Zakorzenione w powietrzu

9 października 2003

W powietrzu rozrastają się korzenie tzw. aeroponicznych pomidorów, wyhodowanych przez naukowców poznańskiej Akademii Rolniczej. Dzięki temu rośliny nie pobierają z ziemi szkodliwych dla człowieka metali ciężkich.

Zapuścić korzenie w powietrzu? To nie żart. W Akademii Rolniczej w Poznaniu pierwszy raz w Polsce wyhodowano aeroponiczne pomidory. Oznacza to, że korzenie roślin zamiast w glebie rozrastają się w powietrzu. Rośliny żywią się specjalną pożywką z wody i soli mineralnych.

Owoce są zdrowsze, bo nie pobierają z ziemi metali ciężkich.

Rośliny żywią się specjalną pożywką z wody i soli mineralnych. Pomidory są dorodne i smaczne.

Technologia aeroponiczna może znaleźć zastosowanie w uprawie ogórka, papryki i kwiatów – na przykład anturium


POWIĄZANE

W styczniowym raporcie USDA obniżył prognozy zbiorów zbóż na świecie. Pomimo dok...

Agenda Komisji DG Agri w szacunkach z 22 grudnia 2016 r. ocenia produkcję surowc...

Jak podał UkrAgroConsult, w pierwszej połowie sezonu handlowego 2016/17 Ukraina ...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum
Jestesmy w spolecznosciach:

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Zgłoś uwagę