Azoty_Kedzierzyn_4_04_16

Celem jest eksport

15 maja 2003

Zakłady Mięsne "Skiba" z Chojnic, po otwarciu nowoczesnych obiektów, zwiększą swoją produkcję. Część wyrobów trafi na eksport.

Po oddaniu ubojni w Czersku nadszedł czas na Chojnice. Tutaj z 6 tys. m kw. dwie trzecie zajmują hale produkcyjne, w których począwszy od rozbioru półtusz wieprzowych i ćwierci wołowych na w pełni zautomatyzowanym ciągu produkcyjnym powstają gotowe produkty. Nowy zakład dał nam nowe możliwości – mówi Marek Sikorski, szef produkcji.  Na dobę możemy wyprodukować 70 ton mięs kulinarnych i wyrobów przetworzonych – od kiełbas i szynek, do wędzonek i podrobów.

Do końca roku ZM "Skiba" dostosują się do standardów unijnych. Celem jest uzyskanie zezwoleń na eksport wyrobów do krajów UE, na co pozwoli wdrożenie systemu HACCAP. Nowy obiekt to także lepsze warunki socjalne dla 250 pracowników oraz nowe technologie i najnowocześniejsze maszyny. Potwierdzeniem jakości są nagrody i wyróżnienia. Wystarczy wymienić wielokrotnie przyznawany przez Instytut Przemysłu Mięsnego i Tłuszczowego tytuł "Produkt najwyższej jakości w polskim przemyśle mięsnym". ZM "Skiba" są także kilkukrotnym laureatem konkursu Polski Producent Żywności oraz Ogólnopolskiego Konkursu Drobiarskiego.


POWIĄZANE

Krajowa Rada Lekarsko-Weterynaryjna żąda przywrócenia obowiązkowych świadectw zd...

Znane i doceniane przez rzesze konsumentów Wędliny z Borów Tucholskich ponownie ...

Ubój gospodarski odbywa się często bez nadzoru weterynaryjnego - wynika z kontro...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum
Jestesmy w spolecznosciach:

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Zgłoś uwagę