Azoty_Kedzierzyn_4_04_16

Czym jest cielęcina? - pyta KE

2 marca 2005

Kupując cielęcinę, konsumenci w krajach UE nie zawsze dostaną to samo, dlatego Komisja Europejska postanowiła przeprowadzić sondaż, który umożliwi sformułowanie odpowiedniej definicji.

Z taką prośbą zwróciły się do KE kraje Unii, bowiem obecnie na unijnym rynku jako cielęcinę sprzedaje się mięso, które często bardzo różni się, w zależności od kraju pochodzenia, a konsument nie jest odpowiednio informowany, co naprawdę kupuje.

Mięso sprzedawane na unijnym rynku pod nazwą "cielęcina" pochodzi ze zwierząt, które hoduje się w różny sposób. Walory mięsa (smak, zapach, kolor) zależą od paszy, jaką spożywa zwierzę, jego wieku oraz wagi w momencie uboju.

Im starsze zwierzę, tym mniej mleka spożywa. Jest ono zastępowane przez paszę roślinną, co pozwala zwierzęciu przybierać na wadze. Zdarza się, że niekiedy cielęta w ogóle nie są karmione mlekiem. Zbyt duża rozbieżność w ustaleniu, jakie mięso jest cielęciną, skłoniła niektóre kraje do zwrócenia się do Komisji Europejskiej z prośbą o ujednolicenie definicji.


POWIĄZANE

Krajowa Rada Lekarsko-Weterynaryjna żąda przywrócenia obowiązkowych świadectw zd...

Znane i doceniane przez rzesze konsumentów Wędliny z Borów Tucholskich ponownie ...

Ubój gospodarski odbywa się często bez nadzoru weterynaryjnego - wynika z kontro...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum
Jestesmy w spolecznosciach:

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Zgłoś uwagę