Sanitarna kontrola wiosennych warzyw

19 marca 2004

Ile azotanów i azotynów jest w wiosennej sałacie i szpinaku, sprawdza Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Szczecinie. Właśnie te warzywa pochłaniają najwięcej szkodliwych substancji.

Inspektorzy przebadają 68 próbek liści sałaty i szpinaku z warzywniaków, targów i hurtowni na terenie całego województwa zachodniopomorskiego.

- Sprawdzimy, czy zawartość azotanów w warzywach mieści się w normach Unii Europejskiej - tłumaczy Wiesława Jachimiak, kierownik nadzoru sanitarnego z WSSE w Szczecinie. - Zgodnie z nimi kilogram pomidorów, papryki czy cebuli może zawierać 200 mg azotanów, natomiast świeża wiosenna sałata - 4500 mg. Dlatego lepiej stosować nowalijki jako dodatek do potraw, a nie jako główne danie.

Nowalijki, czyli wczesnowiosenne warzywa szklarniowe, chłoną z ziemi nie tylko duże ilości wody i składników mineralnych, ale także wszelkie zanieczyszczenia i pestycydy. Najbardziej szkodliwe są rakotwórcze azotyny i azotany. Te sole kwasu azotowego występują w wielu produktach żywnościowych. Są czasem dodawane jako konserwanty do mięsa i przetworów mięsnych. Stosuje się je jako nawozy.


POWIĄZANE

Stan zasiewów ozimin w krajach półkuli północnej generalnie oceniany jest jako d...

Według danych IERiGŻ w 2015 roku produkcja jabłek w Polsce wyniosła 3,17 mln ton...

Pewnie nie raz zastanawialiście się, co zrobić, by wprowadzić prawidłowe nawyki ...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum
Jestesmy w spolecznosciach:

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Zgłoś uwagę