Emisja amoniaku w skali całego świata wynosi około 60 mln ton rocznie, a w Polsce ponad 300 tys. ton, z czego 90% pochodzi z produkcji rolniczej, głównie z odchodów zwierząt gospodarskich. Znaczna część gazów wydalana jest do atmosfery z systemów wentylacyjnych budynków inwentarskich.
Ognisko ptasiej grypy H5N1 wykryto w departamencie Haute-Garonne na południu Francji, poza strefą zamkniętą, którą francuskie ministerstwo rolnictwa ustanowiło w grudniu, by zapobiec rozprzestrzenianiu się tego wysoce patogennego wirusa.
Polski eksport żywności za cały rok 2015 prawdopodobnie przekroczy próg 25 miliardów euro (w 2014 było to 21,3 mld euro). Najwięcej naszej żywności jedzie do krajów UE, w szczególności Wielkiej Brytanii i Niemiec. Wzrost sprzedaży zanotowano także do krajów Azji i Afryki - wynika z najnowszego raportu Market Monitor, przygotowanego przez Atradius, ubezpieczyciela należności.
Polsce nie grozi epidemia Salmonelli. Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz sprzeciwia się sugestiom jakoby spożywanie jaj z polskich zarejestrowanych ferm mogło stanowić jakiekolwiek zagrożenie dla konsumentów. Przeprowadzona kontrola dotyczy ...
Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz informuje o katastrofalnej sytuacji finansowej producentów jaj. Producenci są zmuszeni wybijać stada kur w szczycie nieśności, aby nie pogłębiać finansowych strat - pisze w komunikacie Krajowa Izba Producentów ...
FAMMU/FAPA podała, że w dn. 20 czerwca br. cypryjskie władze weterynaryjne zgłosiły do Światowej Organizacji Zdrowia Zwierząt (OIE) chorobę Newcastle (rzekomy pomór drobiu) na fermie przemysłowej kurcząt brojlerów niedaleko Nikozji.
Coraz więcej mięsa drobiowego trafia do odbiorców w Polsce i na świecie. Rośnie także liczba podmiotów zajmujących się produkcją, dystrybucją i sprzedażą w systemie QAFP (Quality Assurance for Food Products).
Wraz z nastaniem wiosennego sezonu na chów drobiu przyzagrodowego, firma De Heus wprowadza na rynek nową linię pasz pod nazwą „Natura i Tradycja”, będącą uzupełnieniem oferty „Zielona Zagroda”. To propozycja powrotu do ...
Stowarzyszenie Otwarte Klatki 7 kwietnia rozpoczyna nową kampanię o nazwie „Jak one to znoszą”. Kampania będzie poświęcona hodowli kur niosek w systemie klatkowym. Pod adresem www.jakonetoznosza.pl uruchomiona zostanie strona, na której ...
Z okazji wprowadzenia na rynek polski nowej koncepcji żywienia dla kur niosek „Nioska Fit!”, firma De Heus organizuje cykl spotkań informacyjnych dla producentów jaj z całego kraju. W sumie na przełomie kwietnia i maja odbędą się 4 ...