Azoty_Kedzierzyn_4_04_16

Ceny zbytu brutto wybranych artykułów mleczarskich w okresie od 19 do 24 III 2001 r.

19 czerwca 2002
nazwa produktu jedn. cena max. cena min. cena śred.
jogurt owocowy kubek PS 150 g zł /opak  0,90 0,43 0,69
jogurt owocowy kubek PS 450 g zł /opak  1,87 1,42 1,66
jogurt owocowy kubek PS 500 g zł /opak  1,87 0,69 1,55
kefir kubek PS 200 g zł /opak  0,64 0,47 0,57
kefir kubek PS 450 g zł /opak  1,06 0,67 0,93
kefir kubek PS 500 g zł /opak  1,30 0,85 1,07
masło Ekstra konfekcjonowane min. 82% tł. zł /kg  11,88 6,14 8,64
masło Ekstra min. 82% tł. w blokach 25 kg zł /kg  9,84 5,00 7,12
mleko acidofilne naturalne kubek PS 500 ml zł /opak  1,44 1,23 1,36
mleko spożywcze pasteryzowane 2% tł. w folii 1 litr zł /litr  1,24 0,93 1,10
mleko spożywcze pasteryzowane 2-2,5% tł. w folii 1 litr zł /litr  1,44 0,89 1,13
mleko spożywcze UHT 2-2,5% tł. w kartonie 1 litr zł /litr  1,95 0,93 1,57
mleko w proszku odtłuszczone w workach 25 kg zł /kg  9,63 6,50 8,85
ser dojrzewający Edamski min. 42% tł. zł /kg  14,45 8,75 11,60
ser dojrzewający Ementalski min. 42% tł. zł /kg  16,94 11,13 14,36
ser dojrzewający Gouda min. 42% tł. zł /kg  15,69 9,00 12,14
ser dojrzewający Tylżycki min. 42% tł. zł /kg  12,54 11,62 11,99
serek topiony kremowy kostka 100 g zł /opak  1,11 0,83 0,94
serek twarogowy homogenizowany waniliowy kubek PS 150g zł /opak  1,39 0,70 0,94
serek wiejski granulowany kubek PS 150 g zł /opak  1,68 0,83 1,18
serek wiejski granulowany kubek PS 200 g zł /opak  1,50 1,11 1,28
śmietanka spożywcza pasteryzowana 18% tł. kubek PS 200 g zł /opak  1,80 0,70 1,01
śmietanka spożywcza pasteryzowana 18% tł. kubek PS 250 g zł /opak  1,05 0,97 1,02
twarożek ziarnisty 200 g zł /opak  1,64 1,24 1,44
twaróg półtłusty formowany zł /kg  7,52 5,00 6,54
twaróg półtłusty klinek zł /kg  7,14 6,59 6,88
twaróg półtłusty konfekcjonowany zł /kg  6,67 6,62 6,65
twaróg półtłusty krajanka zł /kg  8,03 6,31 7,01

W powyższej tabeli prezentowane są wyniki analizy danych uzyskanych z 82 zakładów.

Zapasy artykułów mleczarskich

nazwa produktu ilość (tony) liczba przedsiębiorstw
masło (>10 ton)  3 748,3 33
mleko w proszku (>100 ton)  3 920,7 16
sery twarde (>50 ton)   4 952,4 16
 

Badanie dotyczyło zakładów, w których zapasy masła, mleka w proszku i serów przekraczały jednostkowo odpowiednio 10, 100 i 50 ton. W badanym okresie zapasy masła zmniejszyły się w stosunku do tygodnia poprzedniego o 38,1 ton, tj. 1,0%. Wzrost odnotowano w zapasach mleka w proszku - o 1 269,6 ton, tj. 47,9% oraz serach twardych o 318,1 ton, tj. 6,9%.
Po długim okresie spadku średnich cen zbytu brutto masła, odnotowano wzrost na przestrzeni tygodnia: masła ekstra konfekcjonowanego o 1,2%, masła w blokach o 6,1%. Cena mleka w proszku wzrosła o 1,4% w porównaniu do tygodnia poprzedniego.

Źródło: GISiPAR - informacja nr 12

POWIĄZANE

Przy ZPM Mrągowo powstaje najnowocześniejszy Zakład Produkcji Sproszkowanych Pro...

Borówka amerykańska to nie tylko pyszny, orzeźwiający smak. To także – a może pr...

Minister Krzysztof Jurgiel spotkał się dziś z ambasadorami 5 państw tworzących K...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum
Jestesmy w spolecznosciach:

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Zgłoś uwagę