Eksperymenty dotyczące szczepionki stosowanej u kur potwierdziły kontrowersyjną teorię, zgodnie z którą niektóre rodzaje szczepionek sprzyjają pojawianiu się coraz bardziej zjadliwych odmian wirusa - informuje pismo PLOS Biology.
Skutki embarga wprowadzonego przez Rosję w sierpniu 2014 r., choć widoczne w sektorze rolno-spożywczym, nie są aż tak dotkliwe, jak początkowo obawiali się przedsiębiorcy. Nie wszystkie branże też w jednakowym stopniu odczuły konsekwencje ograniczeń ...
O 4 proc. zwiększyła się unijna produkcja drobiu w pierwszym kwartale tego roku wobec tego samego okresu ub.r., przoduje Polska z 16 proc. wzrostem. Według prognoz KE tendencja taka powinna utrzymać się w całym 2015 r.
W pierwszych pięciu miesiącach 2015 r. wyeksportowano z Polski łącznie 90,2 tys. ton jaj o wartości 92 088 tys. EUR. Średnia wartość jednej tony wyrażona w Euro – 1021,1 ( w 2014 r. – 975,8 EUR/tonę)
Polski drób oraz jabłka być może jeszcze w 2015 r. trafią na rynek USA - zapowiedział w środę po rozmowach w Waszyngtonie minister rolnictwa Marek Sawicki. Ocenił, że trwające negocjacje o liberalizacji handlu USA-UE zwolniły i zakończą się dopiero ...
Głównym jej celem jest przeprowadzenie bezpośrednich rozmów na temat dostępu polskich produktów rolno-spożywczych do rynku USA. Strona polska zainteresowana jest m.in.: zakończeniem procedury dostępu produktów drobiowych z Polski do rynku USA, ...
W ubiegłym roku Bułgarzy zjedli o prawie 9 proc. mięsa drobiowego więcej. Spada natomiast spożycie mięs czerwonych - informuje polska ambasada w Sofii.
W trakcie chowu niosek, hodowcy bardzo często spotykają się z przypadkami cienkich skorup jaj. Ta przypadłość bezpośrednio wpływa na liczbę „stłuczek” jaj w czasie ich transportu. Zaburzenie to wynika najczęściej z obniżonego poziomu ...
Według danych Komisji Europejskiej, od stycznia do kwietnia br. UE wyeksportowała do krajów trzecich 441,1 tys. ton mięsa, żywca, podrobów i przetworów drobiu – o 2,5% więcej niż w tym samym okresie 2014 r.
W pierwszych czterech miesiącach 2015 r. wyeksportowano z Polski łącznie 69,8 tys. ton jaj w skorupkach o wartości 72 998 tys. EUR. Średnia wartość jednej tony – 1045,39 EUR (w 2014 r. – 938,0 EUR/tonę).