aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1

Ceny zbytu brutto wybranych artykułów mleczarskich w okresie od 26 do 31 III 2001 r.

19 czerwca 2002
nazwa produktu jedn. cena max. cena min. cena śred.
jogurt owocowy kubek PS 150 g zł /opak  0,97 0,43 0,69
jogurt owocowy kubek PS 450 g zł /opak  1,87 1,54 1,68
jogurt owocowy kubek PS 500 g zł /opak  1,87 0,69 1,63
kefir kubek PS 200 g zł /opak  0,74 0,47 0,60
kefir kubek PS 450 g zł /opak  1,11 0,67 0,94
kefir kubek PS 500 g zł /opak  1,56 0,90 1,13
masło Ekstra konfekcjonowane min. 82% tł. zł /kg  12,63 6,14 8,71
masło Ekstra min. 82% tł. w blokach 25 kg zł /kg  9,84 5,00 7,28
mleko acidofilne naturalne kubek PS 500 ml zł /opak  1,44 1,23 1,34
mleko spożywcze pasteryzowane 2% tł. w folii 1 litr zł /litr  1,24 0,89 1,10
mleko spożywcze pasteryzowane 2-2,5% tł. w folii 1 litr zł /litr  1,44 0,90 1,15
mleko spożywcze UHT 2-2,5% tł. w kartonie 1 litr zł /litr  1,95 0,93 1,59
mleko w proszku odtłuszczone w workach 25 kg zł /kg  9,63 6,50 8,79
ser dojrzewający Edamski min. 42% tł. zł /kg  14,45 9,00 12,04
ser dojrzewający Ementalski min. 42% tł. zł /kg  16,94 11,13 14,54
ser dojrzewający Gouda min. 42% tł. zł /kg  15,69 9,00 12,20
ser dojrzewający Tylżycki min. 42% tł. zł /kg  12,31 10,95 11,72
serek topiony kremowy kostka 100 g zł /opak  1,11 0,83 0,95
serek twarogowy homogenizowany waniliowy kubek PS 150g zł /opak  1,39 0,70 0,94
serek wiejski granulowany kubek PS 150 g zł /opak  1,41 0,83 1,13
serek wiejski granulowany kubek PS 200 g zł /opak  1,50 1,12 1,31
śmietanka spożywcza pasteryzowana 18% tł. kubek PS 200 g zł /opak  1,80 0,70 1,02
śmietanka spożywcza pasteryzowana 18% tł. kubek PS 250 g zł /opak  1,05 0,97 1,02
twarożek ziarnisty 200 g zł /opak  1,64 1,20 1,36
twaróg półtłusty formowany zł /kg  7,52 5,00 6,59
twaróg półtłusty klinek zł /kg  7,14 6,59 6,88
twaróg półtłusty krajanka zł /kg  8,42 6,31 7,04

W powyższej tabeli prezentowane są wyniki analizy danych uzyskanych z 88 zakładów.

Zapasy artykułów mleczarskich

nazwa produktu ilość (tony) liczba przedsiębiorstw
masło (>10 ton)  4 046,3 33
mleko w proszku (>100 ton)  4 017,9 16
sery twarde (>50 ton)  5 035,3 17

Badanie dotyczyło zakładów, w których zapasy masła, mleka w proszku i serów przekraczały jednostkowo odpowiednio 10, 100 i 50 ton. W badanym okresie zanotowano wzrost zapasów artykułów mleczarskich w stosunku do tygodnia poprzedniego: masło o 298,0 ton, tj. 7,9%, mleko w proszku o 97,2 ton, tj. 2,5% oraz sery twarde o 82,9 ton, tj. 1,7%.
Na przestrzeni tygodnia wzrosły średnie ceny zbytu brutto: masła ekstra konfekcjonowanego o 0,8%, masła w blokach o 2,2%. Cena mleka w proszku zmniejszyła się o 0,7% w porównaniu do tygodnia poprzedniego. Obniżenie ceny mleka w proszku powoduje duże zainteresowanie eksporterów tego surowca.

Źródło: GISiPAR - informacja nr 13

POWIĄZANE

- Polskie mleczarnie zaczynają już zmniejszać gramaturę opakowań - ich tarę - za...

W terminie 19-23 lutego 2024 r., członków Polskiej Izby Mleka tj.  Spółdzielczą ...

W 100% gospodarstw dostarczających mleko na potrzeby produkcji produktów mleczny...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę