MERCOSUR1
TSW_XV_2025

Ceny - Żywiec wołowy

21 grudnia 2015
Na wschodzie i w centrum kraju powoli rusza już „sezonowa wyprzedaż” bydła, w Wielkopolsce jeszcze nie, ale przetwórcy z niecierpliwością czekają na wzmożone dostawy surowca. Bo jesienią wielu hodowców redukuje stada. Zapotrzebowanie na polską wołowinę jest nadal, a przy mocniejszym kursie euro kontakty zagraniczne staja się coraz bardziej zyskowne. Dlatego mimo większej podaż firmy gotowe są podnosić nawet stawki, aby tylko zdobyć duże partie surowca.

Różnice w cennikach ogromne, ale to specyfika tego rynku. Stawki oferowane za zwierzęta zależą nie tylko od ich wagi i rasy ale także od ilości sprzedawanych sztuk. Jak mówią w zakładach za zwierzęta chowane luzem na pastwiskach warto dopłacić kilkadziesiąt groszy za kilogram, bo ich umięśnienie jest lepsze.

I tak za byki „czarno-białe” czyli mleczne rolnicy dostają około 4 i pół złotego, za mieszańce maksymalnie 5 złotych. Stawki powyżej 5 złotych zarezerwowane są dla ras typowo mięsnych, ale te oferują tylko nieliczni hodowcy.

bydło   zł/kg

ceny skupu  
byki 4,30 – 5,00
jałówki 3,10 – 4,20
krowy 2,00 – 3,80   

W klasyfikacji poubojowej przeważa klas R i O. Byki w klasie „E” to prawdziwa rzadkość, za takie można dostać nawet 10 złotych za kilogram. Reszta wyceniana jest w granicach 9 złotych. Jałówki i krowy kosztują najczęściej poniżej 8.

bydło zł/kg
poubojowe ceny skupu  
byki 9,00 – 9,40
jałówki 7,60 – 8,20
krowy  6,90 – 8,00  


POWIĄZANE

Minister Czesław Siekierski spotkał się z przedstawicielami branży spożywczej, k...

W nawiązaniu do publikacji pojawiających się w brytyjskich mediach, z pełną stan...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę