Ptak_mega_22.11
Azoty_Kedzierzyn_4_04_16

Mniej mięsa

21 października 2008
Wysokie koszty chowu i niskie ceny skupu znacząco ograniczają produkcję mięsa w Polsce. Jak szacuje Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej jeszcze w tym roku spadek może sięgnąć nawet 4%. Analitycy przewidują, że przyszłoroczne wyniki będą jeszcze gorsze.

W najgorszej sytuacji są producenci tuczników. Z wyliczeń Instytutu Ekonomiki wynika, że tegoroczna produkcja wieprzowiny spadnie o 10% w porównaniu do 2007.

Na tym się jednak nie skończy, bo przyszłoroczne szacunki mówią o dalszej redukcji – choć już nie tak znacznej. Jej wysokość będzie zależała od cen pasz. Jeśli uda się powstrzymać wzrosty - tendencja spadkowa w produkcji wieprzowiny może stopniowo wyhamowywać.

prof. Andrzej Kowalski, IERiGŻ: to zapewne cieszy konsumentów, bo oni mają sytuację cenową ustabilizowaną. Najgorzej mają mniejsi hodowcy i średni, którzy musza konkurować z właścicielami dużych hodowli.

W lepszej sytuacji są za to producenci wołowiny. Stały niedobór tego mięsa w Europie powoduje, że jej produkcja w Polsce w tym roku wzrośnie o blisko 3%. I będzie to najwyższy, chodź nie jedyny wzrost w branży mięsnej.

Mimo trudnej sytuacji na rynku eksperci nadal spodziewają się dalszego zwiększania sprzedaży mięsa drobiowego, ale dynamika wzrostu nie będzie już tak rekordowa jak w ubiegłym roku. Rosnące koszty produkcji coraz częściej zmuszają hodowców do ograniczeń produkcji. A właścicieli najmniejszych zakładów do całkowitego zaprzestania działalności.

Leszek Kawski, Krajowa Rada Drobiarstwa: sytuacja jest dramatyczna. Jest najgorzej od dwudziestu lat. Mówią to właściciele dużych ferm. Mamy już pierwsze przypadki, że mniejsze zakłady nie wytrzymują i upadają.

Miejsce naszych produktów mięsnych coraz częściej zajmuje towar importowany. Dotyczy to w szczególności wieprzowiny i drobiu. Krajowe mięso nie jest już konkurencyjne cenowo i przegrywa z Zachodnim.


POWIĄZANE

Krajowa Rada Lekarsko-Weterynaryjna żąda przywrócenia obowiązkowych świadectw zd...

Znane i doceniane przez rzesze konsumentów Wędliny z Borów Tucholskich ponownie ...

Ubój gospodarski odbywa się często bez nadzoru weterynaryjnego - wynika z kontro...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum
Jestesmy w spolecznosciach:

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Zgłoś uwagę