Advertisement

Zdrowie miodem płynące

9 sierpnia 2010
Miód jest produktem o dużej wartości odżywczej i leczniczej. Wystarczy 1 łyżka stołowa miodu dziennie, aby ujawniły się jego dobroczynne efekty.
Apis mellifera – tak nazywają się pszczoły, którym zawdzięczamy tę złocistą, gęstą, słodką substancję. Zbierają miód z nektaru roślin miododajnych lub ze spadzi i gromadzą go w komórkach plastra jako zapas pokarmowy.

Miód jest produktem o dużej wartości odżywczej i leczniczej. Wystarczy 1 łyżka stołowa miodu dziennie, aby ujawniły się jego dobroczynne efekty. W 80 proc. miód składa się z cukrów – głównie z fruktozy, glukozy i maltozy. Zawiera aminokwasy, białka, barwniki, składniki mineralne oraz witaminy: C, B1, B2, B6, A, biotynę, kwas foliowy, pantotenowy i nikotynowy. Zasadniczy wpływ na smak miodu mają węglowodany, a także kwasy organiczne oraz olejki eteryczne.
Panaceum

Miód może jeść prawie każdy. Ze względu na walory energetyczne polecany jest on sportowcom oraz studentom i młodzieży szkolnej. Osoby starsze powinny go spożywać w celu uzupełnienia niedoborów niezbędnych składników, np. witamin.

Nie należy go podawać dzieciom poniżej 1. roku życia, gdyż może zawierać przetrwalniki bakterii beztlenowych oraz tlenowych.
Działanie antybakteryjne

Przesilenie jesienno-zimowe sprzyja przeziębieniom. Zanim choroba rozwinie się na dobre, warto sięgnąć po miód – podniesie on odporność organizmu i ze względu na szerokie właściwości antybakteryjne zapobiegnie, a nawet uleczy takie dolegliwości, jak zapalenie gardła czy zapalenie zatok. Miód oddziałuje na ziarniaki gram-dodatnie, pałeczki gram-ujemne, a także na grzyby z rodzaju Candida. Te właściwości są charakterystyczne dla miodów spadziowych.

Za działanie antybakteryjne miodu odpowiadają zawarte w nim enzymy. Jeden z nich katalizuje reakcję, w wyniku której powstaje H2O2 (nadtlenek wodoru, potocznie nazywany wodą utlenioną). Reakcja ta zachodzi szybko, gdy miód jest rozcieńczony z wodą – wówczas jego właściwości antybakteryjne ujawniają się najpełniej.
Alergie

Pyłek kwiatowy może powodować reakcje alergiczne. Jednakże, odpowiednio dawkowany może być stosowany w leczeniu alergii. Najlepsze efekty uzyskuje się stosując miód wielokwiatowy z rejonu zamieszkania alergika. Miód taki podaje się stopniowo zwiększając dawkę, a potem ponownie ją redukując. W tym czasie zawarte w nim
alergeny indukują powstawanie w organizmie odpowiednich przeciwciał.
Warto słodzić miodem

W Polsce pokutuje przekonanie, że miód sprzyja próchnicy zębów. Nic bardziej mylnego! Wspomniane wcześniej enzymy redukują (o 17-48 proc.) występowanie bakterii Streptococcus mutans odpowiedzialnej za tworzenie się płytki nazębnej.

Miód, szczególnie gryczany, wykazuje działanie antyoksydacyjne. Ponadto wpływa dobroczynnie na serce i układ krążenia, układ pokarmowy, drogi moczowe, wątrobę, a także osłabia działanie używek, takich jak kawa, tytoń i alkohol.

Dużą popularnością, zwłaszcza w porze chłodnych, zimowych wieczorów, cieszy się gorąca herbata czy kakao z miodem. Należy jednak pamiętać, że w temperaturze powyżej 60°C następuje unieczynnienie zawartych w nim enzymów. Z tego powodu lepiej odczekać chwilę, aż napój trochę wystygnie.

    * MIÓD LIPOWY
Zalecany przy przeziębieniach, grypie, kaszlu, działa uspokajająco na system nerwowy.
Smak: słodki, ostry z gorzkawym posmakiem.

    * MIÓD AKACJOWY
Wzmacnia układ krążenia i poprawia jego pracę, działa uspokajająco, moczopędnie oraz bakteriobójczo. Stosuje się go w zapaleniach nerek i dróg moczowych, zmniejszonym wydalaniu moczu, a także bakteryjnym zakażeniu nerek. Jest polecany przy nadkwaśności żołądka oraz dla oczyszczenia wątroby z toksyn.
Smak: słodki, lekko mdły.

    * MIÓD GRYCZANY
Zalecany przy niedoborze żelaza w organizmie, rekonwalescentom po zabiegach operacyjnych. Z uwagi na dużą zawartość rutyny przypisuje mu się również właściwości odmładzające. Doskonały do wypieków i produkcji miodów pitnych.
Smak: słodki, ostry.

    * MIÓD SPADZIOWY ZE SPADZI IGLASTEJ
Szczególnie bogaty w związki mineralne. Zawiera substancje lecznicze stosowane w schorzeniach dróg oddechowych. Posiada właściwości bakteriostatyczne.
Smak: łagodny, mało słodki.

    * MIÓD WRZOSOWY
Wspomaga pracę jelit oraz układu moczowego. Zapobiega schorzeniom prostaty.
Smak: mało słodki, ostry, gorzkawy.

    * MIÓD WIELOKWIATOWY
Stosowany przeciw anemii i przeciwalergicznie. Zalecany dla dzieci i dorosłych leczniczo i profilaktycznie.
Smak: łagodny do ostrego z posmakiem gorzkawym.


POWIĄZANE

Creotech Instruments opiera swoją działalność nie tylko na przemyśle kosmicznym,...

Po modzie na uprawianie własnych ziół, pomidorów, truskawek, drzew i krzewów owo...

Pierwsza europejska zrobotyzowana misja na Marsa z odbędzie się z udziałem polsk...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum
Jestesmy w spolecznosciach:

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Zgłoś uwagę