Unijny Sąd Pierwszej Instancji utrzymał w mocy decyzję Komisji Europejskiej w sprawie zniesienia od lipca 2013 r. unijnych subsydiów do eksportu drobiu (poza sytuacjami kryzysowymi). Tym samym Sąd oddalił sprzeciw Francji i dwóch największych francuskich firm produkcyjnych –Doux oraz Tilly-Sabco, uznając ich argumenty za nieuzasadnione.
Komisja Europejska zmniejszyła subsydia eksportowe dla trzech kategorii mrożonego mięsa kurcząt z 0,4 EUR/kg w 2010 r. do 0,1 EUR/kg na początku 2013 r., a lipcu 2013 r. całkowicie zniosła przyznawanie subsydiów. Ten mechanizm wsparcia, powszechnie stosowany w UE w przeszłości, był ostro krytykowany na świecie, jako zakłócający konkurencję na rynkach zagranicznych.
UE zgodziła się na forum Światowej Organizacji Handlu (WTO) na redukcję stosowania subsydiów eksportowych, a w dalszej perspektywie na ich całkowitą eliminację.
FAMMU/FAPA na podst. Agra Facts nr 03 - 16 z dn. 15 .01.16