Witamy, aby się zarejstrować lub zalogować,
skorzystaj z opcji dostępnych po prawej stronie.
Obecny czas to 00:24 Pią 4 Wrz 2015


Agrifirm
Rzepak
Idź do strony 1, 2, 3 ... 370, 371, 372  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum PPR Strona Główna -> Produkcja roślinna
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
szu



Dołączył: 11 Sty 2012
Posty: 686

PostWysłany: 22:19 Wto 1 Wrz 2015    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Very Happy Very Happy

ja z kolegi Lans troche łacha zdarłem ale wiedziałem ze jest w pożo

to tak by weselej bylo

to co napisał w ostanim poście jak bylem dzieckiem i ogladałem notowania nie rozumialem bo pokazywali niemców my jeszcze tego poziomu nie mamy

ale biedowali jak to rolnicy na całym swiecie albo prawie całym ze System nas wykorzystuje bo ma nas za idotów


Ale Ci Niemcy twierdzili ze mogli by produkować 9 ton pszenicy ale to sie nie oplaca

i musza mniej intensywna technologie stosować i maja 7 ton ale to bylo o pszenicy nie o rzepaku



wiec panowie do 10 ton rzepaku w tym roku i kupimy każdy po 2 miętki w następnym roku


a mam pytanie do znawców tematu 500 kg polifoski tzw 8 starczy na ha rzepaku bo tylko tyle dałem bo kryzys u nas jest Laughing
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
lanz buldog



Dołączył: 29 Kwi 2007
Posty: 509
Skąd: z buszu

PostWysłany: 21:03 Wto 1 Wrz 2015    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Przypominam ze w rolnictwie nie chodzi o to ile się zbiera , a ile zostaje w kieszeni.
Kto o tym zapomina pracuje za murzyna.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
tomass12345



Dołączył: 04 Paź 2009
Posty: 140

PostWysłany: 20:03 Wto 1 Wrz 2015    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jak czytam ostatnie trzy komentarze to nie mogę wyjść z podziwu że stosując takie archaiczne metody osiągacie plony rzędu 4-6 ton rzepaku i to w tym roku !!
Będę wdzięczny za podpowiedzi i instrukcję jak to zrobić by w roku podobnym do obecnego osiągać tak wybitne plony stosując metody jak za króla Ćwieczka.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
S-Piotr



Dołączył: 13 Sie 2006
Posty: 945
Skąd: miasto Legnica

PostWysłany: 19:40 Wto 1 Wrz 2015    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Nie widzę żadnego problemu mój tak wygląda jak zasiany w normalnym terminie ,teraz jak popada ( takie są prognozy) zabronuje go aby zmniejszyć obsadę , i jak będzie dobrze rokował to zastosuje opryski jak na normalny wysiew.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
lanz buldog



Dołączył: 29 Kwi 2007
Posty: 509
Skąd: z buszu

PostWysłany: 18:53 Wto 1 Wrz 2015    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Problemem tego rzepaku jest to, że jak piszesz zaczyna szybko rosanąć.
Jeśli popada , na tak bogatym stanowisku jakie pozostawia rzepak , moze zacząć zapierda... ć, a nie rosnąć i przy ciepłej jesieni osiąGnie poziom lydki , a nawet kolana i to chłopa słusznych rozmiarów.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
dawidlubelskie



Dołączył: 05 Wrz 2007
Posty: 371

PostWysłany: 20:45 Pon 31 Sie 2015    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Nowłaśnie a co z rzepaczniskami gdzie osypany rzepaczek dopiero teraz sie zieleni i zaczyna rosnąć,szkoda likwidować wielu znajomych w obliczu tej suszy postanowiło samosiewy zostawić, tylko jak o niego zadbać....? Przerzedzić to podstawa może ktoś już to przerabiał i podpowie jak z tym postępować
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
tomtom



Dołączył: 04 Maj 2010
Posty: 49
Skąd: POWIAT SŁUPSKI

PostWysłany: 20:20 Pon 31 Sie 2015    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dziś posiany rzepak.Orka pod niego to kruszenie skały-czekałem na deszcz lecz daremnie.I nadal czekam.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
ikcomas



Dołączył: 12 Lip 2010
Posty: 339
Skąd: środkowy wschód

PostWysłany: 10:29 Pon 31 Sie 2015    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ja (słowo zostało usunięte) jak szopen72 nie sieje to już masakra. u nas 24 ha posiane nieco ponad tydzień temu. wschodów brak, to znaczy widziałem kilka na bagnach gdzie nigdy nie dało się zaorać.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
szu



Dołączył: 11 Sty 2012
Posty: 686

PostWysłany: 14:47 Nie 30 Sie 2015    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

oj tam dla Ciebie 3 tony to bardzo dobry wynik dla
Szopena 5 ton to lichutki takie jest zycie

jeden mietkiem CLK jedzi
inny autobusem

lub jak OLBRYCHSKI DANIEL na piechotę


a jak poplony zasiane bo w taki popiół siać ale duzo wody zatrzyma


tak sobie pomyslem czy ktoś na głowe nie upadł z tymi poplonami

czy ktos orał ładne samosiiewy rzepaku i miał mokro na polu? powiedzmy po 15 września ?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
kissmy...



Dołączył: 01 Sty 2007
Posty: 1807
Skąd: kuj-pom

PostWysłany: 20:47 Czw 27 Sie 2015    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

szopen72 napisał:
Ja nie posiałem i nie posieje w popiół. Będzie więcej grochu. Jak zbiorę 5T (tak jak w tym roku) to tak jakbym zebrał 2,5T soi i stanowisko jeszcze lepsze pod pszenicę.


zebrałeś w tym sezonie 5t/ha grochu? w kuj-pom przy takim rozkładzie opadów:
marzec 35 litrów,
kwiecień 20 litrów,
maj 20,5 litra,
czerwiec 48 litrów
lipiec 80 litrów
3t/ha to był bardzo dobry wynik
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
szu



Dołączył: 11 Sty 2012
Posty: 686

PostWysłany: 20:21 Czw 27 Sie 2015    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

szopen72 napisał:
Ja nie posiałem i nie posieje w popiół. Będzie więcej grochu. Jak zbiorę 5T (tak jak w tym roku) to tak jakbym zebrał 2,5T soi i stanowisko jeszcze lepsze pod pszenicę.


i bardzo dobrze takich ludzi popieram Very Happy Very Happy
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
szopen72



Dołączył: 02 Sty 2008
Posty: 1627
Skąd: Mińsk Mazowiecki

PostWysłany: 06:34 Czw 27 Sie 2015    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja nie posiałem i nie posieje w popiół. Będzie więcej grochu. Jak zbiorę 5T (tak jak w tym roku) to tak jakbym zebrał 2,5T soi i stanowisko jeszcze lepsze pod pszenicę.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
szu



Dołączył: 11 Sty 2012
Posty: 686

PostWysłany: 21:03 Sro 26 Sie 2015    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

nie jest pewien czy miał siewnik zaczepiony Very Happy
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
HOKTOR



Dołączył: 20 Cze 2013
Posty: 49

PostWysłany: 08:42 Sro 26 Sie 2015    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

a co siałeś po pijaku?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
lanz buldog



Dołączył: 29 Kwi 2007
Posty: 509
Skąd: z buszu

PostWysłany: 21:13 Wto 25 Sie 2015    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dzisiaj byłem sprawdzić, czy wczoraj zasiałem rzepak na swoim polu.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
szu



Dołączył: 11 Sty 2012
Posty: 686

PostWysłany: 17:03 Nie 23 Sie 2015    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Co panowie znowu smucicie


ja w tamtym roku miałem problem z koniem

i ostani rzepak bo deszczu kupę bylo siałem 6 września

plon tego z 6 był rekordowy jak u mnie


Co do siewników mi tez AMAZONE SIE PODOBA

ale pamiętam jeszcze siew poznaniakiem znajomego co tez twierdził ze Poznaniak poniżej 5 kg nie zejdzie

ja bylem gówniarzem a on farmer pełną gęba

ustawiamy na wszystkie lejki jego siewnik na 2,2kg
fakt sialiśmy 3,8 teoretycznie w polu bylo 4,2

ale zakłady poprzeczki i stąd mamy 10% róznicy


ale my dokładnie sprawdzamy aparaty wysiewające w kazdym siewnku jest rolka i jest dno Razz

jak ustawicie na jednakowa odległość rolkę do dna to jak możecie mieć rożne wielkości wysiewu ?

próba krecona w rzepaku to chyba podstawa

na 2 ary sie robi najlepiej 3 razy powtórzyć jak wyniki sa zbliozne to jest git

nie to należy patrzeć na siewnik bo coś jest do dupy

na Gruber to średni pomysł ale talerzówka szczególnie ciężka to nawet nawet


ale w tym roku nie powinno byc problemu z chwastami wiec i moze gruber starczy

moim zdaniem większym problem jest brak wody do środków na chwasty bo one na wilgotnej glebie lepiej działają


Słoma na wierzchu mimo ze zle wygląda to bardzo dobra okrywa przed strata wilgoci i tez sie szybko rozłoży
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
tomtom



Dołączył: 04 Maj 2010
Posty: 49
Skąd: POWIAT SŁUPSKI

PostWysłany: 23:59 Sob 22 Sie 2015    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Termin siewu rzepaku powoli ucieka,a opadów brak.W okolicy sieją po gruberze lub talerzówce w ziemię jak popiół.Ja jednak poczekam na deszczyk.I kto ma w takiej sytuacji rację-czas(czyli pogoda)pokaże.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
lanz buldog



Dołączył: 29 Kwi 2007
Posty: 509
Skąd: z buszu

PostWysłany: 11:06 Pią 21 Sie 2015    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja uważam że w obecnych warunkach , rzepak nie da sobie rady .
Mimo iż prawdą jest że rzepak by skiełkować potrzebuje bardzo malo wody , to qważne jest by otaczająca go gleba posiadała rownierż odpowiednią wilgotnośc.
Nie ma opcji by moczone 24h w wodzie nasiono rzepaku , wykielkowało w suchym piasku. A jesli nawet to ukazujący się kiełek zaschnie z uwagi na wyciągniecie z niego calej wilgoci przez otoczenie .
Wschody samosiewów osypanych podczas zbioru są , w stosunku do innych lat minimalne , co wcale nie świadczy o doskonałości kombajnow w tym sxezonie , a te rośliny ktorym udalo się skiełkować -nędzne.
Lubin ktory zasialem na poplon , z końcem lipca , na ktory spadł deszcz skiełkował , lecz na dzien dzisiejszy 10 cm siewki zamierają.
Nie widzę szzans dla rzepaku , skoro lubin kleka.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
kissmy...



Dołączył: 01 Sty 2007
Posty: 1807
Skąd: kuj-pom

PostWysłany: 09:56 Pią 21 Sie 2015    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ilość nasion w repaku akurat nie ma istotnego wpływu na plon czy będzie to 1kg/ha czy 5kg/ha plon będzie zbliżony, w obecnych warunkach najsensowniejszym zabiegiem agrotechnicznym jest sam siew (obojętnie czy siewnikiem czy ręką) rzepak da sobie radę ze wschodami - podstawa to zapobieganie przed wysuszeniem roślin po wschodach czyli ograniczenie przesuszenia gleby, orka i brony to chyba za dużo
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
gregorfik



Dołączył: 07 Cze 2010
Posty: 294

PostWysłany: 09:47 Pią 21 Sie 2015    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

malkolm2 napisał:
siałem nowym famarolem.
różnica między próba kręconą a faktem to 50%. musiałem dosiewać .
czym mniej lejków tym łatwiej ustawić.
ale próbuj Smile


Bo famarol to g....o Mad . Mam od nowosci czyli 2005 i jest tak jak piszesz. Proba krecona nigdy nie zgadza sie z wysiewem a krece na 10 ar czasem. Wysiew na wszystkie lejki probowalem raz i wyszlo jak Tobie.
Generalnie lipa a kupilismy tylko temu ze byl... polski.
Oczywiscie jak na targach im powiesz to powiedza ze jestes pierwszym takim przypadkiem... I nigdy o takich problemach nie slyszeli. Kolega co mial famarola mial podobne problemy co my (mial bo po 6latach pozbyl sie badziewia).
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
lanz buldog



Dołączył: 29 Kwi 2007
Posty: 509
Skąd: z buszu

PostWysłany: 07:30 Pią 21 Sie 2015    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Z pewnością wysiew rzepaku w ilości 9kg/ha , jest nadmierny , jeśli zalozyć wschody na poziomie 90%.
Tyle że nie ma takiej opcji , bt dzisiaj warunki polowe na tak wysoki procrnt wschodów pozwoliły, oraz ,czy to co skielkuje się utrzyma.
W swoich warunkach polowych ,nie odwazyl bym się dzisiaj zasiać 2 kg/ha i opryskać takiej plantacji przedwschodowo, gdyż katastrofa takiego zasiewu jest praktycznie pewna .
Jest jeszcze opcja balastowania nasion rzepaku ,nasionami pozbawionymi siły kielkowania , tak by niedoskonałości wynikające z konstrukcji siewnika umożliwiły niską obsadę roślin , przy duzej ilości wysiewu.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
malkolm2



Dołączył: 05 Cze 2008
Posty: 1182
Skąd: leżajsk- biłgoraj

PostWysłany: 06:53 Pią 21 Sie 2015    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

to co to za odmiana że ma normę 9 kg/ha??
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
maroLEK



Dołączył: 09 Lip 2011
Posty: 88
Skąd: krasnostawski

PostWysłany: 23:13 Czw 20 Sie 2015    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

No i posiane... Część normalnie po orce i nawet już opryskane, część tylko po talerzówce i wygląda teraz tak że z papierosem lepiej tam nie chodzic bo grozi pożarem, sama słoma i kurz. Siew starym Poznaniakiem, co 2 leja, ok 9 kg/ha i bronowanie. Pług dokopał się nawet do resztek wilgotnej ziemi, talerzówka nie była w stanie sięgnąć Sad
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
malkolm2



Dołączył: 05 Cze 2008
Posty: 1182
Skąd: leżajsk- biłgoraj

PostWysłany: 22:42 Czw 20 Sie 2015    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

siałem nowym famarolem.
różnica między próba kręconą a faktem to 50%. musiałem dosiewać .
czym mniej lejków tym łatwiej ustawić.
ale próbuj Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
osa21



Dołączył: 22 Lut 2007
Posty: 2145
Skąd: zach-pom

PostWysłany: 18:57 Czw 20 Sie 2015    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

U mnie od kilku lat sieje do drugą lejkę i sądze że tak jest lepiej, ale niech każdy sam zrobi u siebie doświaczenie i się przekona na czym lepiej wyjdzie.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora Numer GG Tlen
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum PPR Strona Główna -> Produkcja roślinna Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2, 3 ... 370, 371, 372  Następny
Strona 1 z 372

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach