Wyciąg z świeżych winogron może zwalczać szkodliwe bakterie

29 kwietnia 2009
Podczas badań przeprowadzonych na uniwersytecie Clemson w USA naukowcy odkryli, że wyciąg z różnych gatunków winogron może być skuteczny w powstrzymywaniu helicobacter pylori, bakterii odpowiedzialnej za powstawanie u człowieka chorób gastrycznych.
Helcobacter pylori jest czynnikiem bakteryjnym najczęściej wiązanym z powstawaniem wrzodów żołądka, zapaleniem otrzewnej oraz z najgroźniejszą chorobą rakiem żołądka.
Terapia antybiotykowa stosowana do tej pory przynosi poprawę w pierwszym stadium choroby, jednak odporność na antybiotyki narasta z czasem i mogą wystąpić nawroty choroby wrzodowej. Podczas poprzednich badań sprawdzano przydatność terapeutyczną innych roślin które przeciwdziałają bakteriom żołądka np.: czosnek, brokuły czy żurawiny, jednak okazuje się, że to mieszanka czerwonych, białych i ciemnych winogron ma najmocniejsze działanie antybakteryjne jak pokazują wyniki 24 godzinnego leczenia pacjentów w początkowym stadium choroby.

 


POWIĄZANE

Jedna z największych firm produkujących jaja w Chinach, Charoen Pokphand Group, ...

Zaprojektowany przez Zortrax motocykl powstał przy użyciu drukarek M200 oraz M30...

Najważniejszym trendem rozpoczynającego się roku będzie rosnąca rola sztucznej i...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum
Jestesmy w spolecznosciach:

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Zgłoś uwagę