Azoty_Kedzierzyn_4_04_16

Zdrowie miodem płynące

9 sierpnia 2010
Miód jest produktem o dużej wartości odżywczej i leczniczej. Wystarczy 1 łyżka stołowa miodu dziennie, aby ujawniły się jego dobroczynne efekty.
Apis mellifera – tak nazywają się pszczoły, którym zawdzięczamy tę złocistą, gęstą, słodką substancję. Zbierają miód z nektaru roślin miododajnych lub ze spadzi i gromadzą go w komórkach plastra jako zapas pokarmowy.

Miód jest produktem o dużej wartości odżywczej i leczniczej. Wystarczy 1 łyżka stołowa miodu dziennie, aby ujawniły się jego dobroczynne efekty. W 80 proc. miód składa się z cukrów – głównie z fruktozy, glukozy i maltozy. Zawiera aminokwasy, białka, barwniki, składniki mineralne oraz witaminy: C, B1, B2, B6, A, biotynę, kwas foliowy, pantotenowy i nikotynowy. Zasadniczy wpływ na smak miodu mają węglowodany, a także kwasy organiczne oraz olejki eteryczne.
Panaceum

Miód może jeść prawie każdy. Ze względu na walory energetyczne polecany jest on sportowcom oraz studentom i młodzieży szkolnej. Osoby starsze powinny go spożywać w celu uzupełnienia niedoborów niezbędnych składników, np. witamin.

Nie należy go podawać dzieciom poniżej 1. roku życia, gdyż może zawierać przetrwalniki bakterii beztlenowych oraz tlenowych.
Działanie antybakteryjne

Przesilenie jesienno-zimowe sprzyja przeziębieniom. Zanim choroba rozwinie się na dobre, warto sięgnąć po miód – podniesie on odporność organizmu i ze względu na szerokie właściwości antybakteryjne zapobiegnie, a nawet uleczy takie dolegliwości, jak zapalenie gardła czy zapalenie zatok. Miód oddziałuje na ziarniaki gram-dodatnie, pałeczki gram-ujemne, a także na grzyby z rodzaju Candida. Te właściwości są charakterystyczne dla miodów spadziowych.

Za działanie antybakteryjne miodu odpowiadają zawarte w nim enzymy. Jeden z nich katalizuje reakcję, w wyniku której powstaje H2O2 (nadtlenek wodoru, potocznie nazywany wodą utlenioną). Reakcja ta zachodzi szybko, gdy miód jest rozcieńczony z wodą – wówczas jego właściwości antybakteryjne ujawniają się najpełniej.
Alergie

Pyłek kwiatowy może powodować reakcje alergiczne. Jednakże, odpowiednio dawkowany może być stosowany w leczeniu alergii. Najlepsze efekty uzyskuje się stosując miód wielokwiatowy z rejonu zamieszkania alergika. Miód taki podaje się stopniowo zwiększając dawkę, a potem ponownie ją redukując. W tym czasie zawarte w nim
alergeny indukują powstawanie w organizmie odpowiednich przeciwciał.
Warto słodzić miodem

W Polsce pokutuje przekonanie, że miód sprzyja próchnicy zębów. Nic bardziej mylnego! Wspomniane wcześniej enzymy redukują (o 17-48 proc.) występowanie bakterii Streptococcus mutans odpowiedzialnej za tworzenie się płytki nazębnej.

Miód, szczególnie gryczany, wykazuje działanie antyoksydacyjne. Ponadto wpływa dobroczynnie na serce i układ krążenia, układ pokarmowy, drogi moczowe, wątrobę, a także osłabia działanie używek, takich jak kawa, tytoń i alkohol.

Dużą popularnością, zwłaszcza w porze chłodnych, zimowych wieczorów, cieszy się gorąca herbata czy kakao z miodem. Należy jednak pamiętać, że w temperaturze powyżej 60°C następuje unieczynnienie zawartych w nim enzymów. Z tego powodu lepiej odczekać chwilę, aż napój trochę wystygnie.

    * MIÓD LIPOWY
Zalecany przy przeziębieniach, grypie, kaszlu, działa uspokajająco na system nerwowy.
Smak: słodki, ostry z gorzkawym posmakiem.

    * MIÓD AKACJOWY
Wzmacnia układ krążenia i poprawia jego pracę, działa uspokajająco, moczopędnie oraz bakteriobójczo. Stosuje się go w zapaleniach nerek i dróg moczowych, zmniejszonym wydalaniu moczu, a także bakteryjnym zakażeniu nerek. Jest polecany przy nadkwaśności żołądka oraz dla oczyszczenia wątroby z toksyn.
Smak: słodki, lekko mdły.

    * MIÓD GRYCZANY
Zalecany przy niedoborze żelaza w organizmie, rekonwalescentom po zabiegach operacyjnych. Z uwagi na dużą zawartość rutyny przypisuje mu się również właściwości odmładzające. Doskonały do wypieków i produkcji miodów pitnych.
Smak: słodki, ostry.

    * MIÓD SPADZIOWY ZE SPADZI IGLASTEJ
Szczególnie bogaty w związki mineralne. Zawiera substancje lecznicze stosowane w schorzeniach dróg oddechowych. Posiada właściwości bakteriostatyczne.
Smak: łagodny, mało słodki.

    * MIÓD WRZOSOWY
Wspomaga pracę jelit oraz układu moczowego. Zapobiega schorzeniom prostaty.
Smak: mało słodki, ostry, gorzkawy.

    * MIÓD WIELOKWIATOWY
Stosowany przeciw anemii i przeciwalergicznie. Zalecany dla dzieci i dorosłych leczniczo i profilaktycznie.
Smak: łagodny do ostrego z posmakiem gorzkawym.


POWIĄZANE

Prezydent Boliwii Evo Morales uczestniczył w niedzielę w rytualnych, prowadzonyc...

Badacze - w tym uczona z Polski - rzucili światło na to, jak usprawnić przebieg ...

Czy Czerwona Planeta zacznie być dla nas drugim domem już za niespełna dwie deka...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum
Jestesmy w spolecznosciach:

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Zgłoś uwagę