Azoty_Kedzierzyn_4_04_16

„Kaszëbsczé Jestkù” - Festiwal Potraw Kaszubskich

15 października 2015
Kaszubi, tradycyjnie każdą biesiadę zaczynają od deseru - najczęściej sernika. Nie inaczej było w Ostrzycach podczas „Kaszëbsczé Jestkù”, czyli Festiwalu Potraw Kaszubskich. VIII edycja tego wydarzenia odbyła się w sobotę 3 października przy wyjątkowo sprzyjającej, letniej aurze.

W tym roku sernik był wyjątkowy, bowiem przygotowany przez Prezesa Agencji Rynku Rolnego Radosława Szatkowskiego w asyście szefów kuchni Prezesa Stowarzyszenia Kucharzy Polskich Krzysztofa Szulborskiego oraz Szefa Kuchni na Zamku w Gniewie Mariusza Gachewicza.

Agencja Rynku Rolnego od dłuższego czasu aktywnie wspiera rozwój sektora żywności naturalnej oraz promocję kuchni tradycyjnej i narodowej. W ramach działań, które realizuje ARR, Prezes Szatkowski nadzoruje szereg projektów mających na celu promocję polskich produktów rolno-żywnościowych na arenie krajowej jak i międzynarodowej. Ciężka praca na tym polu  nagrodzona została statuetką „Panteon Kulinarny”, który został wręczony Prezesowi  przez Mistrza Krzysztofa Szulborskiego.

Zespół kucharski wraz z Prezesem Szatkowskim przygotował w Ostrzycach, aż 5 potraw wywodzących się z Kaszub. Publiczność zgromadzona w namiocie festiwalowym, częstowała się potrawami oraz uczestniczyła w licznych  konkursach, w których nagrodami były akcesoria kuchenne oraz ekskluzywne wydawnictwa z zakresu edukacji kucharskiej. Jeszcze większa niespodzianka czekała wszystkich uczestników festiwalu na stoisku ARR, gdzie Prezes Szatkowski wraz z autorem podręcznika kulinarnego „Lekcje smaków” sprezentowali go szerokiej grupie zainteresowanych. Chętnych do zdobycia wyjątkowej lektury nie brakowało!

Do zmagań festiwalowych w Ostrzycach przystąpiło w sumie 19 drużyn w czterech kategoriach: szkoły gastronomiczne, koła gospodyń wiejskich, gospodarstwa agroturystyczne oraz restauratorzy.  Na pochwałę zasługuje  aktywny  udział pomorskich szkół ponadgimnazjalnych kształcących kucharzy. To właśnie w tych placówkach ARR od kilku  lat inicjuje oraz prowadzi warsztaty doskonalące zdolności z zakresu prowadzenia kuchni regionalnej i tradycyjnej oraz wykorzystania produktów wytwarzanych przez pomorskich rolników. Zespoły o najwyższym kunszcie kucharskim w zakresie kaszubskich specjałów nagradzane były w Ostrzycach przez Prezesa Radosława Szatkowskiego.

Podczas imprezy miejsce miało też wyjątkowe wydarzenie. Zaprezentowano i wypróbowano olbrzymią maselnicę - Czerzenkę, w której zespołowo ubito kilkadziesiąt kilogramów masła. Być może w przyszłych edycjach dojdzie do pobicia kolejnego rekordu? Tymczasem wspomnienie smaku świeżego masła skomponowanego z pajdą  tradycyjnego chleba będzie towarzyszyło wszystkim uczestnikom „Kaszëbsczé Jestkù” do następnej, przyszłorocznej  edycji.

POWIĄZANE

Chciałbyś pomóc najuboższym na święta, ale nie wiesz komu, nie masz czasu i zast...

W dniu 17 listopada bieżącego roku Zespół Szkół Gastronomicznych we Wrocławiu or...

Oddział Terenowy Agencji Rynku Rolnego w Lublinie przy współpracy z firmą „Avang...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum
Jestesmy w spolecznosciach:

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Zgłoś uwagę