aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1

Sytuacja na rynku żywca i mięsa

18 października 2001

Skup żywca rzeźnego

W analizowanym okresie jednostki przemysłu mięsnego skupiły ogółem w wadze żywej netto 9.441,6 ton żywca, w tym 7.421,6 ton trzody chlewnej i 2.020,0 ton bydła.
Waga poubojowa ogółem wyniosła 6.782,9 ton, w tym: mięso wieprzowe – 5.734,3 ton, tj. 84,5% i mięso wołowe – 1.048,6 ton, tj. 15,5%.

Ceny skupu w zakładach przemysłu mięsnego (zł/kg)

Lp.  Data

Trzoda w kl. I

Bydło kl. „A”

min. max śr. min. max śr.
1. 13.10.01 4,30 5,47 4,87 3,00 3,61 3,27
2. 06.10.01 4,32 5,47 4,85 3,00 3,60 3,26
3. 14.10.00 4,10 4,84 4,37 3,20 3,81 3,52
4. 1-2(zł/q) -0,02 0,00 +0,02 0,00 +0,01 +0,01
5. 1:2 (%) -0,46 0,00 +0,41 0,00 +0,28 +0,31
6. 1-3(zł/q) +0,20 +0,63 +0,50 -0,20 -0,20 -0,25
7. 1:3 (%) +4,88 +13,02 +11,44 -6,25 -5,25 -7,10

Uboje usługowe bydła i trzody

W omawianym okresie 7 jednostek przemysłu mięsnego dokonało uboju usługowego 553 szt. zwierząt rzeźnych o łącznej wadze 111,3 ton, w tym:

  • 289 szt. trzody o wadze 23,5 ton, co stanowiło 0,3% skupu ogółem tych zwierząt,

  • 264 szt. bydła o wadze 87,8 ton, co stanowiło 4,4% skupu ogółem tych zwierząt.

Aktualna sytuacja na rynku żywca rzeźnego

Skup trzody chlewnej wzrósł o 4,2% w stosunku do poprzedniego tygodnia. Podniosła się również o 2 gr średnia cena trzody kl. I, kształtując się na poziomie 4,87 zł/kg.
Dla uzupełnienia niezbędnej ilości surowców wieprzowych czternaście zakładów zakupiło 75,3 ton mięsa z Agencji Rynku Rolnego i 486,6 ton u innych producentów krajowych. W analizowanym tygodniu nie odnotowano importu wieprzowiny.
Skup bydła rzeźnego zwiększył się o 6,6% w porównaniu do ubiegłego tygodnia. Osiem zakładów zakupiło dodatkowo 37,3 ton wołowiny u producentów krajowych. Średnia cena skupu bydła kl. A podniosła się o 1 gr i wyniosła 3,27 zł/kg.
Wzrosła również o 4 gr średnia cena krów. Najniższą, tj. 1,70 zł/kg odnotowano w województwie śląskim, najwyższą, tj. 2,84 zł/kg w województwie małopolskim. Znaczący udział krów w skupie bydła ogółem zarejestrowano w objętych analizą zakładach w województwach: lubuskim – 35,7%, podkarpackim – 30,0% i kujawsko-pomorskim – 25,8% oraz w pojedynczych zakładach w województwach: małopolskim – 48,5%, podlaskim – 47,1% i łódzkim – 25,7%.
Porównując wielkość skupionego żywca i jego ceny do analogicznego okresu ubiegłego roku, stwierdza się: dla trzody chlewnej wzrost – odpowiednio o 4,2% i 11,4%, dla bydła natomiast spadek – odpowiednio o 4,3% i 7,1%.

Ceny prosiąt na targowiskach

Najniższą cenę 170,00 zł za parę prosiąt o wadze 10-15 kg płacono w województwie dolnośląskim, najwyższą – 300,00 zł za parę prosiąt o wadze powyżej 15 kg – w województwie kujawsko-pomorskim.

Eksport 

Siedem zakładów wyeksportowało łącznie 500,3 ton mięsa i jego przetworów, z czego 74,7% stanowiły wędliny i konserwy, 19,4% – mięso wołowe i 5,9% – mięso wieprzowe.
Wielkość eksportu zmniejszyła się o 13,8% w stosunku do ubiegłego tygodnia. W ogólnej masie sprzedanego mięsa i jego przetworów w 31 badanych zakładach eksport stanowił 8,8%.

Sprzedaż mięsa i przetworów 

W analizowanym okresie jednostki przemysłu mięsnego sprzedały następujące ilości mięsa i jego przetworów:

  • 876,7 ton mięsa z uboju, w tym 800,7 ton półtusz wieprzowych i 76,0 ton ćwierci wołowych,

  • 5.656,4 ton wyrobów mięsnych, w tym 1.525,5 ton mięsa w elementach kulinarnych, 2.975,0 ton wędlin oraz 1.153,9 ton innych rodzajów mięsa i jego przetworów.

Ceny średnie sprzedaży mięsa i przetworów w zakładach przemysłu mięsnego (zł/kg)

Lp.  Data Półtusze wieprzowe Ćwierci wołowe (przody) Ćwierci wołowe (zady)    Mięso kulinarne   (5 rodzajów)

Wędliny (6 asort.)

1. 13.10.01 7,39 6,31 7,17 11,26 14,24
2. 06.10.01 7,43 6,20 7,19 11,20 14,13
3. 14.10.00 6,90 6,90 8,30 11,15 13,71
4. 1-2(zł/q) -0,04 +0,11 -0,02 +0,06 +0,11
5. 1:2 (%) -0,54 +1,77 -0,28 +0,54 +0,78
6. 1-3(zł/q) +0,49 -0,59 -1,13 +0,11 +0,53
7. 1:3 (%) +7,10 -8,55 -13,62 +0,99 +3,87

Funkcjonowanie klasyfikacji wg standardów EUROP

W 8 największych jednostkach przemysłu mięsnego objętych badaniem w okresie 01 - 06.10.2001 r. skupiono ogółem 25.577 szt. trzody, z czego 22.534 szt. (88,1%) rozliczono wg oceny poubojowej z uwzględnieniem procentu mięsności, zaś 3.043 szt. (11,9%) rozliczono wg klasyfikacji przyżyciowej.

Źródło: GISiPAR, Informacja nr 38/2001


POWIĄZANE

Dobrostan zwierząt to wspólna sprawa. Wszyscy mamy wpływ na to, jak żyją zwierzę...

W 2023 r. pogłowie bydła i produkcja wołowiny na Ukrainie utrzymywały się w tren...

Grupa Goodspeed, niekwestionowany lider w zakresie wysokospecjalistycznych usług...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę