Zgodnie z paragrafem 1 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi w sprawie plonów reprezentatywnych roślin energetycznych rolnicy ubiegający się o płatność energetyczną do upraw rzepaku i rzepiku powinni uzyskiwać plony w wysokości 25 dt ...
Kolejny rok z rzędu sadownicy skarżą się na kontrole Straży Granicznej w ich gospodarstwach. Mimo zapowiedzi ułatwień w zatrudnianiu cudzoziemców problem wciąż pozostał.
W związku z wystąpieniem przypadków pryszczycy w Wielkiej Brytanii, Główny Lekarz Weterynarii apeluje do osób, które podczas pobytu na tym terytorium, w szczególności na obszarze hrabstwa Surrey, miały kontakt ze zwierzętami wrażliwymi na zakażenie ( ...
Tematem numer jeden, który rozgrzewa emocje na owocowym rynku jest teraz niewątpliwie skup jabłek. W spółdzielniach ogrodniczych ceny odmian deserowych ostro pną się w górę. Średnio kilogram skupowany jest po 2 złote 60 groszy. To prawie o 80% wyżej ...
Komisja Europejska wyda ponad 4 miliony euro na trzyletnie badania nad występowanie salmonelli w produkcji jaj. Konkretniej chodzi o powiązanie warunków hodowli niosek z ilością zakażeń bakterią. To przygotowanie do zmian przepisów o chowie klatkowym.
Do piątku ceny śruty sojowej na światowych giełdach rosły. Przetwórcy czekali na ogłoszenie raportu o amerykańskich zapasach i zbiorach. Wbrew pesymistycznym oczekiwaniom, plony są na zadowalającym poziomie. Jeśli w ogóle można mówić o zadowoleniu, ...
Ceny skupu jabłek przemysłowych biją nie spotykane dotąd rekordy. Kilogram kosztuje już złotówkę. Przetwórcy załamują ręce, ale i sami sadownicy wcale nie są tą sytuacją zachwyceni.
Jak informuje Krajowa Federacja Producentów Zbóż najniższa cena oferowana za pszenicę konsumpcyjną w bieżącym tygodniu wyniosła 650 zł a najwyższa oferowana cena wynosi 735 zł za tonę. Natomiast średnia cena za pszenicę konsumpcyjną na dzień 13 ...
Nawet 300 milionów złotych rocznie. Takie straty ponoszą plantatorzy kukurydzy w związku z występowaniem na polach omacnicy prosowianki. Mimo wielu zabiegów szkodnik wciąż się rozprzestrzenia.
Pryszczyca w Wielkiej Brytanii, choroba niebieskich języków w Belgii i Holandii - kłopoty zachodnich hodowców spowodowały wzrost zainteresowania polską wołowiną.