Azoty_Kedzierzyn_4_04_16

Rusza eksport wołowiny do Rosji

27 września 2002

Polska znów będzie eksportować wołowinę do Rosji. Był on zablokowany ze względu na wykryty, w naszym kraju w maju br. przypadek BSE.

Więcej będziemy  eksportować innych gatunków mięsa i warzyw, eksperci ustalą jakie to będą ilości – poinformował Jarosław Kalinowski, wicepremier i minister rolnictwa. Wzrośnie też  sprzedaż mięsa wieprzowego, drobiu i ziemniaków. Jest to wynik wizyty wicepremiera w Rosji.

Z punktu widzenia przemysłu mięsnego zniesienie blokady jest bardzo korzystne. Jest ono także efektem działań polskich producentów, którzy przyjmowali lekarzy weterynarii Federacji Rosyjskiej i udowodnili im, że polskie produkty są bezpieczne – stwierdził Przemysław Chabowski, prezes Polskiego Związku Producentów, Eksporterów i Importerów Mięsa i ZM Morliny. Jeśli chodzi o wieprzowinę to samo otwarcie nie wystarczy. Konieczna jest interwencja rządu. Bez dopłat nie zdobędziemy rynku rosyjskiego, który jest zalewany tanim mięsem z Unii Europejskiej, Stanów Zjednoczonych, Kanady i Brazylii – wyjaśnił P. Chabowski.

Przedstawiciele poszczególnych firm mięsnych zachowują rezerwę, jeśli chodzi o ocenę podpisanego porozumienia. Niewątpliwie jest to kolejny krok w dobrym kierunku, lecz z jego oceną należy się wstrzymać do chwili poznania szczegółów – powiedział Jerzy Majchrzak, dyrektor biura i rzecznik prasowy Sokołowa. Producenci mięsa próbują na własną rękę szukać miejsc zbytu dla swoich wyrobów za wschodnią granicą. Pozytywne rezultaty w tym względzie ma Animex i Sokołów. Analitycy twierdzą, że zdecydowanie łatwiej jest nawiązać kontakty handlowe z Rosją dużym spółkom i jeszcze na dodatek posiadającym inwestora branżowego z zagranicy. Małe podmioty z reguły skazane są na niepowodzenie. Tym bardziej, że dochodzą jeszcze trudności z płatnościami i kłopoty logistyczne.

Eksperci zgodnie podkreślają, że podpisane porozumienie z FR stwarza możliwość zahamowania systematycznego spadku eksportu. Przypomnijmy, że udział Rosji w ogólnych wpływach z eksportu mięsa czerwonego z roku na rok maleje. Jeszcze w 1997 roku na rynek rosyjski sprzedawano 225 tyś. ton mięsa z 324 tyś. ton całego eksportu, a w bieżącym roku trafi tam tylko około 40 tyś. ton ze 180 tyś. ton całego eksportu. Wyjątek przyniosło pierwsze półrocze br., w którym wystąpił znaczny wzrost eksportu wołowiny w stosunku do analogicznego okresu ub.r. – z 1,5 tyś. ton w pierwszym półroczu 2001 do 16, 1 tyś. ton w pierwszym półroczu 2002.


POWIĄZANE

Światowy Dzień Gleby, obchodzony 5 grudnia, został ustanowiony z inicjatywy Orga...

Sejm znowelizował w piątek ustawę o nasiennictwie. Umożliwia ona wpisywanie do k...

Spółka Feerum S.A., jeden z największych w Polsce producentów kompleksowych elew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum
Jestesmy w spolecznosciach:

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Zgłoś uwagę