Ceny - Drób

30 listopada 2007
Na giełdach towarowych podaż żywca drobiowego jest teraz bardzo duża, a popyt niewielki. Dlatego towar zaczyna tanieć. W ciągu tygodnia ceny filetów zarówno z kurczaka, jak i z indyka spadły średnio o 20-50 groszy za kilogram-informuje Mirosław Ossowski z biura maklerskiego Agrohandel w Łodzi.

Filety z kurczaka można już kupić po 12 złotych. Najbardziej poszukiwane są drobiowe korpusy i skórki, natomiast sporadycznie znajdują się chętni na nogi, czy ćwiartki. Skrzydełkami zainteresowania nie ma żadnego. Od czasu do czasu pojawiają się zamówienia na elementy z kaczek lub gęsi, ale też rzadko, bo handlowcy wiedzą, że praktycznie ponad 90 % tego towaru już dawno została zakontraktowana na eksport. Większego ruchu przedświątecznego maklerzy spodziewają się dopiero w drugim tygodniu grudnia.

Na podroby z kurczaków są chętni, a mimo to systematycznie ceny idą w dół. Wątróbka staniała w ciągu tygodnia o 20 groszy za kilogram. Niewielki spadek widoczny jest też w przypadku żołądków.

             PODROBY Z KURCZAKÓW
               Ceny transakcyjne   zł/kg  
                tydzień temu     dzisiaj

Wątróbki         2,70 - 3,50     2,50 - 3,30
Serca           4,00            4,00   
Żołądki         2,80 - 4,50     2,60 - 4,50


POWIĄZANE

Dynamicznie  rozwijająca się  sytuacja epidemiologiczna związana z występowaniem...

Główny Lekarz Weterynarii informuje, że trzydzieste drugie ognisko wysoce zjadli...

Tablice informacyjne, maty dezynfekcyjne na wyjazdach ze stref zapowietrzenia or...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum
Jestesmy w spolecznosciach:

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Zgłoś uwagę