Witamy, aby się zarejstrować lub zalogować,
skorzystaj z opcji dostępnych po prawej stronie.
Obecny czas to 10:35 Sro 22 Paź 2014


Ciekawe pomysły rolników
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 10, 11, 12 ... 19, 20, 21  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum PPR Strona Główna -> Maszyny
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
bialy2005



Dołączył: 03 Paź 2005
Posty: 1631
Skąd: lubelskie

PostWysłany: 20:40 Pon 24 Lip 2006    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

kopanie cyklopem to najgorsze co w zyciu robilem :0 Może w pisaku to jeszcze jako tako sie kopie, ale w glinie to dobijanie sprzetu tak jak pisał kolega zaraz beddziesz musiał wymieniac sworznie w mechanizmie łyzki Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG
damian9871
Moderator


Dołączył: 12 Cze 2006
Posty: 2718
Skąd: wlkp

PostWysłany: 20:26 Pon 24 Lip 2006    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

musiałbyś przespawać cały mechanizm zamykania łyżki a to nie takie proste i tłok musiałby być dłuższy.najprościej będzie dospawać po 2-3 groty do każdej łyżki, będzie miała lżej
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Marek Sz



Dołączył: 18 Maj 2005
Posty: 392
Skąd: Zakopane

PostWysłany: 19:20 Pon 24 Lip 2006    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Rozśmieszasz mnie, taniej by Ciebie wyszło wynajęcie koparki.

Pozatym dobijasz jedynie sprzęt.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Maniek183



Dołączył: 18 Wrz 2005
Posty: 250

PostWysłany: 22:03 Nie 23 Lip 2006    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Czasami siano kiszonke Wink
A od 3dni gline (kopie staw Wink ) jak mu zwiększyc siłe zaciskania łychy? bo jak podniose ciśnienie to pewnie przewody wywalą Sad
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
nowy



Dołączył: 30 Mar 2006
Posty: 430

PostWysłany: 15:46 Nie 23 Lip 2006    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Cóż takiego przerzucasz całymi dniami Laughing
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Maniek183



Dołączył: 18 Wrz 2005
Posty: 250

PostWysłany: 14:48 Nie 23 Lip 2006    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

cisnienie jest w normie udźwig też niby ma 600 kg udźwigu a 800 tez bez problemy szybko podnosi olej to hydrol tylko jak ma te 70-80 stopni to troche traci na "szybkości" i mysle ze chłodniejszy olej lepiej wszystko chroni no i lepiej zachowuje swoje właściwości tak mi sie wydaje Smile
a po całym dniu to już jest masakra Rolling Eyes
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
nowy



Dołączył: 30 Mar 2006
Posty: 430

PostWysłany: 18:37 Sob 22 Lip 2006    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jakim olejem zalany ten Cyklop?Bo jak LUX-em to zmiń na Hydrol.Warto sprawdzić zawór redukcyjny (ten na ramie przy pompie) ,u mnie wyrobił się tłoczek ,ale wystarczyło docisnąć sprężynę i dosłownie pękają przewody ,takie ciśnienie .
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Maniek183



Dołączył: 18 Wrz 2005
Posty: 250

PostWysłany: 16:35 Sob 22 Lip 2006    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam co śądzicie o takim pomyśle?
Mam cyklopa i jak długo nim pracuje np 5 godzin lub dłużej olej nagrzewa sie do takiej temperatury ze staje sie rzadki jak woda i wszystko wolniej reaguje Confused i pomyślałem zeby zrobić chłodnice
np podłączyć taką jak jest w ursusach ta co chłodzi olej w skrzyni na powrocie do zbiornika i dać na nią wentylator taki z samochody na 12V podłączyc do ciągnika i gra tylko czy to pomoże choc troche? Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Grześ



Dołączył: 11 Paź 2005
Posty: 4079
Skąd: Bliski zachód. PRA

PostWysłany: 21:54 Pon 10 Lip 2006    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Za tyle nie kupisz klimy tylko ją nabijesz freonem. Nawet za 350 to jest okazja bo w tej cenie chodzą same sprężarki.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
tatamarty.323a



Dołączył: 22 Maj 2006
Posty: 1697
Skąd: Wielkopolska

PostWysłany: 14:41 Pon 10 Lip 2006    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Mam tak teraz zrobione 12V, a gdzie można klime za 100 zł kupić?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email WP Kontakt
Grześ



Dołączył: 11 Paź 2005
Posty: 4079
Skąd: Bliski zachód. PRA

PostWysłany: 14:15 Pon 10 Lip 2006    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Po ci przetrornik pociągnij kabel z jednego akumlatora(+) tego co jest podłączonego do masy i masz 12V. A nabicie klimy to koszt koło 100 zł.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
pejton



Dołączył: 27 Lut 2006
Posty: 51
Skąd: podlaskie

PostWysłany: 22:00 Nie 9 Lip 2006    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

U mnie jest orginalna
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
tatamarty.323a



Dołączył: 22 Maj 2006
Posty: 1697
Skąd: Wielkopolska

PostWysłany: 21:54 Nie 9 Lip 2006    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Mam w moim 512 wyprowadzone wyjście 12V, z jednego akumulatora, do zasilania radia, CB i ładowarki komórki, ale założe przetwornice z 24V na 12V od jakiejś ciężarówy, bo wtedy równo się aku. prowadzą.

/edit - Nie Lip 9 22:57:45
A ty masz w 514 oryginalną klime, czy zakładałeś od czegoś, a apropo instalacji klimy, to nie powiedziane, że będzie od matiza, tylko jak szukałem, to wydała mi się odpowiednia, ze względu na cene i "młody wiek".
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email WP Kontakt
pejton



Dołączył: 27 Lut 2006
Posty: 51
Skąd: podlaskie

PostWysłany: 21:47 Nie 9 Lip 2006    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

A jak rozwiążesz załączanie sprężarki, w Matizie sprzęgło jest na 12V, a w E-512 instalacja na 24V. U mnie w E-514 weszło prawie 3 kg R-134
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
tatamarty.323a



Dołączył: 22 Maj 2006
Posty: 1697
Skąd: Wielkopolska

PostWysłany: 18:40 Nie 9 Lip 2006    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Też przymierzałem się do kupna tych urządzeń, ale to chyba wyrzucone pieniądze, w moim kombajnie For. 512, mam oryginalne nadmuchy w kabinie i ważne, żeby filtry pyłowe były czyste, to jest elegancki nawiew czystego powietrza, ale zamierzam kupić używaną klimatyzacje od jakiegoś auta, np. spotkałem na allegro od Matiza, za 350 zł, kompletną, wystarczy zamontować sprężarke na silniku, chłodnice, skraplacz, dopasować rurki, a ta instalacja chodzi na freonie chyba R-134, a on jest dość tani, wchodzi go ok. 1.5 kg, a mam znajomego instalatora urządzeń chłodniczych, to za pare groszy by mi te klime uruchomił i wtedy to jest komfort, co, nie Exclamation
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email WP Kontakt
Grześ



Dołączył: 11 Paź 2005
Posty: 4079
Skąd: Bliski zachód. PRA

PostWysłany: 18:20 Nie 9 Lip 2006    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Moim zdanie nie schłodzisz powietrza w kabinie za dużo go i ta woda szybciej się nagrzeje w kabinie niż zadziała ta klimatyzacja. Ale mogę się mylić.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
pawelek32



Dołączył: 21 Mar 2006
Posty: 376
Skąd: podlaskie

PostWysłany: 16:48 Nie 9 Lip 2006    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

witam
żniwa coraz bliżej (...) macie jakieś pomysły na niższą temperaturę w kombajnie zbozowym (w kabinie oczywiście).
swego czasu miałem zamontowany wentylator (samochodowy) ale przestał działać. ruch powietrza był taki duży, że aż czapka z głowy prawie spadała. wolałbym zamiast wiatru trochę zbić temperaturę.
na allegro znalazłem takie coć:
http://www.allegro.pl/item113225548__ekologiczna_klimatyzacja_nowosc_3_w_1_.html
http://www.allegro.pl/item113935988_super_hit_mini_klimatyzacja_12v_230v_rewelacja_.html

wiem, że za 50 czy 100zł rewelacji nie będzie, ale czy w jakimś stopniu poprawiłoby to komfort pracy w kombajnie?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG Tlen
damian9871
Moderator


Dołączył: 12 Cze 2006
Posty: 2718
Skąd: wlkp

PostWysłany: 11:13 Nie 9 Lip 2006    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

dorób koło podporowe pod zaczep, a zaczep na belkę do ciągnika i będzie kopiować teren
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Kawasaki



Dołączył: 12 Lis 2005
Posty: 56
Skąd: kuj.-pom.

PostWysłany: 17:43 Pią 7 Lip 2006    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam,
Może ktoś z was ma jakiś pomysł na usprawnienie ścinacza zielonek Orkan. Chodzi dokładnie o to, żeby lepiej kopiował teren i pzy każdej nierówności nie ciął od razu tony ziemi Cool . Sczególnie teraz kiedy jest sucho i jest bardzo mała trawa, trzeba ciąć nisko, żeby w ogóle coś ściąć.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Grześ



Dołączył: 11 Paź 2005
Posty: 4079
Skąd: Bliski zachód. PRA

PostWysłany: 16:45 Nie 2 Lip 2006    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

No i zawsze możesz powiedzieć że ktoś tam ma ci załatwić jakąś nagrzewnice na opał i coś nie może jej przywieźć a ty już kupiłeś opał. A jak masz w beczkach czy innych pojemnikach to to nie jest zakazane.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
damian9871
Moderator


Dołączył: 12 Cze 2006
Posty: 2718
Skąd: wlkp

PostWysłany: 16:14 Nie 2 Lip 2006    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

to powiesz że to co w domu to do mycia sprzętów Very Happy masz
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
kserkses



Dołączył: 11 Cze 2006
Posty: 1685

PostWysłany: 11:29 Nie 2 Lip 2006    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

a kontroli w gospodarstwie nie będzie Question przecież tego raczej się nie kupuje w małych ilościach Exclamation
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Grześ



Dołączył: 11 Paź 2005
Posty: 4079
Skąd: Bliski zachód. PRA

PostWysłany: 10:53 Nie 2 Lip 2006    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jak narazie to za takie wykroczenie jest mandat 500 zł + zapłata akcyzy za opał w zbiorniku. Bo nikt nie udowodni rolnikowi ryczałtowemu że on jeździ na opale od kilku lat czy pierwszy raz zatankował i miał "szczęście". Co innego vatowcy.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
trapez



Dołączył: 28 Lis 2005
Posty: 47
Skąd: www.agroserwis.pl

PostWysłany: 09:25 Nie 2 Lip 2006    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Panowie rozwijacie temat, który jest sprzeczny z obowiazujacymi przepisami skarbowymi i nie dziwcie się jak pewnego pięknego dnia pracownik izby skarbowej poprosi administratora forum o podanie kilku IP.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
bialy2005



Dołączył: 03 Paź 2005
Posty: 1631
Skąd: lubelskie

PostWysłany: 20:30 Sob 1 Lip 2006    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ma miec sprawe, bo dodatkowo hurtownia wpisała na jego oswiadczene 6000l, a brał mniej. Głupi (słowo zostało usunięte) podał swoje dane Sad
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum PPR Strona Główna -> Maszyny Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 10, 11, 12 ... 19, 20, 21  Następny
Strona 11 z 21

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach