Witamy, aby się zarejstrować lub zalogować,
skorzystaj z opcji dostępnych po prawej stronie.
Obecny czas to 09:30 Czw 18 Gru 2014


Gniotowniki do zboża.
Idź do strony 1, 2  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum PPR Strona Główna -> Maszyny
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
buchaj



Dołączył: 18 Lut 2007
Posty: 853
Skąd: lubelskie

PostWysłany: 18:21 Pon 4 Lut 2013    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

No i udało się naprawić stary śrutownik, więc gniotownika nie będę póki co kupował. Mówicie, że łubin idzie ciężko na gniotowniku?? Myślałem, że będzie szedł bez problemu, bo z kolei ja mam problem z gnieceniem łubinu na śrutowniku.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG
rolstudent



Dołączył: 25 Paź 2010
Posty: 23
Skąd: Łodygowo

PostWysłany: 17:14 Nie 20 Sty 2013    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jeśli chodzi o porównanie to ja mam duże, mam to i to
gniotownika używam do zboża, bo ma problem ze strączkowymi, co prawda ma 3 walce i nie powinien stękać ale jednak jest problem,
Śrutownika używam wiec do grochu i łubinu, rozdrabniam go na grubych sitach,

Powiem tak dla bydła to chyba optymalne rozwiązanie, przede-wszystkim zniknął problem kwasić, które pojawiają się przy powrocie na śrutownik, no i pradu idzie stanowczo mniej a wydajność wrosła,

Ja na tydzień gniotę 3 tony ziarna i tonę srutuje łubinu,
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
*SSaPeRR*



Dołączył: 27 Sty 2012
Posty: 117
Skąd: Lelkowo

PostWysłany: 09:25 Nie 20 Sty 2013    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

buchaj napisał:
Czy ktoś ma porównanie gniotownika ze śrutownikiem w praktyce? Mój leciwy śrutownik zaczyna się sypać i zastanawiam się czy nie warto byłoby wymienić na gniotownik. Póki co z gniotownikiem miałem do czynienia tylko przy koniach i nie wiem jak by się to sprawdziło w przypadku bydła.


Też nie posiadam gniotownika, ale z tego co wiem to przyswajalność ziarna gniecionego to około 95% a śrutowanego tylko 70%.
Przy gniecieniu ziarno się nie nagrzewa tak jak przy śrutowaniu. A nagrzewanie się ziarna powoduje straty w białku które mogą sięgać nawet 30%.
Gniotowniki pobierają około 1/2 energii co śrutownik o takiej samej wydajności.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
buchaj



Dołączył: 18 Lut 2007
Posty: 853
Skąd: lubelskie

PostWysłany: 23:56 Sob 19 Sty 2013    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Czy ktoś ma porównanie gniotownika ze śrutownikiem w praktyce? Mój leciwy śrutownik zaczyna się sypać i zastanawiam się czy nie warto byłoby wymienić na gniotownik. Póki co z gniotownikiem miałem do czynienia tylko przy koniach i nie wiem jak by się to sprawdziło w przypadku bydła.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG
Maniek183



Dołączył: 18 Wrz 2005
Posty: 250

PostWysłany: 17:44 Sob 27 Paź 2012    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Matish9 napisał:
Witam
Panowie w moim gniotowniku walce już się wyrobiły są śliskie,
czym można naciąć rowki
Może miał ktoś taki problem jak go rozwiązać


wiem że wykopuje stary temat ale miałem u siebie zużyte walce w gniotowniku sipmy jakies 3 lata temu były juz gładkie mój sąsiad rozwiązał to szlifierką kontową nacinając rowki na skos efekt taki że gniotownik robił mąke i płatki pszenne Laughing

ja wymyśliłem że załatwie to wiertarka pół dnia nudne jak niewiem co ale efekt jak nowe Very Happy wiertło juz nie pamiętam 4 lub 5mm i zagłebiamy w starym dołku aż całe zostawi ślad + 1mm tak na oko w głebszych bedzie chować się ziarno może komuś się przyda
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Matish9



Dołączył: 07 Maj 2011
Posty: 51

PostWysłany: 18:20 Wto 9 Paź 2012    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dzięki tekmie
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
tekmie



Dołączył: 26 Sie 2009
Posty: 1437
Skąd: zach-pomorskie,Kosz.-Dar.

PostWysłany: 07:35 Wto 9 Paź 2012    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam.Tu http://allegro.pl/rowkowanie-walcow-mlynskich-ryflowanie-mlewnik-i2687767148.html na Allegro z lubelskego się ogłasza.Lub wpisz w przeglądarkę "ryflowanie walców".
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
Matish9



Dołączył: 07 Maj 2011
Posty: 51

PostWysłany: 06:31 Wto 9 Paź 2012    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jestem z lubelskiego
a czym się ryfluje
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
gregor 80



Dołączył: 07 Lis 2007
Posty: 161
Skąd: KALISZ

PostWysłany: 15:29 Pon 8 Paź 2012    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Walce w gniotowniku daje sie do ryflowania tzn. nacinania rowkow ! Niewiem gdzie to mozna teraz zrobic mam srutownik bijakowy kiedys robil to gosciu kolo kalisza ! A skad jestes ?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Matish9



Dołączył: 07 Maj 2011
Posty: 51

PostWysłany: 15:37 Sob 6 Paź 2012    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Nikomu nie zużyły się walce w gniotowniku
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Matish9



Dołączył: 07 Maj 2011
Posty: 51

PostWysłany: 18:08 Czw 4 Paź 2012    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

A może Diaksem naciąć rowki ?????
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Matish9



Dołączył: 07 Maj 2011
Posty: 51

PostWysłany: 06:54 Sro 3 Paź 2012    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam
Panowie w moim gniotowniku walce już się wyrobiły są śliskie,
czym można naciąć rowki
Może miał ktoś taki problem jak go rozwiązać
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
gregor 80



Dołączył: 07 Lis 2007
Posty: 161
Skąd: KALISZ

PostWysłany: 12:05 Sob 3 Kwi 2010    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Sito bylo normalne a teraz zalozylem szczelinowe i jakos idzie ! Jak dludo srutujecie tone zboza ?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
matii



Dołączył: 10 Sty 2008
Posty: 357
Skąd: LCH

PostWysłany: 21:32 Pon 29 Mar 2010    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

A zmieniałeś sita? jak tak to zwroc uwage ze te sita musza byc skierowane szczelinami tak jak kreci sie rozdrabniacz jak załozyłeś odwrotnie to tez tak moze sie robić.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
gregor 80



Dołączył: 07 Lis 2007
Posty: 161
Skąd: KALISZ

PostWysłany: 20:47 Pon 29 Mar 2010    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

To co zrobic teraz niewidze tam zadnej regulaci do powietrza ! Nie wiem czy dokupic grubsze sita czy co ? Tak z 50 kg idzie dobrze a potem nie idzie !
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
korsarz



Dołączył: 05 Kwi 2006
Posty: 2100
Skąd: Wielkopolska sam dół

PostWysłany: 07:40 Pon 29 Mar 2010    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

może ci sie sita zakleja tą ospą i potem niema powietrza zeby to wydmuchnąć i zapcha sie w ruże?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG
ka_mil



Dołączył: 11 Wrz 2007
Posty: 167
Skąd: Lubelskie

PostWysłany: 07:02 Pon 29 Mar 2010    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Masz jakąś regulacje powietrza na wlocie? Tak się dzieje jak idzie dużo zboża a mało powietrza.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
gregor 80



Dołączył: 07 Lis 2007
Posty: 161
Skąd: KALISZ

PostWysłany: 21:54 Nie 28 Mar 2010    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

W dobra ! Waz troche skrocilem ale wiecej nie moge bo nie signie do mieszalnika worki nowe uszylem z przepuszczalnego materialu zdialem waz z mieszalnika to sadzi jak niewiem a do srodka slabo ! moze sito kupic rzadsze ? Sam juz niewiem co zrobic ? Bijaki obrocilem !
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
matii



Dołączył: 10 Sty 2008
Posty: 357
Skąd: LCH

PostWysłany: 19:38 Nie 28 Mar 2010    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

A w dobra strone chodzi?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
gregor 80



Dołączył: 07 Lis 2007
Posty: 161
Skąd: KALISZ

PostWysłany: 14:51 Nie 28 Mar 2010    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Powiedzcie mi panowie kupilem srutownik tloczacy z mieszalnikiem i u tego goscia cogo bralem chodzil jak powinien a u mnie nie chce pchac ospy do mieszalnika tylkozaraz zapcha sie w rurze i na pod sitem i klapa ! Co to moze byc za przyczyna ze tak sie dzieje ?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
buchaj



Dołączył: 18 Lut 2007
Posty: 853
Skąd: lubelskie

PostWysłany: 16:22 Sro 17 Lut 2010    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

walce napewno o siebie nie trą, więc to nie jest przyczyną. Tylko dlaczego ociera o obudowę??
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG
MarcinC-360



Dołączył: 28 Cze 2006
Posty: 1667
Skąd: Woj. Świętokrzyskie

PostWysłany: 19:57 Pon 15 Lut 2010    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Masz regulację odległości walców pomiędzy sobą? POwinno dać się wyregulować,u mnie się rozsunęły walce od drgań i zboże całe przelatywało Razz ale o obudowe nie wadził żaden.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
buchaj



Dołączył: 18 Lut 2007
Posty: 853
Skąd: lubelskie

PostWysłany: 19:55 Nie 14 Lut 2010    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Mam taki problem: w gniotowniku prod. Spima Lublin (dwuwalcowy, a przekłądnią pasową) nagle zaczęły się ślizgac paski. Myślałem, ze to łożyska siadły, ale po rozebraniu okazało się, ze łożyska są ok. Posunąłem się dalej i rzebrałem go niemal do końca, bo myślałem, ze coś wpadło i zablokowało walce. Co się okazało. Jak skręciłem gniotownik to obydwa walce mocno przylegąły do ściany obudowy (jeden z jednej, drugi z drugiej strony). Czy spotkaliście się już z takim przypadkiem?? Co może być przyczyną?? Czy może się do tego przyczynić np. zurzuty wał na którym jest osadzony walec??
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG
krzant



Dołączył: 01 Sie 2007
Posty: 237
Skąd: Śląsk

PostWysłany: 20:07 Sro 30 Kwi 2008    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

markant50 napisał:
A co sądzicie o śrutowniku BĄK jak z przerobem i czy jest dobry dla chodowli świń ??????????????????????????????????


To zależy ile świń masz bo teń śrutownik to raczej nie ma za wielkiej wydalności. Jak chcesz drobno ześrutować to max. 700 kg/h wiec jak masz więcej sztuk i karmisz na sucho to możesz spedzieć przy nim duzo czasu Very Happy Very Happy Very Happy
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
markant50



Dołączył: 02 Lut 2008
Posty: 47

PostWysłany: 19:45 Sro 30 Kwi 2008    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

A co sądzicie o śrutowniku BĄK jak z przerobem i czy jest dobry dla chodowli świń ??????????????????????????????????
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum PPR Strona Główna -> Maszyny Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach