Azoty_Kedzierzyn_4_04_16

“Po integracji z Unią...”

11 czerwca 2003

Cenę wieprzowiny będzie regulował rynek. Na podwyżki nie ma co liczyć, bo w Unii żywiec kosztuje nawet mniej niż u nas.

Natomiast wzrostu cen wołowiny mogą spodziewać się producenci bydła, ale tylko ras mięsnych. O ile? Nawet trzykrotnie. Dziś dostają oni około 5 zł/kg. Stracą natomiast na tym, że Polska przyjęła przez pierwsze trzy lata akcesji uproszczony system dopłat, a Unia właśnie najbardziej dotuje produkcję wołowiny. Oznacza to, że zamiast dopłaty do każdej sztuki bydła, dostaną niższą dotację do łąk i pastwisk.


POWIĄZANE

Krajowa Rada Lekarsko-Weterynaryjna żąda przywrócenia obowiązkowych świadectw zd...

Znane i doceniane przez rzesze konsumentów Wędliny z Borów Tucholskich ponownie ...

Ubój gospodarski odbywa się często bez nadzoru weterynaryjnego - wynika z kontro...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum
Jestesmy w spolecznosciach:

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Zgłoś uwagę