Produkujemy coraz więcej soków owocowych

26 stycznia 2016
Produkujemy coraz więcej soków owocowych
PAP / Wojciech Pacewicz

Dynamicznie rośnie produkcja soków pitnych z owoców - informuje Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.

Jak policzył Instytut w firmach średnich i dużych produkcja pitnych soków owocowych i owocowo-warzywnych w październiku 2015 roku, porównując do października 2014 roku, była większa o 36 proc.

Produkcja soków pitnych produkowanych z jabłek zwiększyła się w październiku aż o 120 proc., wytwarzanych z owoców cytrusowych - o 19 proc., a pozostałych soków pitnych warzywnych i owocowo-warzywnych o 5 proc.

Instytut policzył, że w dziesięciu miesiącach ubiegłego roku produkcja pitnych soków owocowych i owocowo-warzywnych wzrosła w relacji do analogicznego okresu 2014 roku o 14 proc., do 543,6 tys. ton.

Produkcja soków pitnych wytwarzanych z jabłek zwiększyła się w tym okresie o 25 proc., z owoców cytrusowych - o 16 proc., a pozostałych soków pitnych warzywnych, owocowych i owocowo-warzywnych o 9 proc.

(PAP)


POWIĄZANE

Kolejni giganci rezygnują z pasz z GMO - to zmiana w produkcji wartej miliardy z...

Dane o polskim eksporcie drobiu za grudzień 2016 roku zdają się potwierdzać rynk...

Przewodniczący Copa, Martin Merrild, złożył dzisiaj hołd byłemu przewodniczącemu...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum
Jestesmy w spolecznosciach:

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Zgłoś uwagę