Azoty_Kedzierzyn_4_04_16

Ceny - Mięso

21 grudnia 2015
Kiedyś październik był miesiącem oszczędzania, teraz staje się czasem wzmożonej sprzedaży. Po tygodniach wakacyjnego zastoju i niewielkich obrotach na początku września, rynek mięsa powoli zaczyna się „rozkręcać” i z każdym dniem, staje się coraz bardziej chłonny. Wyraźnie rośnie handel mięsem i gotowymi wyrobami. A ceny idą w górę. Wyjątkiem jest tylko karkówka. Koniec sezonu grillowego oznacza też koniec popytu na ten gatunek mięsa.

Teraz kilogram najczęściej wyceniany jest na 11 złotych. I tyle o obniżkach. Reszta drożeje. Podwyżki dotarły nie tylko na nasze podwórko. Objęły też cały europejski rynek. Wyraźny wzrost kursu euro wobec złotówki sprawił, że import nie jest już tak gigantyczny jak jeszcze w lipcu czy w sierpniu. Choć wciąż pojawiają się jeszcze oferty sprzedaży. Ale cenom daleko do konkurencyjnych poziomów sprzed kilku tygodni.

Coraz bardziej rośnie produkcja wędzonek, przygotowywanych z szynki i przede wszystkim z tańszej od niej łopatki.

I tu najwyraźniejsze są też wzrosty. W ciągu dwóch tygodni kilogram łopatki z kością zdrożał z 5 złotych 80 groszy do 6 złotych 30 groszy. Podobne podwyżki objęły szynkę.

CENY TRANSAKCYJNE MIĘSA      zł/kg
            dzisiaj  2 tygodnie temu
łopatka      6,30        5,80
szynka       7,30        6,80


POWIĄZANE

Krajowa Rada Lekarsko-Weterynaryjna żąda przywrócenia obowiązkowych świadectw zd...

Znane i doceniane przez rzesze konsumentów Wędliny z Borów Tucholskich ponownie ...

Ubój gospodarski odbywa się często bez nadzoru weterynaryjnego - wynika z kontro...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum
Jestesmy w spolecznosciach:

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Zgłoś uwagę