Advertisement

Ciasta regionalne

24 lutego 2008
Medwik czyli piernik:

Składniki:

- 1/2 kg miodu
- 2 szklanki cukru
- 25 dag smalcu lub masła
- 1 kg mąki pszennej
- 3 jajka
- 3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 łyżeczki soli
- 2-3 torebki przyprawy do piernika

Sposób przyrządzania:

Podgrzewaj powoli miód, cukier i smalec lub masło. Masa musi być bardzo gorąca, ale nie może się zagotować. Odstaw do ostygnięcia. Gdy będzie już letnia, dodaj stopniowo, wyrabiając ciasto ręką, mąkę, 3 płaskie łyżeczki sody rozpuszczonej w zimnym mleku, sól i przyprawy. Ciasto starannie wyrób, ulep kulę, włóż do kamionkowego garnka, przykryj ściereczką i odstaw w chłodne miejsce, by dojrzewało przez 3-4 tygodnie. Dojrzałe ciasto podziel na 2-3 części. Każdą porcję rozwałkuj, włóż do natłuszczonej formy i piecz 30 minut w temp. 180°C. Placki przestudź, przełóż powidłami. Możesz też rozwałkować ciasto na cienki placek i wyciąć foremką małe pierniczki (piecze się je 10 minut). Pierniki trzeba upiec 4-5 dni wcześniej, bo zaraz po upieczeniu są twarde i trzeba czasu, by skruszały.



Przekładaniec krakowski z masą orzechową:


Składniki:

- 1 kg mąki
- 10 dag drożdży
- 10 żółtek
- 20 dag masła
- 15 dag cukru
- 1 cukier waniliowy
- 3 szklanki mleka
- 2 szklanki odsączonych owoców z konfitur
- 2 łyżki smażonej skórki pomarańczowej
- szczypta soli

Masa orzechowa:
- 25 dag orzechów
- 15 dag cukru pudru
- 3 białka
- 1 cukier waniliowy

Sposób przyrządzania:

Zrób rozczyn: rozetrzyj drożdże z 2 łyżkami cukru. Wsyp 10 dag mąki, wlej trochę ciepłego mleka. Przesiej resztę mąki, pośrodku zrób dołek. Kiedy drożdże się spienią, wlej je do mąki, dodaj żółtka utarte z cukrem oraz inne składniki oprócz owoców i skórki pomarańczowej. Zagnieć ciasto, wyrabiaj, aż odejdzie od ręki. Odłóż w ciepłe miejsce, aby wyrosło. Zrób masę orzechową: zmiel orzechy, rozetrzyj je z cukrem, cukrem waniliowym i białkami. Wyrośnięte ciasto podziel na cztery części. Każdą rozwałkuj na placek o grubości 1cm. Placki układaj w formie, przekładając je owocami wymieszanymi ze skórką pomarańczową oraz masą orzechową. Gdy ciasto ponownie wyrośnie, posmaruj je jajkiem i ponakłuwaj powierzchnię. Piecz 50 minut w temp. 180°C (bez termoobiegu).


SKUBANIEC- KRUCHE CIAST Z OWOCAMI:


Składniki:

- 1/2 kg mąki
- 30 dag masła (lub 25 dag masła + 2 łyżki smalcu - ciasto będzie bardziej kruche)
- 5 jajek
- 5 łyżek cukru pudru
- 1 szklanka cukru kryształu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- 1.5 kg dowolnych owoców (truskawek; wiśni; rabarbaru; jagód; jabłek itd. )

Sposób przyrządzania:

Zrób kruche ciasto: szerokim nożem posiekaj makę z zimnym masłem (i smalcem, jeśli dodajesz), zagnieć z cukrem pudrem, żółtkami i proszkiem do pieczenia. Ciasto podziel na 3 części, jedną rozwałkuj i wyłóż tortownicę lub blachę. Na cieście ułóż owoce. Do drugiej części ciasta dodaj kakao, zagnieć. Z ciemnego ciasta zeskubuj kawałki i posypuj nimi owoce. Z białek i cukru kryształu ubij bardzo sztywną pianę, wyłóż ją na ciemne ciasto. Z pozostałego, jasnego ciasta zeskub kawałeczki i posyp nimi pianę. Piecz 40 minut w temp. 160-170°C.




BABKA KURPIOWSKA:


Składniki:

- 80 dag mąki
- 15 dag masła
- 12 żółtek
- 2 szklanki mleka
- 1 szklanka cukru
- 8 dag drożdży
- 15 dag migdałów
- 15 dag rodzynków
- mąka i masło do formy

Sposób przyrządzania:

Drożdże rozetrzyj z łyżeczką cukru i rozpuść w ciepłym mleku. Do miski przesiej połowę mąki, zrób dołek, wlej drożdże, wymieszaj z odrobiną mąki z brzegów i odstaw do wyrośnięcia. Dodaj żółtka utarte z pozostałym cukrem, wsyp resztę mąki, wyrabiaj godzinę. Wlej stopione masło, dodaj posiekane migdały i nadal wyrabiaj, aż ciasto odejdzie od ręki. Odłóż do wyrośnięcia, a gdy podwoi objętość, wsyp rodzynki i zagnieć. Formę posmaruj masłem i posyp mąką, napełnij ciastem i odstaw w ciepłe miejsce, aby wyrosło. Piecz godzinę w temp. 170°C. Babkę możesz posypać cukrem pudrem lub polukrować



BABKA ŚLĄSKA Z OWOCAMI


Składniki:

- 6 kopiastych łyżek mąki pszennej
- 0.5 kostki margaryny
- szklanka cukru
- 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 jajka
- cukier waniliowy
- bułka tarta do formy
- ok. 0.5 kg owoców (do wyboru: jabłka; rabarbar; agrest)

Sposób przyrządzania:

Margarynę i cukier roztopić, uważając, żeby nie była za gorąca. Zostawiamy garnek na minimalnym ogniu i miksując, dodajemy jajka, mąkę z proszkiem i cukier waniliowy. Po połączeniu wszystkich składników zdejmujemy z ognia. Do wysmarowanej i posypanej bułką tartą formy babkowej (może być z kominkiem) wlewamy ciasto i górę posypujemy gęsto owocami. Pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku.





MAZUREK KRAKOWSKI


Składniki:

- Ciasto:
- 20 dag mąki krupczatki
- 7.5 dag cukru pudru
- 15 dag masła
- 1 żółtko

Masa makaronikowa:
- 15 dag maku - najlepiej białego ale może być też niebieski)
- 25 dag cukru kryształu
- 4 białka
- olejek migdałowy

Lukier czekoladowy:
- 3 białka
- 36 dag cukru pudru
- 6 dag kakao
- 6 dag masła
- olejek waniliowy
- kandyzowane owoce i bakalie do dekoracji

Sposób przyrządzania:

Mąkę przesiej, posiekaj z masłem, szybko zagnieć z cukrem pudrem i żółtkiem. Zawiń w folię i włóż na 30 minut do lodówki. Następnie rozwałkuj na blasze i podpiecz w temp. 200°C. Przygotuj masę: mak wymieszaj z cukrem i kilkoma kroplami olejku migdałowego, zmiel (najlepiej porcjami w maszynce do kawy), a potem utrzyj w kamiennej misie, dodając porcjami ubite na sztywno białka. Gotową masę przełóż do rękawa cukierniczego i wyciśnij dekoracyjny brzeg na podpieczony spód. Wstaw do piekarnika i zapiecz, aż brzeg się ładnie przyrumieni. W czasie, gdy ciasto stygnie, przygotuj lukier: białka utrzyj z cukrem, a gdy powstanie gęsta masa, dodaj do niej kakao roztarte z masłem. Dokładnie wymieszaj i polukruj ostudzony kruchy spód placka. Zanim lukier zastygnie, udekoruj wierzch ciasta kandyzowanymi owocami i bakaliami.


POWIĄZANE

Twórcy programów graficznych takich jak CorelDRAW Graphics Suite 2017 czy platfo...

Creotech Instruments opiera swoją działalność nie tylko na przemyśle kosmicznym,...

Po modzie na uprawianie własnych ziół, pomidorów, truskawek, drzew i krzewów owo...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum
Jestesmy w spolecznosciach:

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Zgłoś uwagę