Advertisement

Jesienne odkażanie gwarantem dobrej jakości plonów

4 listopada 2016
Jesienne odkażanie gwarantem dobrej jakości plonów

Troska o uprawy nie kończy się w momencie zbiorów. Częste i obfite opady oraz długotrwałe utrzymywanie się wody sprzyjają rozwojowi chorób. Jedynie dezynfekcja przeprowadzona w odpowiedni sposób, zapewnia bezpieczne zimowanie.


Choć ma znaczący wpływ na efektywność produkcji oraz kondycję upraw, jej rola w integrowanej ochronie roślin wciąż bywa niedoceniana. Higiena fitosanitarna, bo o niej mowa, to prosta droga do bezpieczeństwa żywności i żywienia.


Jest pełnia jesieni i zdecydowana większość płodów ogrodniczych została już zebrana. Ostatnie tygodnie to okres częstych opadów w różnych rejonach kraju, niekiedy bardzo obfitych. - Na wielu polach dochodziło do kilkudniowego utrzymywania się wody w uprawach warzyw korzeniowych i ziemniaków, co sprzyjało rozwojowi chorób, w tym zwłaszcza mokrej zgnilizny bakteryjnej. W trakcie zbioru oraz przewożenia płodów do przechowalni dochodziło do uszkadzania bulw ziemniaków oraz warzyw korzeniowych, a także ich kontaktu z już porażonymi organami, co w trakcie przechowywania prowadzić będzie do powstawania lokalnych miejsc z gnijącymi i rozpadającymi się tkankami, stopniowo się powiększającymi – mówi prof. dr hab. Leszek Orlikowski z Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach.


Aby zminimalizować możliwości rozszerzania się choroby, wszędzie tam, gdzie płody będą przechowywane w skrzyniopaletach, najlepiej zastosować zabieg odkażania, poprzez bardzo dokładne opryskanie. Oprócz skrzynek i pojemników należy zdezynfekować również pomieszczenia, a także maszyny i narzędzia. Warto wybrać środek, który nie wymaga spłukiwania – jego zastosowanie jest znacznie mniej czasochłonne i wygodniejsze. - Zaletą tych zabiegów jest zminimalizowanie występowania szkodliwych mikroorganizmów oraz możliwość wykorzystania opakowań niemal niezwłocznie po przeprowadzeniu ich odkażania, a także braku jakichkolwiek pozostałości. Równie ważne jest odkażenie całej przechowalni poprzez jej dokładne opryskanie lub zamgławianie pomieszczeń. Z uwagi na możliwość przenoszenia patogenów na ogumieniu pojazdów, należy je również odkażać poprzez dokładne opryskanie. Istotne jest również odkażanie obuwia, na których roznosi się zwłaszcza patogeny mokrej zgnilizny i bakteriozy cebuli – wyjaśnia Renata Wojtal z firmy Desio, oferującej Huwa San TR50, bezpieczny środek do dezynfekcji.


Aby dezynfekcja była skuteczna, nie można zapomnieć o jej systematycznym stosowaniu. Zapewni ona dłuższe przechowywanie plonów oraz ich wyższą zdrowotność.


O regularnej dezynfekcji należy pamiętać w ciągu całego cyklu uprawy począwszy od wczesnej wiosny, zabiegi przed rozpoczęciem okresu wegetacyjnego w celu odkażenia upraw po zimie. Zapobieganie rozprzestrzenianiu się patogenów minimalizuje ryzyko zainfekowania roślin i jest spełnieniem jednego z ważnych wymogów integrowanej ochrony roślin.

Biuro prasowe Desio


POWIĄZANE

Do 20 czerwca 2017 r. przyjmowane są zgłoszenia do nowego składu Komisji do spra...

W miniony weekend do Szepietowa przybyły tłumy zwiedzających. Zielona Gala to pr...

Spośród ponad 150 winnic istniejących na Podkarpaciu blisko 60 proc. przyjmuje t...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum
Jestesmy w spolecznosciach:

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Zgłoś uwagę