aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1

Globalna polityka klimatyczna a dobrostan zwierząt

Emisja amoniaku w skali całego świata wynosi około 60 mln ton rocznie, a w Polsce ponad 300 tys. ton, z czego 90% pochodzi z produkcji rolniczej, głównie z odchodów zwierząt gospodarskich. Znaczna część gazów wydalana jest do atmosfery z systemów wentylacyjnych budynków inwentarskich.

14 stycznia 2016

Ptasią grypę wykryto na południu Francji, poza zamkniętą strefą

Ognisko ptasiej grypy H5N1 wykryto w departamencie Haute-Garonne na południu Francji, poza strefą zamkniętą, którą francuskie ministerstwo rolnictwa ustanowiło w grudniu, by zapobiec rozprzestrzenianiu się tego wysoce patogennego wirusa.

14 stycznia 2016

Coraz więcej polskiej żywności za granicą

Polski eksport żywności za cały rok 2015 prawdopodobnie przekroczy próg 25 miliardów euro (w 2014 było to 21,3 mld euro). Najwięcej naszej żywności jedzie do krajów UE, w szczególności Wielkiej Brytanii i Niemiec. Wzrost sprzedaży zanotowano także do krajów Azji i Afryki - wynika z najnowszego raportu Market Monitor, przygotowanego przez Atradius, ubezpieczyciela należności.

12 stycznia 2016

Jaja z nadzorowanych ferm nie są zakażone Salmonellą

Polsce nie grozi epidemia Salmonelli. Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz sprzeciwia się sugestiom jakoby spożywanie jaj z polskich zarejestrowanych ferm mogło stanowić jakiekolwiek zagrożenie dla konsumentów. Przeprowadzona kontrola dotyczy ...

5 stycznia 2016

Dramatyczna sytuacja producentów jaj spożywczych

Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz informuje o katastrofalnej sytuacji finansowej producentów jaj. Producenci są zmuszeni wybijać stada kur w szczycie nieśności, aby nie pogłębiać finansowych strat - pisze w komunikacie Krajowa Izba Producentów ...

5 stycznia 2016

Choroba Newcastle dotarła na Cypr

FAMMU/FAPA podała, że w dn. 20 czerwca br. cypryjskie władze weterynaryjne zgłosiły do Światowej Organizacji Zdrowia Zwierząt (OIE) chorobę Newcastle (rzekomy pomór drobiu) na fermie przemysłowej kurcząt brojlerów niedaleko Nikozji.

5 stycznia 2016

Rośnie produkcja mięsa drobiowego

Coraz więcej mięsa drobiowego trafia do odbiorców w Polsce i na świecie. Rośnie także liczba podmiotów zajmujących się produkcją, dystrybucją i sprzedażą w systemie QAFP (Quality Assurance for Food Products).

5 stycznia 2016

De Heus - powrót do tradycji i naturalnych pasz dla drobiu

Wraz z nastaniem wiosennego sezonu na chów drobiu przyzagrodowego, firma De Heus wprowadza na rynek nową linię pasz pod nazwą „Natura i Tradycja”, będącą uzupełnieniem oferty „Zielona Zagroda”. To propozycja powrotu do ...

5 stycznia 2016

Jak one to znoszą

Stowarzyszenie Otwarte Klatki 7 kwietnia rozpoczyna nową kampanię o nazwie „Jak one to znoszą”. Kampania będzie poświęcona hodowli kur niosek w systemie klatkowym. Pod adresem www.jakonetoznosza.pl uruchomiona zostanie strona, na której ...

5 stycznia 2016

Z jajem dookoła świata - promocja nowego programu Nioska Fit!

Z okazji wprowadzenia na rynek polski nowej koncepcji żywienia dla kur niosek „Nioska Fit!”, firma De Heus organizuje cykl spotkań informacyjnych dla producentów jaj z całego kraju. W sumie na przełomie kwietnia i maja odbędą się 4 ...

5 stycznia 2016
Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę