Lopi 0 Napisano 30 Maja 2007 Mój sąsiad poleca mi do zakwaszania pasz kwas benzoesowy.On mówi że jest bardzo skuteczny. Czy ktoś stosuje ten kwas do pasz? Goraco proszę o poradę i podzielenie się spostrzeżeniami. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Scoia_tael 0 Napisano 31 Maja 2007 Ja nie widziałem jakiegoś extra efektu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wetman 0 Napisano 6 Lipca 2007 Kwas benzoesowy przechodzi w watrobie w kwas hipurowy a ten jest dość toksyczny właśnie dla wątroby. To jest wyścig z czasem, albo osiągnie wagę albo rozwalisz wątrobę. Nie polecam. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
agnes 0 Napisano 13 Sierpnia 2007 Co stosawać do kiszonki z kukurydzy aby były dobre efekty i niezadrogo jakie zakiszcze polecacie biologiczne czy jakies kwasy i z jakich firm są najlepsze Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mentor 0 Napisano 28 Sierpnia 2007 to samo pytanie jakie polecacie dodatki do zakiszania kukurydzy? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
agnes 0 Napisano 28 Sierpnia 2007 Zrobiłem jak co roku zakiszacz biologiczny z polmasu i kwas mrówkowo mlekowy stosowane przemiennie na pryżmie zawsze było ok na 35 przyczep kukurydzy z podwyższanymi burtami odpadł jeden rozrzutnik kiszonki która była spasana do połowy sierpnia . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
misiek087 0 Napisano 11 Stycznia 2008 Ja tam kiszonke z kukurydzy daje całym rokiem żadnego konserwantu nie daje i nic nie wyrzucam PODSTAWA to drobno ale nia na miazge pociąć i dobrze ugnieść. Ale sianokiszonka to co innego jaki konsetwant byście polecili? Co śdzicie o kwasie mlekowym? Chyba w tym roku zastosuje. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Promleko 0 Napisano 20 Lutego 2008 Co stosawać do kiszonki z kukurydzy aby były dobre efekty i niezadrogo jakie zakiszcze polecacie biologiczne czy jakies kwasy i z jakich firm są najlepsze Spróbuj kiedyś produktu na bazie kwasu mrówkowego Fixensil. pzdr Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jan Frycz 0 Napisano 31 Stycznia 2009 Po przeczytaniu wszystkich postów nie wiem czy tematem jest zakiszanie czy zakwaszanie. A są to 2 różne procesy. Jako zakiszacz polecam biologiczny Bonsilage (są 4 rodzaje). Jako zakwaszacz najlepiej sprawdził mi się Schaumacid Protect granulat z Schaumann`a, trochę drogawy ale bardzo nie gryzie i świetnie się sprawdził przy odsadzaniu prosiąt. (u mnie upadki z 3,5% acidomix, sanocid, baracid, citromin duo na 0,6% protect; bez antybiotyków w obydwu przypadkach). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach