykanie robili badania na ludziach jakaś chorobę leczyli i wynika mielie takie ze 70% pomagała ale i 12% bez leku borowego a na placebo tez pomagało i coś mi sie wydaje ze na roślinach jest podobnie

Ja u siebie takich ostrych objawów braku boru nie miałem a jak miałem to były pojedyncze rośliny np 2 buraki na 1 ha miały zdeformowane liście i korzen tez nie zaciekawie wyglądał ale powodów ze rosliny jednostkowe nie pobrały tego składnika jest więcej niz ja mam palców łącznie z stopami Laughing
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
szu



Dołączył: 11 Sty 2012
Posty: 148

PostWysłany: 18:01 Nie 28 Wrz 2014    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

daj linnk albo jakis namiar do goscia Very Happy bo ja zamiast wczoraj pić to tak sie zastanawiałem skad taka rozbierznosc i bor mozna nie tylko w postaci boraksa podać to to samo co Solubor

to ma silnie zasadowy
ph ale i mozna w postaci kwasu borowego to z koleji ma sline ph ale kwasowe kolo 1 ale ma o 50 % wiecej boru i ta forma przy mieszaniu z mocznikiem zasadowe ph saletra wapniowa to mogło by własnie sie robic ciekawie
nie pisze nazw handlowych nawozów bo to co płynne na 90 % jest na bazie kwasu borowego a to co biały proszek to własnie naturalny boraks Laughing
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
malkolm2



Dołączył: 05 Cze 2008
Posty: 1122
Skąd: leżajsk- biłgoraj

PostWysłany: 21:42 Sob 27 Wrz 2014    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

znalazłem źródło: jest nim Pan Dariusz Szkudlarek, z przedstawiciel firm Floroland i Sakata
pisze również że boru nie miesza się z mocznikiem , saletrzakiem, saletrą amonową, saletrą wapniową i magnezową
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
szu



Dołączył: 11 Sty 2012
Posty: 148

PostWysłany: 17:52 Sob 27 Wrz 2014    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

gregorfik napisał:
malkolm2 napisał:
boru nie wolno mieszać z siarką,
jeśli już chcesz coś do niego dodać to fosfor lub potas

Od zawsze tak robie. nigdy nic się nie stało.

Very Happy Very Happy post stary ale kolego jak bys sobie przypomniał kto dostrzegł złą ceche przy łaczeniu boru z siarka to byłbym wdzieczny

Ja to postaram sie przedstawić po swojemu

ja tez mam problem z dawkowaniem boru w rzepaku w burakach bo z moich durnych obserwacji jest bark reakcji rośliny albo zła reakcja Probowałem dawać z insekcydami z z herbicydami ale cosjest zle rozpuszcza sie dobrze i wydzielin nie ma
ale totalny brak działania lub rośliny przejaśni chodz ten 2 objaw mogłbyć predzej od skrucenia roślin .

A teraz dlaczego tego nie powinło sie łoczyć bor jest najczesciej w postaci boraksu czyli ph kolo 9 nawet siarczan magnesu ph ma od 6 do 7 jak dacie jakis fosfor co bedzie z kawasu fosforowego to ph macie kolo 3 moze 4 wiec moze o 1 wam podniesieprzy małej dawce boru np stosunek boru do P 1[10
. Ale czy przy okazji nie zablokujecie fosforu jak dacie wieksza z dawke boru i ph przekroczy 7 ? Cool Cool

A tym co sie dobrze fosfor i bor rozpuszcza bez zawiesin to na 100 % fosfor z nawozu jest w postaci kwasu i EC wody stabilizuje do poziomu poniej 0.5 i dlatego wszystko wydaje sie byc dobrze panowie papierki lakmusowe kazdy z nas juz dawno powinien mieć bo nawet nie wiemy jakie mamy ph w tym co pryskamy Shocked
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
szu



Dołączył: 11 Sty 2012
Posty: 148

PostWysłany: 19:23 Nie 14 Wrz 2014    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

darko136 napisał:
Pytanie z innej beczki. Na jednym kawałku sianym 15.08 tuż przed deszczem trochę przesadziłem z ilością wysianych nasion i teraz jest trochę gęsto, poza tym rzepak rośnie jak oszalały. Czy zastosowanie Caryxu lub Toprexu jak jest gęsto ma sens, bo czytałem kiedyś że stosowanie tych środków przy gęstym siewie nie przynosi dobrych efektów.


jak masz brony a rzepak jeszcze nie skrył pola to mozesz go na poprzek przebronować to pomoze

ja widziałem u nas jeden gosc starej daty ma takie ciezkie brony ale delikatnie wiosna przed nawozem rusza ziemie w rzepaku tymi bronami ma dobrze zasiany pisze o obsadzie ale u niego te bronny wiele nie wyrywaja rzepaku
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
darko136



Dołączył: 09 Kwi 2014
Posty: 10

PostWysłany: 18:42 Pią 12 Wrz 2014    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Pytanie z innej beczki. Na jednym kawałku sianym 15.08 tuż przed deszczem trochę przesadziłem z ilością wysianych nasion i teraz jest trochę gęsto, poza tym rzepak rośnie jak oszalały. Czy zastosowanie Caryxu lub Toprexu jak jest gęsto ma sens, bo czytałem kiedyś że stosowanie tych środków przy gęstym siewie nie przynosi dobrych efektów.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
maroLEK



Dołączył: 09 Lip 2011
Posty: 70
Skąd: krasnostawski

PostWysłany: 01:37 Wto 9 Wrz 2014    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ślimax u mnie na obrzeżach rozsypany, więc to raczej nie slimaki. Miejscami też się trafiają dziury w listkach takie z biała obwódką, chyba pchełka, szczególnie na polu mocno zasklepionym przez ulewę. Chyba wypłukało zaprawę Nu...., tę co to jej nie wolno Cool , a może to dlatego, że rzepak bardzo rzadko tam powschodził ? ...
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
malkolm2



Dołączył: 05 Cze 2008
Posty: 1122
Skąd: leżajsk- biłgoraj

PostWysłany: 20:20 Pon 8 Wrz 2014    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

dziury wyżera brak zapraw Very Happy
pchełki ziemne najprawdopodobniej
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
szu



Dołączył: 11 Sty 2012
Posty: 148

PostWysłany: 19:04 Pon 8 Wrz 2014    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Very Happy panowie dzis patrze na pole rzepak lekko pozno zasiany ale coś sie pojawia ale na tym polu co bedzie zboże patrze samosiewy rzepaku cos wygryza normalnie dziury w lisiach a nic nie widzialalem co to moze byc ? wiecej niz 50% zjadło liscia i to prawie na wszystkich roslinach Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Grześ



Dołączył: 11 Paź 2005
Posty: 4076
Skąd: Bliski zachód. PRA

PostWysłany: 10:34 Wto 2 Wrz 2014    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jak dobrze pamiętam to kalifornia sypnęłami po 5 t jak posiałem niecałe 3 kg/ha. Od tego czasu sukces nie powtórzony mimo lepszej ochrony i f1.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
osa21



Dołączył: 22 Lut 2007
Posty: 2105
Skąd: zach-pom

PostWysłany: 21:05 Czw 28 Sie 2014    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

lanz buldog napisał:
W zeszłym sezonie , po kiepskich doświadczeniach z siewem w granicach 3 kg/ha z pprzednich lat , zasiałem gesiej w ok 100 szt m2 . W tym sezonie również zwiększyłem wysiew i na 10 ha zasiałem 3 jednostki siewne + 20kg nasion z własnego rozmnoże
Myślę że susza, resztki pożniwne , sarny, robactwo i tym podobnie historie przetrzebia nieco obsadę i jest to dobry patent.
Tym bardziej ze rzepak siany w wąskie rzędy lepiej znosi gęściejsze zasiewy od rzepaku sianego co drugi , a tym bardziej trzeci lejek z uwagi na lepsze rozlozenie nasion na powierzchni co przeklada się na większe odleglo
Zresztą podobnie rzecz ma sie pszenicy . W zeszłym sezonie zrezygnowałem z rzdkich zasiewów na rzecz gęściejszych w granicach 250-270 kg/ha i efektem jest ok 7ton/ha na ziemi 4-5 kl.
Plonowanie można wytłumaczyc dobrym rokiem, tyle e moje osobiste doświadczenia to 31 sezonów i ten był rekordowy .
Choć pamiętam w koncu lat 80 rzepak który plonował ponad 45q/ha , bez żadnej ochrony przeciwgrzybowej , przy wysiewie ok 8-10 kg nasion , w/g dawnych norm.[/code][/list]

W moim przypadku jest wręcz odwrotnie rzadsze siewy przynoszą lepszy efekt. W mojej miejscowości tylko jeden siał pszenice ozima powyżej 200kg/ha, ale już tego nie zrobi bo tylko jego w tym roku leżała (przy siewie 250kg/ha.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora Numer GG Tlen
tomtom



Dołączył: 04 Maj 2010
Posty: 33
Skąd: POWIAT SŁUPSKI

PostWysłany: 20:12 Czw 28 Sie 2014    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Rzepak posiany i na gorąco(nie chodzi o temperaturę wody) opryskany Wink
Odmiana Californium-ktoś pisał,że wycofana lecz miałem zapas ubiegłoroczny.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
S-Piotr



Dołączył: 13 Sie 2006
Posty: 884
Skąd: miasto Legnica

PostWysłany: 19:18 Czw 28 Sie 2014    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jeszcze parę lat temu QQ siały tylko wielkie gospodarstwa i daleko od moich pól, teraz sieją mali i duzi, a to sprowadziło dziki które ryją po polach jak i po polnych drogach że w żniwa mało przyczep nie powywracałem, dziki i sarny to moja mała plaga.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
szopen72



Dołączył: 02 Sty 2008
Posty: 1621
Skąd: Mińsk Mazowiecki

PostWysłany: 08:10 Czw 28 Sie 2014    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Bardzo uroczy Shocked
Szczególnie kiedyś wiosną jak zjadły 6 ha skiełkowanej kukurydzy nie zaprawionej Mesurolem. I tak wtedy jak i dzisiaj nikt za to nie odpowiada, chyba że pójdę do sądu z pozwem przeciwko państwu.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
S-Piotr



Dołączył: 13 Sie 2006
Posty: 884
Skąd: miasto Legnica

PostWysłany: 06:38 Czw 28 Sie 2014    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Żurawie to ja widziałem na obrazku i to max 2-3 szt.
A 300 szt to musi być dopiero uroczy widok Laughing
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
szopen72



Dołączył: 02 Sty 2008
Posty: 1621
Skąd: Mińsk Mazowiecki

PostWysłany: 05:21 Czw 28 Sie 2014    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

A widział ktoś jak 300-400 żurawi ustawia się przy kukurydzy i skubie ziarno z kolb pierwszego rzędu? Już drugi rok się tak nauczyły i do zera wydziobią.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
marbar



Dołączył: 27 Mar 2006
Posty: 596

PostWysłany: 20:17 Wto 26 Sie 2014    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

U mnie tak strzygły jęczmień jary w tym roku, masakra - jak kosiarki ;/
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
lanz buldog



Dołączył: 29 Kwi 2007
Posty: 346
Skąd: z buszu

PostWysłany: 08:25 Wto 26 Sie 2014    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Świetnym przerzedzaczem jest również stado desi które upatrzyło sobie moją miejscowość na marcowy dwutygodniowy odpoczynek w jego corocznej migracji
Stało się tak od czasu gdy w mojej okolicy zaczęto uprawiać kilkuset hektarowe kukurydzy , ktorej ścierniska stoja do wiosny.
Jedynym plusem jest to że okoliczne uprawy zbóz i rzepaku są usłane goównami .
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
szopen72



Dołączył: 02 Sty 2008
Posty: 1621
Skąd: Mińsk Mazowiecki

PostWysłany: 20:35 Pon 25 Sie 2014    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

lanz buldog napisał:
w moim przypadku gorsze od szkodników są tabuny saren. Nie muszę pisać , ale można sobie wyobrazić co robi racica sarny , dzika lub jelenia trafiająca w rośline rzepaku , szczególnie po siewie.

Racica jak racica ale jak się całą zimę stado pasie to wiosną same boczne pędy rosną. Mad
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
deutz112



Dołączył: 24 Cze 2009
Posty: 90

PostWysłany: 13:25 Pon 25 Sie 2014    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

witam
zasiałem w tym roku po raz pierwszy rzepak ,opryskałem od chwastów i chciałbym się zapytać co jeszcze trzeba zrobić na jesieni, dodam,że nasiona zaprawiane tylko zaprawą nasienną T Question
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
lanz buldog



Dołączył: 29 Kwi 2007
Posty: 346
Skąd: z buszu

PostWysłany: 22:20 Nie 24 Sie 2014    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

w moim przypadku gorsze od szkodników są tabuny saren. Nie muszę pisać , ale można sobie wyobrazić co robi racica sarny , dzika lub jelenia trafiająca w rośline rzepaku , szczególnie po siewie.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
kissmy...



Dołączył: 01 Sty 2007
Posty: 1656
Skąd: kuj-pom

PostWysłany: 19:41 Nie 24 Sie 2014    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ja zasiałem w zeszłym sezonie po połowie areału 36 i 45 żywych nasion i nie zauważyłem różnic w plonach, ostatnio spotkałem się z wynikami badań nad siewem punktowym, który przyniósł znaczną zwyżkę plonu, o ile przy prawidłowym zmianowaniu i niskim zagrożeniu chorobami nadmierna obsada może nie odbić się negatywnie na plonach, ale zasadniczo obsada powyżej 50szt/m2 dla odmian mieszańcowych odbije się negatywnie na plonowaniu i zdrowotności roślin, chyba że stosujesz taką obsadę z myślą o szkodnikach, które bez zabezpieczenia nasion mogą rozwalić dużą część plantacji, w tym sezonie 3ha jednostkę wysiewałem na ponad 3,5ha,

jakie insektycydy zastosujecie po wschodach?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
lanz buldog



Dołączył: 29 Kwi 2007
Posty: 346
Skąd: z buszu

PostWysłany: 17:20 Nie 24 Sie 2014    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

W zeszłym sezonie , po kiepskich doświadczeniach z siewem w granicach 3 kg/ha z pprzednich lat , zasiałem gesiej w ok 100 szt m2 . W tym sezonie również zwiększyłem wysiew i na 10 ha zasiałem 3 jednostki siewne + 20kg nasion z własnego rozmnoże
Myślę że susza, resztki pożniwne , sarny, robactwo i tym podobnie historie przetrzebia nieco obsadę i jest to dobry patent.
Tym bardziej ze rzepak siany w wąskie rzędy lepiej znosi gęściejsze zasiewy od rzepaku sianego co drugi , a tym bardziej trzeci lejek z uwagi na lepsze rozlozenie nasion na powierzchni co przeklada się na większe odleglo
Zresztą podobnie rzecz ma sie pszenicy . W zeszłym sezonie zrezygnowałem z rzdkich zasiewów na rzecz gęściejszych w granicach 250-270 kg/ha i efektem jest ok 7ton/ha na ziemi 4-5 kl.
Plonowanie można wytłumaczyc dobrym rokiem, tyle e moje osobiste doświadczenia to 31 sezonów i ten był rekordowy .
Choć pamiętam w koncu lat 80 rzepak który plonował ponad 45q/ha , bez żadnej ochrony przeciwgrzybowej , przy wysiewie ok 8-10 kg nasion , w/g dawnych norm.[/code][/list]
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
INFOZA



Dołączył: 13 Lip 2013
Posty: 62
Skąd: Mazowieckie

PostWysłany: 08:31 Nie 24 Sie 2014    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dzięki kolego{lanz buldog} za obszerną odpowiedz.U nas w centrali to nowość w tym roku.Ja też posiałem,tylko nie mogłem doszukać się opinij na jego temat,ale z tego co piszesz to u mnie na 3klasie też raczej zle nie powinno być
Smile .Plon jak na te warunki co opisałeś myśle że miałeś bardzo dobry. A ile kg/h wysiałeś?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum PPR Strona Główna -> Produkcja roślinna Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2, 3 ... 357, 358, 359  Następny
Strona 1 z 359

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach