Witamy, aby się zarejstrować lub zalogować,
skorzystaj z opcji dostępnych po prawej stronie.
Obecny czas to 05:16 Wto 2 Wrz 2014


c-330 schemat podlaczeni pompy do tura
Idź do strony 1, 2  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum PPR Strona Główna -> Maszyny
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
marb80



Dołączył: 22 Gru 2009
Posty: 129
Skąd: koło/wielkopolskie

PostWysłany: 11:47 Wto 19 Kwi 2011    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ruta23 napisał:
witam
dzisiaj podlaczylem calosc do 330.
wszystko pieknnie dziala, podnosi siano ki8szonke na wolnych obrotach, tylko mam maly problem
pasek mi sie troche slizga, bede probowal zalozyc szerszy.
Rozdzielacz podlaczylem tak jak radziliscie, zrobilem z sekcji b powrot na zbiornik.
Teraz nie wiem tylko czy pompa nie daje za mocna i przez to mi sie slizga pasek, moze musze popuscic zawor przeciw przeciazeniowy, albo moze by trza inaczej trosze podlaczyc rozdzielacz, macie jakies propozycje ?


I jak sie sprawuje całość???
jakieś dodotkowe przeruki robiłeś?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Grześ



Dołączył: 11 Paź 2005
Posty: 4073
Skąd: Bliski zachód. PRA

PostWysłany: 20:18 Pon 28 Lut 2011    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jeszcze można podłaczyć pompę bezpośrednio pod koło pasowe tak jak korbę do odpalania. Tylko że wtedy będzie z przodu pompa i całe bebechy.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
mirro



Dołączył: 19 Gru 2009
Posty: 205

PostWysłany: 21:10 Nie 27 Lut 2011    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

No i doszliśmy do momentu gdy temat osiągnął poziom tych nie do rozwiązania. Czyli rozwiązania proste i pewne są nie akceptowalne zaś te przyjęte nie są satysfakcjonujące. Co więc pozostaje? Ano stara dobra prowizorka.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Gustlik



Dołączył: 29 Wrz 2009
Posty: 517
Skąd: Ustroń - też na granicy

PostWysłany: 19:17 Nie 27 Lut 2011    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jak będziesz w miarę często smarował to nie będzie problemu na pewno z łańcuchem;) Tzn w sieczkarni do kukurydzy miałem łańcuch i 110KM przenosiłWink Potrafił zadusić traktor;) W ogóle podnosi ci to teraz wystarczająco szybko?Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Numer GG
tekmie



Dołączył: 26 Sie 2009
Posty: 1413
Skąd: zach-pomorskie,Kosz.-Dar.

PostWysłany: 19:11 Nie 27 Lut 2011    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Można się pokusić zmianę kół ale nie mamy pewności czy nie będzie poślizgu chyba że przeprowadzimy obliczenia,według tej strony http://www.kmpkm.zut.edu.pl/pub/Podstawy_Konstrukcji_Maszyn/PKM_cwiczenia_projektowe/Przekladnia_pasowa/PRZEKLADNIA_PASOWA2.pdf
Ja jeszcze wrócę do swojego pomysłu.Poszukać odpowiednich zębatek,następnie stoczyć koło na wale(tą część co napędza sprężarkę),następnie osadzić zębatkę.Po zastosowaniu tej opcji mamy pewność że nie będzie poślizgu.Jaka trwałość łańcucha?W motocyklach jest napęd przenoszony łańcuchem i z pewnością jest większe obciążenie,czy w maszynach rolniczych(można by wymienić całą listę zastosowań).Ale to jest tylko mój głos w dyskusji.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
Grześ



Dołączył: 11 Paź 2005
Posty: 4073
Skąd: Bliski zachód. PRA

PostWysłany: 19:04 Nie 27 Lut 2011    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Nic ci to nie da. Kiedyś próbowałem tak zrobic przy mf. Przy mniejszym obciążeniu byłook ale jak przyszło coś większego dzwignąć pasek się slizga. Myslałeś o przekładni od UNHZ 500 albo od cyklopa zamiast wałku przekaźnika.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
mirro



Dołączył: 19 Gru 2009
Posty: 205

PostWysłany: 15:01 Nie 27 Lut 2011    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Napęd pewnie z koła od sprężarki czyli drugi pasek odpada. Ja dalej twierdzę że najprościej będzie dać większe koło albo napinacz.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Gustlik



Dołączył: 29 Wrz 2009
Posty: 517
Skąd: Ustroń - też na granicy

PostWysłany: 14:20 Nie 27 Lut 2011    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Nie dało by się zrobić np bezpośredniego napędu z wału? No a jak nie to podwójny pasek?Razz
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Numer GG
ruta23



Dołączył: 12 Sty 2007
Posty: 31

PostWysłany: 14:04 Nie 27 Lut 2011    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

przerobienie tego na lancuch wymagalo by troche pracy i nakladu, jeszzce nie wiem ja by to wygladalo z wytrzymaloscia jesli lancuch nie byl by smarowany
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
tekmie



Dołączył: 26 Sie 2009
Posty: 1413
Skąd: zach-pomorskie,Kosz.-Dar.

PostWysłany: 11:23 Nie 27 Lut 2011    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja bym rozważył zamontowanie napędu łańcuchowego.Jak dla mnie przy tej lokalizacji pompy jest realne do zrobienia.Sądzę że by to było najlepsze wyjście.Zaworów bym nie ruszał.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
mirro



Dołączył: 19 Gru 2009
Posty: 205

PostWysłany: 20:02 Sob 26 Lut 2011    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Zmień kółko na większe.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
ruta23



Dołączył: 12 Sty 2007
Posty: 31

PostWysłany: 18:45 Sob 26 Lut 2011    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

witam
dzisiaj podlaczylem calosc do 330.
wszystko pieknnie dziala, podnosi siano ki8szonke na wolnych obrotach, tylko mam maly problem
pasek mi sie troche slizga, bede probowal zalozyc szerszy.
Rozdzielacz podlaczylem tak jak radziliscie, zrobilem z sekcji b powrot na zbiornik.
Teraz nie wiem tylko czy pompa nie daje za mocna i przez to mi sie slizga pasek, moze musze popuscic zawor przeciw przeciazeniowy, albo moze by trza inaczej trosze podlaczyc rozdzielacz, macie jakies propozycje ?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
tekmie



Dołączył: 26 Sie 2009
Posty: 1413
Skąd: zach-pomorskie,Kosz.-Dar.

PostWysłany: 08:58 Sob 26 Lut 2011    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Nie mam schematu tego rozdzielacza,ale sądzę że Gustlik ma rację.Przy opuszczaniu pompa będzie tłoczyła olej na drugi otwór a skoro będzie zaślepiony to na zawór bezpieczeństwa.Oprócz obciążenia zbędnego będzie jeszcze grzał się olej.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
ruta23



Dołączył: 12 Sty 2007
Posty: 31

PostWysłany: 20:37 Pią 25 Lut 2011    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

czyli nie moge zaslepic drugiego wyjscia, musze polaczyc je z powrotem do zbiornika ?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
Gustlik



Dołączył: 29 Wrz 2009
Posty: 517
Skąd: Ustroń - też na granicy

PostWysłany: 19:48 Pią 25 Lut 2011    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jak maż siłownik jednostronnego działania a rozdzielacz taki jak pokazałeś na aukcji to raczej musisz połączyć A lub B z T czyli powrotem bo podczas spuszczania on będzie próbował tłoczyć olej w to zaślepione wyjście i męczył traktor, pompę itd;)

Tzn taki rozdzielacz działa tak (w uproszczeniu)...
pozycja środkowa (ta do której popychają sprężyny) łączy P z T czyli luźno płynie przez niego olej.

pociągnięcie dźwigni powoduje połączenie P z A oraz B z T

pociągnięcie w przeciwnym kierunku łączy P z B oraz A z T

Jeżeli ciśnienie przekroczy ciśnienie ustawione na zaworze nadciśnieniowym (Najczęściej oryginalnie 160bar) to olej popłynie przez ten zawór do TWink

Mogłem się pomylić więc w razie czego proszę poprawićWink
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Numer GG
mirro



Dołączył: 19 Gru 2009
Posty: 205

PostWysłany: 18:30 Pią 25 Lut 2011    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

P- power - zasilanie
T- tank- zbiornik czyli powrót
A,B wyjścia na odbiorniki - siłowniki
To chyba taki ale nie taki sam?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
ruta23



Dołączył: 12 Sty 2007
Posty: 31

PostWysłany: 18:16 Pią 25 Lut 2011    Temat postu: podlaczenie rozdzielacza Odpowiedz z cytatem

witam
zakupielem taki rozdzielacz
http://allegro.pl/rozdzielacz-hydrauliczny-1-sekcyjny-p40-40-3-8-i1452335059.html
jak teraz go podlaczyc boczne sa oznaczenia P i T .
Do gory sa 2 otwory, jedna chyba na silownik, a druga zaslepie bo mi nie potrzebne, ale czy obojetnie ktory otwor ?
prosze o pomoc
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
marb80



Dołączył: 22 Gru 2009
Posty: 129
Skąd: koło/wielkopolskie

PostWysłany: 12:45 Pon 21 Lut 2011    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Przeglądając ostatnio neta w poszukiwaniu Tura 2 sekcyjnego do c 330 natrafile na ciekawe ogłoszenie w którym była zastosowana hydraulika oddzielna, która opierała sie na pompie hydraulicznej od bizona napedzana na pasek od sprężarki. Co o tym sądzicie?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Gustlik



Dołączył: 29 Wrz 2009
Posty: 517
Skąd: Ustroń - też na granicy

PostWysłany: 12:17 Pon 21 Lut 2011    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Wrrr - nie da się tutaj edytować postów... A co do pomp w C-330 to one się ekspresowo wykańczająWink Chyba ten filtr oleju za dużo syfu w pompie puszcza i ryski na niej robi;) Bo w moim ma 3 lata pompa a ostatnio chciałem złożyć noże w prasie i (słowo zostało usunięte) - pełny gaz a noże tempo ślimacze;) Ogólnie według mnie hydraulikę ma ten ciągnik lekko nie udanąWink
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Numer GG
Gustlik



Dołączył: 29 Wrz 2009
Posty: 517
Skąd: Ustroń - też na granicy

PostWysłany: 12:13 Pon 21 Lut 2011    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dodatkowo pompa na podnośniku ci daje możliwość zrobienia z niej balastu;) Dodatkowo z 2 krawężniki i balast jak się patrzy;) Przynajmniej się tak szybko nie przewrócisz i przednią oś odciążysz trochęSmile
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Numer GG
Gustlik



Dołączył: 29 Wrz 2009
Posty: 517
Skąd: Ustroń - też na granicy

PostWysłany: 12:01 Pon 21 Lut 2011    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jeżeli by to H- 600 oznaczało wysokość podkoszenia słupa wody (Co jest prawdopodobne to wyjdzie 60bar mniej więcej;) A co do pompy to z cyklopa zębata z przystawką na wałek i na szybko złączach a zbiornik na podnośnik z tyłu i ewentualna możliwość przełączenia na pompę w ciągniku;) No albo tłoki o większej średnicy;) Chyba że maż źle ustawiony zawór przelewowy?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Numer GG
ruta23



Dołączył: 12 Sty 2007
Posty: 31

PostWysłany: 10:40 Pon 21 Lut 2011    Temat postu: pompa Odpowiedz z cytatem

w takim razie jaka pompa byla by najlepsza zamiast tej ?
jakie parametry, jakis przyklad ?
pozdrawiam
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
tekmie



Dołączył: 26 Sie 2009
Posty: 1413
Skąd: zach-pomorskie,Kosz.-Dar.

PostWysłany: 09:34 Pon 21 Lut 2011    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam.Prawdopodobnie pompa pochodzi z tego typu ładowacza http://www.retrotraktor.pl/readarticle.php?article_id=278 Jeżeli dane (ciśnienia pracy)są prawidłowe to też bym się poważnie zastanawiał nad montażem tej pompy.Tu jest opracowanie na temat hydrauliki
http://www.google.pl/url?sa=t&source=web&cd=77&ved=0CEAQFjAGOEY&url=http%3A%2F%2Fzpid.utp.edu.pl%2Fstudenci%2F14%2520DT.pdf&rct=j&q=nap%C4%99d%20pompy%20hydraulicznej%20od%20wa%C5%82u&ei=HR9iTY3FKc6o8QO1gaXxCA&usg=AFQjCNE7ZrXADHPfJ-6mssyElGYT3FLBFA&sig2=2MwdP8hIi4xTVrBa1oAbsA&cad=rja
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
mirro



Dołączył: 19 Gru 2009
Posty: 205

PostWysłany: 09:03 Pon 21 Lut 2011    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Pompy w ciągnikach c330,c360 przewidziane są do pracy ciągłej na ciśnieniu 10 MPa ich maksymane ciśnienie (chwilowe) to 16 Mpa. To że wymieniłeś na wzmocnioną niczego nie zmieniło dla udźwigu ponieważ cudotwórcy zmienili tylko objętość geometryczną pompy. Ciśnienie jest wciąż takie samo. Przy normalnej eksploatacji ten manewr z pompą pozwolił by tylko szybciej napełniać cylindry tłoków. Ale Ty przeciążasz układ więc potrzebujesz pompy pracującej na wyższym ciśnieniu. Jeżeli to faktycznie pompa od ladowacza to powinna pracować na 20 MPa a maksymalne ciśnienie 25 MPa.
Obroty nominalne dla tej pompy to 960obr/min czyli jeżeli dasz jednakowej wielkości koła podczas jazdy po drodze z obrotami powyżej 1000 obr/min pompa długo nie pożyje.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
ruta23



Dołączył: 12 Sty 2007
Posty: 31

PostWysłany: 21:26 Nie 20 Lut 2011    Temat postu: pompa Odpowiedz z cytatem

a co myslicie o tej pompie, czy te parametry dadza rade
lezu u mnie juz ta pompa pare lat i pomyslalem ze moze sie nada, glownie chodzi mi aby podniosl sianokiszonke, ja wymienilem pompe w mojej 330 na wzmocniona i po roku juz nie daje rady ?

posiadam jeszcze pompe od c-360 moze ja by tez dalo sie przerobic ?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum PPR Strona Główna -> Maszyny Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach