Azoty_Kedzierzyn_4_04_16

REALIZACJA MECHANIZMU PRYWATNEGO PRZECHOWYWANIA WIEPRZOWINY

22 stycznia 2016
REALIZACJA MECHANIZMU PRYWATNEGO PRZECHOWYWANIA WIEPRZOWINY

Według danych Komisji Europejskiej, w pierwszym tygodniu realizacji mechanizmu dopłat do prywatnego przechowywania wieprzowiny (od 4 do 8 stycznia  br.), największe ilości mięsa w magazynach zgromadziły Hiszpania i Niemcy.

Wszystkie państwa członkowskie UE zdołały w tym okresie wprowadzić do magazynów ponad 46,3 tys. ton wieprzowiny. Ze wszystkich produktów, w odniesieniu do których przyznawane są dopłaty, zgromadzono najwięcej nóg bez kości (53,3% całości przechowywanego mięsa), tłuszczu (11,3%) i szynek (8%).

Dopłaty do  prywatnego przechowywania wieprzowiny zostały przyznane na mocy rozporządzenia Komisji (UE) 2015/2334 z dn. 14 grudnia 2015 r. Tymczasowe wycofanie wieprzowiny z rynku ma na celu przywrócenie równowagi rynkowej w UE i wzrost cen.

FAMMU/FAPA na podst. Agra Facts nr 02 - 16 z dn. 13.01.16


POWIĄZANE

Światowy Dzień Gleby, obchodzony 5 grudnia, został ustanowiony z inicjatywy Orga...

W Deszcznie w woj. lubuskim wykryto na jednej z ferm gęsi ognisko wirusa H5N8, n...

Ptasia grypa jest groźna dla zamkniętych hodowli drobiu, natomiast nie zagraża z...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum
Jestesmy w spolecznosciach:

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Zgłoś uwagę