MERCOSUR1
TSW_XV_2025

Zahamowany został spadek cen żywca wieprzowego

4 marca 2003

Wystarczyły dwa tygodnie i sytuacja w punktach skupu żywca wieprzowego zmieniła się zupełnie. Teraz zakłady mięsne nie mają już żadnych problemów ze zdobyciem surowca. Kłopoty mają natomiast ci, którzy zbyt długo przetrzymywali zwierzęta. Małe zakłady nie chcą takich przyjmować, bo na krajowym rynku nie można znaleźć kupców na tłusty boczek, podgardla i mięsa drobne, a Rosja zamknęła granice.

Sprzedając dużym firmom, które rozliczają się według klasyfikacji europ przerośnięte tuczniki zaliczane są do najniższych klas, a ich cena gwałtownie spada. Tylko za najlepsze świnie udaje się uzyskać około 3,25 zł/kg. Ale jak wyliczyli przetwórcy średnia cena wypłacana rolnikom to najczęściej 2,80 zł/kg.

Świń jest sporo, a potrzeby coraz mniejsze. W tym tygodniu będzie jeszcze gorzej, bo zaczyna się Post. W niektórych firmach już powrócono do zapisów, a terminy są zajęte do 22 marca.

Zahamowany został spadek cen żywca wieprzowego, a wraz z nim i prosiąt. Najtaniej można je kupić w województwie warmińsko–mazurskim i na Podlasiu.


POWIĄZANE

Minister Czesław Siekierski spotkał się z przedstawicielami branży spożywczej, k...

W nawiązaniu do publikacji pojawiających się w brytyjskich mediach, z pełną stan...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę