Zakorzenione w powietrzu

9 października 2003

W powietrzu rozrastają się korzenie tzw. aeroponicznych pomidorów, wyhodowanych przez naukowców poznańskiej Akademii Rolniczej. Dzięki temu rośliny nie pobierają z ziemi szkodliwych dla człowieka metali ciężkich.

Zapuścić korzenie w powietrzu? To nie żart. W Akademii Rolniczej w Poznaniu pierwszy raz w Polsce wyhodowano aeroponiczne pomidory. Oznacza to, że korzenie roślin zamiast w glebie rozrastają się w powietrzu. Rośliny żywią się specjalną pożywką z wody i soli mineralnych.

Owoce są zdrowsze, bo nie pobierają z ziemi metali ciężkich.

Rośliny żywią się specjalną pożywką z wody i soli mineralnych. Pomidory są dorodne i smaczne.

Technologia aeroponiczna może znaleźć zastosowanie w uprawie ogórka, papryki i kwiatów – na przykład anturium


POWIĄZANE

Według FranceAgriMer, około 92% upraw francuskiej pszenicy ozimej jest w dobrej ...

W tym minionym tygodniu notowania soi na giełdzie w Chicago (CBoT) nieznacznie z...

W dniu 9 marca 2017 r. na Wydziale Fizyki Politechniki Warszawskiej odbędzie się...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum
Jestesmy w spolecznosciach:

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Zgłoś uwagę