aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1

Istotny spadek eksportu jaj

2 maja 2017
Istotny spadek eksportu jaj

W pierwszych miesiącach tego roku w dalszym ciągu widoczne jest spowolnienie tempa wzrostu eksportu jaj spożywczych z Polski na rynki Wspólnoty i poza jej granicę. Przy czym, pierwsze wyraźne oznaki  relatywnie niskiej dynamiki eksportu można było już zauważyć w drugiej połowie 2016 r.

Analiza handlu za okres styczeń – luty 2017 r. wskazuje, że sprzedaż zagraniczna jaj była o jedną czwartą niższa niż w porównywalnym okresie poprzedniego roku. Według danych wstępnych w styczniu tego roku wyeksportowano  18,1 tys. ton, a w lutym 16,1 tys. ton jaj , czyli odpowiednio o  21% i 27% mniej niż w analogicznych miesiącach 2016 r.  

- Mimo gorszych wyników w handlu zagranicznym z początkiem roku, nie należy wykluczać dalszego ożywienia dynamiki eksportu w kolejnych miesiącach. Takie założenie wspierają przeszłe doświadczenia. W 2016, po dobrze zapowiadającym się początku roku (wysokim wolumenie eksportu w styczniu i lutym), w  kolejnych miesiącach sytuacja polskich eksporterów stale się pogarszała, a najniższe wyniki sprzedaży rejestrowano w II półroczu. Odmienne relacje wystąpiły w 2015 r., gdzie po znacznie niższym popycie eksportowym na jaja w I kwartale roku, zwiększyła się aktywność w wymianie handlowej, osiągając roczny wzrost dynamiki eksportu jaj na poziomie 13% - mówi Katarzyna Gawrońska, główny specjalista Krajowej Izby Producentów Drobiu i Pasz.

Jej zdaniem, na słabszy wynik eksportu w okresie styczeń – luty 2017 r., poza niższym zainteresowaniem importem polskich jaj przez kluczowych odbiorców w UE, z pewnością wpłynął brak realizacji większych transakcji handlowych z odbiorcami w krajach trzecich. Według wstępnych danych statystycznych, z grona krajów trzecich, zarejestrowano wywóz tylko do Szwajcarii. W  kolejnych miesiącach należy się spodziewać realizacji nowych kontraktów handlowych poza granicami UE.  

Na początku 2017 r. zauważalne są zmiany w strukturze geograficznej polskiego eksportu jaj w odniesieniu do ubiegłego roku. W prawie 90% eksportowane jaja trafiły do siedmiu aktualnie największych odbiorców: Holandii, Niemiec, Węgier, Francji, Czech, Włoch, Rumunii. Analizując dane za okres dwóch pierwszych miesięcy r/r,  sprzedaż jaj do Holandii wzrosła o 11% do 10,0 tys. ton, natomiast do Niemiec spadła o 4% do 9,8 tys. ton.

Już pod koniec roku 2016, zauważalne było mniejsze zainteresowanie importem jaj z Polski ze strony włoskich importerów – w bieżącym roku wartość eksportu w ujęciu ilościowym była niższa r/r o 82%. Z drugiej zaś strony, w dalszym ciągu bardziej chłonny jest rynek we  Francji i na Węgrzech – eksport do tych krajów w styczniu i lutym tego roku wyniósł odpowiednio 2,5 tys. ton (+181% r/r) i 3,2 tys. ton (+78%). Wzmożony eksport do tych państw widoczny jest już od 2016 r. Zwłaszcza na Węgrzech jaja z importu mają stale duży udział w podaży tych produktów na rynku.

 

 

 

Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz


POWIĄZANE

Zmiana pozycji rolnictwa strategicznym atutem Europy!   Ponieważ Unia Europejska...

Jak pinformował na Sławomir Homaja z NSZZZ RI Solidarność, do tej pory w dopłaci...

Belgijski organ ds. zdrowia popiera nowe zasady edycji genów, inna jest opinia f...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę