Azoty_Kedzierzyn_4_04_16

Problemy zakładów przetwórstwa mięsa czerwonego

1 lipca 2003

W województwie kujawsko – pomorskim o spełnienie unijnych wymagań stara się 199 zakładów przetwórstwa mięsa czerwonego. Aż 109 z nich jest w grupie B1, co oznacza, że do dnia przystąpienia Polski do UE muszą one spełnić wszystkie unijne wymogi.

Miną termin składania wniosków o wydłużenie okresu dostosowawczego. Część zakładów skorzysta z takiej możliwości. Głównym powodem jest brak środków finansowych na modernizację firmy. Według wojewódzkiego lekarza weterynarii niektórzy szefowie zakładów podeszli do restrukturyzacji zbyt optymistycznie. Często ich ambicje przekraczały możliwości finansowe zakładów. Warunkiem uzyskania przedłużenia okresu dostosowawczego dla zakładów z grupy B1 jest przynajmniej 50 – procentowe zaawansowanie inwestycji.


POWIĄZANE

Krajowa Rada Lekarsko-Weterynaryjna żąda przywrócenia obowiązkowych świadectw zd...

Znane i doceniane przez rzesze konsumentów Wędliny z Borów Tucholskich ponownie ...

Ubój gospodarski odbywa się często bez nadzoru weterynaryjnego - wynika z kontro...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum
Jestesmy w spolecznosciach:

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Zgłoś uwagę