Azoty_Kedzierzyn_4_04_16

Ceny - Drób

30 listopada 2007
Na giełdach towarowych podaż żywca drobiowego jest teraz bardzo duża, a popyt niewielki. Dlatego towar zaczyna tanieć. W ciągu tygodnia ceny filetów zarówno z kurczaka, jak i z indyka spadły średnio o 20-50 groszy za kilogram-informuje Mirosław Ossowski z biura maklerskiego Agrohandel w Łodzi.

Filety z kurczaka można już kupić po 12 złotych. Najbardziej poszukiwane są drobiowe korpusy i skórki, natomiast sporadycznie znajdują się chętni na nogi, czy ćwiartki. Skrzydełkami zainteresowania nie ma żadnego. Od czasu do czasu pojawiają się zamówienia na elementy z kaczek lub gęsi, ale też rzadko, bo handlowcy wiedzą, że praktycznie ponad 90 % tego towaru już dawno została zakontraktowana na eksport. Większego ruchu przedświątecznego maklerzy spodziewają się dopiero w drugim tygodniu grudnia.

Na podroby z kurczaków są chętni, a mimo to systematycznie ceny idą w dół. Wątróbka staniała w ciągu tygodnia o 20 groszy za kilogram. Niewielki spadek widoczny jest też w przypadku żołądków.

             PODROBY Z KURCZAKÓW
               Ceny transakcyjne   zł/kg  
                tydzień temu     dzisiaj

Wątróbki         2,70 - 3,50     2,50 - 3,30
Serca           4,00            4,00   
Żołądki         2,80 - 4,50     2,60 - 4,50


POWIĄZANE

Według danych Komisji Europejskiej, w pierwszych trzech kwartałach 2016 r. unijn...

Ceny jaj u producentów w ciągu ostatnich kilku tygodni dramatycznie wzrosły. Odb...

Maleje spożycie jaj w Polsce - informuje Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodar...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum
Jestesmy w spolecznosciach:

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Zgłoś uwagę